annnnnnna 0 Napisano Luty 14, 2007 Dlatego też jeśli ktoś się rozliczał już z Polską proszę o kontakt. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość paulijka Napisano Luty 21, 2007 powiem wam tak:bylam niecałe 5 miesiecy i nie mam najmniejszego zamiaru sie rozliczac z US.bo oni chca 19% z tego co zarobilismy tam.nie sie bujają.przeciez to jest rozboj w biały dzień.przeczytałam na jakiejs stronie poradnikowej,wiarygodnej ze urzedy z UK nie maja prawa nic wysłac POlsce chyba ze urzad z Polski poprosi o info na temat jakiejs osoby.nie wiem czy bedzie sie im chcialo trzepac wszystkich ktorzy w zeszłym roku pojechali do UK.trzeba tylko uwazac na "zyczliwych" znajomych,ktorzy moga nas zdradzic.nie wpłacajcie tez zawrotnych sum na konta w Polsce.trzeba sie ukryc to nas nie znajda.a od tego roku juz spokoj :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Jola-uk Napisano Luty 21, 2007 teraz mozemy odliczyc korzystniejsze diety ( 30% diety z kazdego przepracowanego dnia:)), wiec jesli ktos pracowal caly rok moze odliczyc ponad £2400 zamiast £960 jak w tamtym roku:))..mnie to wystarcza:))zeby nic nie placic w polsce Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość paulijka Napisano Luty 21, 2007 podajcie jakas strone gdzie sa wszystkie info na ten temat?moze ktos wie?aktualne oczywiscie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Radek_UK Napisano Luty 21, 2007 Witam, Pisałem już o tym wcześniej. Wyjechałem do UK w maju 2006, pracuję od 5 czerwca 2006. do końca kwuetnia pracowałem w PL. W UK jestem rezydentem podatkowym. Pytałem w dwóch urzędach skarbowych w PL o to jak mam rozliczyć podatek - odpowiedź: Zarobki od stycznia 2006 do kwietnia 2006 w PL, a od maja w UK. Tak też zamierzam zrobić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość paulijka Napisano Luty 21, 2007 extra,tylko ja tam byłam o jeden miesiac za krotko - potrzebne jest 183 dni czy jakos tak )polowa roku) ale wcale nie mam zamiaru sie z tego rozliczac.a propos UK,jak sie pytalam w pracy to mowili ze o zadne rozliczenie nie musze sie martwic,ze firma to robi.prawda to? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość tez anna Napisano Luty 25, 2007 annnnnnna a mozesz podac numer na ta infolinie? pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość onaUK Napisano Luty 26, 2007 moja mama byla w US i powiedziano jej, ze jezeli ktos ma rezydencje w UK nie musi sie rozliczac...a poza tym w tym roku mozna juz odliczyc 30% diety z kazdego przepracowanego dnia:)))) wiec ja nic w ty, roku nie zaplace:)) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annnnnnna 0 Napisano Kwiecień 1, 2007 z tel stacjonarnego0 801 055 055 z komorki 22 330 0330 Ja sie już rozliczyłam i wyszło mi ze nic nie dopłacę, mój facet 217 zł :-) i spokojna glowa, pozdrawiam :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Napisano Kwiecień 1, 2007 fsajny topik odsweizam :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość rozliczam sie... Napisano Kwiecień 3, 2007 i wychodzi mi ze musze doplacic 3200 PLN:(((, i nawet tego cholernego ubezpieczenia w UK nie mozna odliczyc:(((. Czy jezeli: 1) w 2006 roku kupilam mieszkanie za pieniadze ze sprzedazy domu po babci i kredytu, mieszkanie bedzie oddane za rok 2) mam konto bankowe w Polsce Mam sie rozliczac???? to jedyne co mnie wiaze z Polska, w UK jestem i pracuje od 2 lat i mysle, ze do Polski nie wroce, bo moj narzeczony jest z RPA, zlozylam papiery o rezydencje w UK 2 mce temu i jest w trakcie rozpatrywania a mieszkanie pewno wynajme.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Walizki na kółkach Napisano Kwiecień 3, 2007 No jeżeli wynajmniesz mieszkanie w Polsce to prowadzisz tak jakby działalnośc gospodarczą, czyli bedziesz musiała odprowadzić podatki za to, mozesz też wynając na czarno, ale wiesz ty bedziesz za granicą, a umowy nie będziesz miała, ryzyko trochę. Ja też mam konto w banku polskim, potrzebne mi do zamówień ksiązek w necie, bo księgarnie internetowe nie chcą rozliczac się w innej walucie. To jedno co mnie z polską łaczy. I nie płace żadnych podatków w polsce. U ciebie jest inna sytuacja, nie wiem po co kupiłaś to mieszkanie, ale pewnie chodziło o to, zeby nie zapłacić podatku od wzbogacenia, jaki trzeba zapłacić jeżeli sprzeda się mieszkanie za wcześnie. Lepiej zapytaj się w swoim urzedzie jak to wyglada.Tzn miejscowym do twojego mieszkania, które kupiłaś. