Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość makałka

owulacja a zapodnienie

Polecane posty

Gość makałka

Mam pytanie odnosnie tego jak długo po owulacji trwaja dni plodne. Dzis ma owulacje - czuje to. Wiec gdybym jutro np uprawiała sex bez zabezpieczenia, to byłyby duze szanse na ciaze? Chodzi mi dokładnie o to, czy do zapolodnienia dochodzi scisle w czasie owulacji. Nie mam zamiaru oczywiscie uprawiac jutro sexu bez zabezpieczenia, pytam tylko teoretycznie. POzdrawiam

Gość makałka
prosze niech ktos mi udzeli odpowiedzi. Na forum w tym dziale sa przeciez specjalistki w tej dziedzinie.

Z mojej wiedzy wynika, ze szanse na poczecie sa duzo wieksze jezeli uprawialo sie seks dzien przed owulacja niz dokladnie w sama owulacje. Plemniki dojrzewaja w sluzie plodnym, a kom. jajowa podobno ma najwieksza zdolnosc do zaplodnienia tuz po owulacji i nieraz jest zdolna bardzo krotko ( np. kilka godz.) Wiec lepiej zeby plemniki czekaly na komorke. Chociaz nigdy nic nie wiadomo z tym zachodzeniem. Przeciez w sumie nigdy nie wiemy dokladnie kiedy mamy owulacje.

Gość makałka
up

Gość makałka
Ja dzis czuję, taki typowy ból, wiec wiem,ze dzisiaj. A Pytam tylko teoretycznie. Ciekawi mnie po prostu, jak długo komórka jajowa po owulacji jest zdolna do tego by wniknął w nia plemniczek :). Surfitka dzieki za odpowiedz.

Gość makałka
Czy jeszcze ktos sie wypowie? Czy komórka moze byc zaplodnoina tylko wtedy gdy wedruję jajowodem i spotka plemnika? czy takze wtedy gdy juz sie znajdzie w macicy? i ile godzin trwa takie wedrowanie kom jajowej jajowodem? I czy to własnie wtedy niektóre kobiety odczuwają ból w czasie owulacji?

Gość makałka
up

Makalka, poczytaj moze jakas fachowa literature na ten temat. Jajniki bola z reguly przed owulacja. Zeby stwierdzic owulacje mozna mierzyc temp. i sluz, lub po prostu zrobic usg. A z zywotnoscia kom. jajowej roznie bywa, tak samo jak i z plemniczkami. Do zaplodnienia najczesciej dochodzi w bance jajowodu, rzadziej w jajowodzie. Niestety zajscie w ciaze nie jest takie proste jakby sie zdawalo po ilosci wpadek. :(

Makalka, poczytaj moze jakas fachowa literature na ten temat. Jajniki bola z reguly przed owulacja. Zeby stwierdzic owulacje mozna mierzyc temp. i sluz, lub po prostu zrobic usg. A z zywotnoscia kom. jajowej roznie bywa, tak samo jak i z plemniczkami. Do zaplodnienia najczesciej dochodzi w bance jajowodu, rzadziej w jajowodzie. Niestety zajscie w ciaze nie jest takie proste jakby sie zdawalo po ilosci wpadek. :(