Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agusiaczek07

gastroskopia

Polecane posty

Gość agusiaczek07

hej! Chciałam sie zapytac czy ktos z was miał robioną gastroskopię, bo ja chyba bede musiała przez to przejść, mam podejrzenie wrzoda na dwunastnicy i lekarz powiedział ze tylko ten zabieg moze go wykryc, dodam ze często boli mnie żołądek (chyba) zwłaszcza po jedzeniu, to jest taki ostry ból ze az mnie skręca. Ale chodzi mi o to zebyscie mi powiedzieli jak przez to przeszliscie, wiem ze wkłada sie rure do przełyku a ja przy zwykłej tabletce sie dławię i dlatego okropnie sie boję, pomocy!!!

oj powiem Ci ze to miałam i to chyba najbardziej nieprzyjemny zabieg jaki istnieje:/. współczuje. to paskudne uczucie, co chwile odruch wymiotny z tym ze nie ma czym wymiotowac, pozniej ma sie zdarty przełyk. juz nigdy nie dam sobie wsadzic tej rury

Gość agusiaczek07
no to mnie pocieszyłas, ja własnie tego boję sie najbardziej, zwłaszcza ze tak jak napisalam nawet przy tabletce sie dławie.

Gość do autorki t
a ja mam we wtorek kolonoskopię :( Nie wiem co gorsze ...ja już dzis nie mogę nic jessć i pić tylko środki przeczyszczające :(

gastroskopia to najgorszy zabieg na swiecie! Mialam ja robiona 2 miesiace temu. Nie dosc ze sie dusisz ta rurka to jeszcze masz mega slinotok, kaszlesz placzesz, chce ci sie wymiotowac ale nie mozesz, bo 20 godzin przed nie mozna nic jesc i pic tylko przegotowana wode... bol niesamowity i w ogole masakra

Gość agusiaczek07
ojej, jak ja to przeżyję? Stracha mi napędziłyscie, ale dzieki za odpowiedzi. moze przezyję.

Gość pani zywieniolog
droga agusiaczek! gastroskopia jest w tej chwili jedyna metoda wykrywania pewnych schorzen zoladka!i wierz mi-lepiej isc na badanie ktore trwa 5min niz ponosic konsekwencje nieleczonych chorob zoladka! pamietaj ze przy jakichkolwiek problemach z zoladkiem podstawe stanowi dieta!musisz teraz zwracac baczna uwage na to co jesz! co do gastroskopii to szczerze mowiac nierozumiem dlaczego kolezanki Cie strasza!osobiscie mialam to badanie i poszlabym jeszcze raz gdyby trzeba bylo!badanie jest w miare krotkie,wiecej jest strachu!gastroskopia jest tez badaniem....bezbolesnym!to nie zart!sa badania bolesne i nieprzyjemne!gastro nalezy do tej drugiej kategorii!jest nieprzyjemna ale znosna!przed badaniem bedziesz miec znieczulony przelyk-wlasnie po to zeby ogranczyc odruchy wymiotne!nastepnie polozlysz sie na boku,dostaniesz takie cos z dziurka zebys to objela ustami i pan doktor wsadzi rure!jest ona cienka!naprawde!hmmm...troche wyglada jak waz ogrodowy:)jedynym nieprzyjemnym momentem jest przelkniecie tej rurki!potem nie bedziesz juz czuc nic niemilego!pare wazych rad to:zebys trzymala glowe tak jakbys broda chciala dotknac klatki piersiowej!wtedy jest latwiej!i staraj sie oddychac przez nos!w czasie badania mysl tylko o tym wlasnie zebys oddychala noskiem!pan doktor napewno Ci powie kiedy bedziesz musiala przelknac rure!to bedzie tak jakbys miala przelknac jakis duzy kawalek jedzenia!naprawde nie jest zle-napewno nie raz zdarzylo Ci sie przelknac wielki kawal zanim go dobrze pogryzlas!tutaj jest tak samo!no i masz znieczulenie! nie boj sie-ja tez mam spore odruchy wymiotne,nawet nie moge dobrze jezyka wyszorowac bo mnie juz zaczyna rzucac a to badanie przezylam i uwazam ze to nie jest nic strasznego!obecnie rurki stosowane w gastroskopii sa coraz bardziej elastyczne!nie boj sie!bedzie dobrze!pozdrawiam

Gość zielone jabłko
spokojnie, w porównniu z bólem przy zapaleniu zołądka to nie jest takie złe, chwila nieprzyjemności a potem wielka ulga.... :)

Gość agusiaczek07
pani zywieniolog - dziekuje bardzo za wyczerpującą informację, właściwie to tak jak z kazdym badaniem - jeden przechodzi łatwiej drugi gorzej, mam nadzieje ze ja sie zalicze do tej pierwszej kategorii, ale i tak boję sie okrutnie, jednak moje bóle juz tak mi dokuczają ze chyba nie mam na co czekac, pozdrawiam.