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kobieta3131 Napisano Kwiecień 4, 2007 a powiedzcie mi ile trzeba zarabiac zeby nie doplacac w Polsce, bo mi tez wychodzi o 3000 PLN:((( a wcale tak duzo nie zarabiam w UK. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Walizki na kółkach Napisano Kwiecień 4, 2007 NIeważne ile zarabiasz w UK i tak jeżeli coś cię wiąże z Polską musisz zapłacić w niej podatek. To jest właśnie zdzierstwo naszego państwa. W UK bedziesz zarabiała grosze i ledwo się z tego utrzymasz, ale wg panstwa polskiego to będzie dużo. Najlepiej wszystkiego w polsce sie pozbyć i wyjechać na jakieś 11 lat, wtedy zdziercy nie zarobią. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość rozliczam sie... Napisano Kwiecień 4, 2007 rozmawialam z doradztwem podatkowym w Wwie, powiedzieli mi, ze to, ze kupilam mieszkanie w Polsce i ze mam konto bankowe nie znaczy, ze w Polsce mam miejsce zamieszkania, wiec jezeli nie zamierzam wracac do Polski ( przynajmniej narazie) to nie musze sie rozliczac, mam tylko wyslac NIP-3 ze zmiana.. Tak, tylko, ze teraz doczytalam, ze NIP-3 powinno sie wyslac w ciagu 30 dni od zmiany miejsca rezydencji podatkowej...wiec jaka date mam wpisac??? Dzisiejsza??porazka.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Forest Napisano Kwiecień 5, 2007 Sluchajcie, bo juz sie pogubim; 1. Teraz mozna rozliczyc tylko 30 diet po 32 GBP, tak?Czylo 960 funtow? 2. Czy oprocz podatku cos jeszcze mozna rozliczyc? Forest Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Forest Napisano Kwiecień 5, 2007 A i jeszcze jedno JOLA- Uk napisala ze bedzie mogla odliczyc £2400, chyba nie chcecie mi powiedziec ze to wystarczy by nic w polsce nie placic? Kto przez caly rok nie osiagnie wiecej? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kochani prosze Napisano Kwiecień 5, 2007 tych co sie orientuja,jezeli mieszkam 9 lat we Francji,jestem zameldowana ale nie mam obywatelstwa,to czy tez placic musze?,prosze tylko mnie nie zbywac,tylko dlatego ze nie jestem z Anglii,bardzo prosze o odpowiedz osoby orientujace sie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a co powiecie na to Napisano Kwiecień 20, 2007 Jestem w UK prawie 3 lata. Po licencjacie zabralam oszczednosci i wyjechalam do UK na studia magisterskie (nasz wspanialy rzad nie dal na to grosza). Aby zaplacic za swoje utrzymanie musialam dorabiac half time, zarabiajac wystarczajaco zeby zaplacic za mieszkanie, ale jedzenie i tuition fees szly z oszczednosci i wsparcia rodzicow. Poniewaz zarabialam w trakcie studiow (2 lata) ponizej kwoty opodatkowania (ponizej 5tys.) nie placilam podatku. Po studiach podjelam dobra prace po linii wyksztalcenia (z zarobkami przecietnymi). Place w UK oczywiscie podatek... pensja wystarcza mi na utrzymanie, oplaty i drobne przyjemnosci. Nigdy nie podjelam platnej pracy w Polsce. Ciekawa jestem, jakby przyszlo co do czego czy nasz wspanialy rzad opodatkowalby takze moje mizerne zarobki w trakcie studiow???!!!? Ta praca nawet nie oplacila moich studiow!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Ta infolinia to smiech Napisano Kwiecień 20, 2007 - mam na mysli Krajowa Informacje Podatkowa. Dzwonilam pare razy i za kazdym razem dostawalam inne informacje. Raz mi nawet pani wmawiala,ze teraz moge podatek w Polsce placic od kwoty NETTO w UK, co jest bzdura totalna... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Aha i jedna babeczka Napisano Kwiecień 20, 2007 z rachunkowosci (pracuje w ktoryms urzedzie, nei pamietam) mowi, ze Skarbowki w ciagu najblizszych dwoch lat sprawdza Polakow w UK. Po prostu beda mieli wglad w bazy danych. WSZYSCY moi znajomi,ktorzy pracuja w UK, a jest ich sporo nie rozliczyli sie w POlsce. Ja sie rozlicze tylko dlatego,ze malo pracowalam,wiec na 30% raczej nie wejde i musze byc 'czysta' wobec skarbowki, bo wracam do kraju. