Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja mmmm

Boję się

Polecane posty

Gość ja mmmm

Mam ostatnio problem, kiedy przychodzi wieczor zaczynam sie bac. Mam tak od poltora miesiaca, po tym jak uslyszalam o filmi egzorcyzmy Emilii....Staram sie o tym nie myslec, ale jak juz mam zasnąc, to jestem tak strasznie przerazona, ze chce mi sie plakac.Wlasciwie teraz staram sie tak zorganizowac swoje zycie zeby przez noc uczyc sie, czytac czy ogladac filmy. Ja wlasciwie jestem wiecej niz przerazona, co ja mam zrobic? Slyszalam, ze ludzie najbardziej boją sie rzeczy, ktorych nie znaja, ale ja nie chce wglebiac sie w temat, bo staram sie o tym nie myslec i wymazac z pamieci-chociaz wiem z psychologii, ze wyparcie wcale nie jest dobrym rozwiazaniem. POMOCY!

Jest to nerwica lękowa,radze póki czas iść do psychoterapeuty bo może być gorzej.

tak wogóle ten lęk jest irracjonalny,tak naprawdę boisz sie czegoś zupełnie inengo,czegoś co mogło być w przeszłości a rzutuje na dzień dzisiejszy.Powiem ci tylko tyle ze mnóstwo osób na to choruje,nie jesteś sama :)

Gość ja mmmm
Dziekuje za odpowiedz, a zwlaszcza te drugą -masz racje jest cos takiego. Chyba mnie przekonalas do dawno odkladanej wizyty.

Gość ja mmmm
Jeszcze ma do Ciebie pytanie: czy znasz to z doswiadczenia, zajmujesz sie psychologia/psychiatria czy to tylko cos, co Cie interesuje?

hej :) Ja choruję na nerwicę lękową,wiem o niej włąściwie wszystko,bardzo deorganizuje życie.Mam 26 lat,a psychologią interesuję sie od wielu lat:) ,ale nie jest to moj zawód :) Dużo wiem z doświadczenia na sobie niestety.Nerwicę trzeba leczyć.Pozdrawiam Cię gorąco

Gość tragedyjaa
to powiedz jej jeszcze ile taka wizyta kosztuje i ile ich terzeba odbyc, żeby pozbyc sieproblemu, to może samo jej przejdzie

Gość ejj no
to ja mam to samo od takiego małego brzdąca... widziałam kiedyś taki film komedię z reszta, ale byłam mała i nie zrozumiałam i się strasznie bałam... do dziś boję się odwrócić twarzą do ściany jak śpię... kiedy siędzę sama na piętrze w moim domu też cały czas się boję.... samotnośc mnie przeraża dlatego unikam sytuacji w których muaiałbym zostać sama w domu... nie wiedziałam że to choroba myslałam ze to taka natura

Prywatna wizyta 100 zł w katowicach,ja sie leczę u znanego lekarza,ale cholernie drogo :( ,nie mniej wyciągnał mnie ze stanu strasznego.Nerwica może się rozwijać latami .poczatkowo są właśnie lęki wieczorne,potem moze zacząć sie piekło.Im dłużej człowiek jest z wewnętrznym nierozwiązanym problemem,tym nerwica sie bardziej rozwija.Ja przez lata nie leczyłam sie,miałam wypadek i nagle z dnia na dzień wpadłam w agorafobię(lęk przed opuszczeniem domu),z domu nie wychodziłam 1,5 roku,wpadłam w cieżką depresję.Pojawił sie u mnie zespół lęku napadowego,wyjątkowo podła postać nerwicy.ogarnia człowieka straszny lęk,pojawiają sie dreszcze ciała,arytmia serca,wrazenie że umiera się itp. Rodzina wydała fortunę aby mnie leczyc.Brałam leki przeciwdepresyjne,na depresję pomogły,ale na nerwice nie,bo nerwicę może wyleczyć tylko psycholog i nasza wewnętrzna zmiana.W chwili obecnej mozecie spokojnie poszukać psychologa na kasę chorych,tylko popytajcie który jest dobry.leczenie psychologiczne trwa długo,ja w chwili obecnej chodze do psychologa na kasę chorych,nie było mnie stać na dłuższe leczenie prywatne,niemniej z tym lekarzem utrzymuję kontaktW trakcie psychoterapii moze sie okazać że będziecie musieli brać leki ,bo z reguły wspomnienia wyciagnięte na zewnatrz mocno dobijają,ale jesli sie to przetrwa jest znacznie lepiej.Błagam Was nie bagatelizujcie tego,bo naprawdę moze być tragicznie,a im dłużej trwa nerwica,tym gorsze rokowania na całkowite wyzdrowienie.

Dodam jeszcze ze nerwica bardzo często występuje z depresją niestety.Nie ignorujcie tego!!!!!!

Agorafobie i zespół lęku napadowego opisałam bardzo \"łopatologicznie\" jest to znacznie szersze zagadnienie,ale jest to w skrócie nerwica(zaburzenia lękowe)