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jekaterina 0 Napisano Kwiecień 21, 2007 Jesli ktos jest w podobnej sytuacji,to informuje: pracowalam od stycznia do lipca w Polsce,potem od sierpnia do grudnia w UK.jezeli praca jest-jak w moim przypadku-w dwoch krajach podczas jednego roku podatkowego,trzeba rozliczyc sie z fiskusem.Bylam w biurze podatkowym,znajomy prawnik radzil mi sie rozliczyc,bo skarbowka moze sie czepiac w przyszlosci,a ja chcialabym kiedys wrocic do Polski.Ogolnie rozliczenie wyszlo raczej korzystne,to znaczy za po zsumowaniu dochodu pol i ang,odjeciu podatku zaplaconego w UK oraz diet i wyliczeniu procentu roznicy miedzy skala podatkowa w obu krajach,musialam doplacic 212 zlotych.Pytalam tego prawnika,czy podobnie rozliczyl inne osoby pracujace w UK,powiedzial,ze wiekszosc osob musiala doplacic 100-200 zlotych.mysle,ze nie ma sie nad czym zastanawiac,zaplacic i miec spokojna glowe.No chyba,ze ktos zarabial w 2006 r. naprawde duze pieniadze w UK i to przez caly rok,to moze byc problem,ale w krotkim okresie czasu,z pewnoscia duzych kosztow nie poniesiecie.Na koniec dodam,ze tez uwazam te stara ustawe za zlodziejstwo,ale co zrobic... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
trudi 0 Napisano Kwiecień 22, 2007 Poczytajcie sobie: http://ghrom.com//faqs/emigracja/podwojne-opodatkowanie.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kirus 0 Napisano Kwiecień 22, 2007 jakies dziwne panstwowe przekrety z podwojnym opodatkowaniem znane sa od lat, a przynajmniej z tego co slyszalem to co najmniej od lat 70-tych, z tego powodu wielu rodakow ktorzy kiedys wyemigrowali do tej pory nie odwiedzili kraju bo w przeciwienstwie do amerykanskich dowcipow o polakach polak nie jest taki glupi zeby placic dwa razy ten sam podatek, a jak tak dalej pojdzie to wiecej osob na stale wyemigruje Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Onauk Napisano Kwiecień 22, 2007 w tym roku mozna odliczyc 30% diety z kazdego dnia zatrudnienia, czyli £9.6 za dzien w ktorym bylo sie zatrudnionym w UK-to jest korzystne dla osob zatrudnionych w UK dluzej niz 3 mce..ci zatrudnieni ponizej 3mcy-dla nich korzystniej jest odliczyc £960, czyli 30 diet, tak jak za rok 2005 , co tez mozna zrobic za 2006.wiec mozna dliczyc co jest korzystniejsze.nie wiem ile trzeba bylo zarobic aby doplacac tylko 100-200 PLN, bo ja wcale wyskich zarobkow nie mam i musialabym w tym roku doplacic ponad 3tys,w tamtym zaplacilam tez 3 tys..:(( Jestem tu juz ponad 2 lata, wiec nie mam zamiaru znow placic 3tys za nic..w dradztwie w WWie dowiedzialam sie, ze nawet jesli mam mieszkanie w Polsce i tam jestem zameldowana, to nie znaczy, ze tam mam miejsce zamieszkania, tutaj w UK pracuje ponad 2 lata, mam rezydencje i jak narazie nie zamierzam wracac do Polski...pytalam tez doradcy, co bedzie, jesli zmienie zdanie kiedys i bede chcialam wrocic...powiedziano mi, ze oczywiscie nic nie stoi na przeszkodzie i urzad nie bedzie mnie scigal..Liczy sie obecna sytuacja a nie to co bedzie za rok.Jesli chodzi o NIP-3 to podobno powinno sie wyslac...ale to trzeba zrobic w ciagu miesiaca...ja tego nie zrobilam..wiec teraz juz nie bede wysylac... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Onauk Napisano Kwiecień 22, 2007 do Forest...niektorym to wystarczy..pamietaj, ze to £2400 odlicza sie od kwoty brutto zarobionej w UK od tego odlicza sie jeszcze koszty przychodu..i dopiero wtedy od tej kwoty oblicza sie nalezny podatek..pozniej odejmuje podatek zaplacony w UK..i wychodzi kwta do doplacenia w Polsce.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Onauk Napisano Kwiecień 22, 2007 do kochani prosze- Jesli chodzi o Francje-w przypadku tego panstwa do rozliczenia podatku stosuje sie metode wylaczenia z progresja. Metoda wyłączenia z progresją oznacza, że w Polsce wyłącza się z podstawy opodatkowania dochód osiągnięty za granicą, jednak dla ustalenia stawki podatku od pozostałego dochodu - osiągniętego w Polsce - stosuje się stawkę podatku właściwą dla całego dochodu, tzn. łącznie z dochodem osiągniętym za granicą. Wiec moja droga, jesli nie osiagnelas zadnego dochodu w Polsce nie musisz sie rozliczac:)) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość szkodnik25 Napisano Kwiecień 19, 2008 Moi drodzy,po co sie rozliczac! Jesli mieszkacie i pracujecie w UK to po pierwsze wysylacie papiery do Home office zeby sie zarejstrowac i dostac zezwolenie na prace, macie na to miesiac i 90 funtow do zaplacenia. Po roku czasu znowu kolejne papiery do HO na rezydentaUK formularz EEC1. Trzeba tez wyslac papiery do HM Revenue w UK formularz P86 i DOM1 zeby otrzymac status rezydenta podatkowego w UK, nie zapomnijcie sie wymeldowac z Polski! Potem z tymi dokumentami oraz z potwierdzeniem wymeldowania z polski, listem od pracodawcy w UK, umowa wynajmu lub wlasnosci domu w UK, umowa kupna auta w UK i tak dalej(wezcie wszystkie papiery ktore potwierdzaja, ze zyjecie w UK) idziecie do Urzedu Skarbowego w Polsce i prosicie milo i grzecznie z przyjaznym usmiechem na twarzy, bo inaczej sie nie da, o zwolnienie z opodatkowania w Polsce poniewaz zmieniliscie kraj swojego zamieszkania. Pamietajcie zeby powiedziec, ze zamiezacie zostac w UK i nie wracacie do Polski. Jesli decyzja zostanie pozytywnie rozpatrzona, a tak powinno sie stac to nic nie placicie, ani wstecz ani w przyszlosci, i wszyscy Was moga w DUPE pocalowac!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Majster Napisano Sierpień 15, 2008 Witam. Moi drodzy emigranci, narzekacie tak na to podwójne opodatkowanie, a zastanawia mnie czy któryś z was zadał sobie trud i dowiedział dzięki komu są tak niekorzystne zapisy prawne? Ja to wiem i zaraz wam wkleję link gdzie i wy się dowiecie, łącznie ze stronami Sejmowymi z wyciągami z głosowań. Ale najpierw zaśmieję się w twarz tym wszystkim którzy na Tuska i PO głosowali i wystawali w kolejkach do ambasad, aby oddać głos na nich. HA HA HA :) Tak moi drodzy, to PO z SLD załatwiło wam takie zmiany, a dodam, że ten wstrętny PiS, LPR i SO były przeciw takim zmianom (szczegóły w sprawozdaniu z głosowania). I tak jest z całą sytuacją w naszej kochanej IIIRP, z której co zaradniejsi i odważniejsi zdecydowali się wyjechać. Załatwili nam taki żywot ludzie, którzy co wybory obiecują większe góry, a wy się na to łapiecie. PO w ostatnich wyborach w obietnicach nie ma sobie równych. Ale nic to, w TVNie Majewski zrobi śmieszne szoł, Wojewódzki po naśmiewa się z tych wstrętnych Kaczorów, a Tusk jeszcze pogada o miłości i piękną nowomową nie przejęzyczy się (bo to taka wada straszna co Kaczyńskiemu ją wypominają) i wszyscy będą już wiedzieli co mają myśleć i jak. Obudźcie się Kochani i zacznijcie być świadomi tego na kogo głosujecie. Interesujcie się najnowszą historią Polski, interesujcie się tą wstrętną polityką, aby nie dać się tak rolować jak PO wyrolowało te 40 pare % człekokształtnych co na nich głosowali. Czytajcie różne źródła, nie tylko wp, onet, TVN i Polsat. Uzupełniajcie to np. Gazetą Polską, albo ciekawym prawicowym portalem www.niezalezna.pl I na koniec obiecany link co do tego komu możecie dziękować za podwójne opodatkowanie: http://powatch.blox.pl/2008/01/Wykiwani-albo-jak-Placforma-podatki-obnizala-cz1.html Co prawda wprowadzili teraz tą abolicję, ale i tak wielu z nas nerwów zjadło i kosztów narobiło sobie. Państwo też na tym straci, bo będą zwroty niesłusznie pobranych podatków i koszty operacyjne tego. Pozdrawiam Świadomych. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Realista Napisano Marzec 19, 2009 Ludzie rozumiem wAS, ale wszystkosi,ę kiedyś skończy! Np pobór do wosjka - tyla lat był, mówili, że będzie conajmniej do 2020 roku a tu proszę - jużgo nie ma :) Tak samo będize z podwójnym opodatkowaniem i innymi przepisammi. Unia to wymusi na Polsce i Polska jako jedna z unijniych prowincji nie uciekanie od tego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach