Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stresy bywają

ile dostaje sie aktów ślubu?

Polecane posty

Gość stresy bywają

biore slub ale juz wiem ze oryginał bee potrzebowac do księg wieczystych. wiem ze jest jeden oryginał i 2 odpisy. Więc jeden zostawimy sobie z męzem, a jeden oddam odpis do ksiąg i jeszcze jeden odpis zostanie. Zakładam ze przy wyrobieniu dowodu to ja juz nie musze im dawac odpisu aktu slubu bo chyba juz będe mieli tam wgląd.

Gość jaktotak*
Jeśli dowód osobisty będziesz sobie wyrabiać na terenie gminy, w której brałaś ślub to odpis nie będzie potrzebny.

Gość stresy bywają
tak tak - ta sama mieścina:) dzięki

Gość świeża mężatka
Odpis będzie potrzebny do wglądu. U mnie zrobili sobie ksero do akt

Gość stresy bywają
ale do sądu musze dac oryginał prawda? bo mam księgę wieczysta z hipoteką, no i chce miec nowe nazwisko

Gość stresy bywają
troszke duzo tej papierologii mnie czeka najpier trzeba zrobić dowód osobisty i czekac z 2 tygodnie. mając dowód i ten akt mozna iśc do pracodawcy i pokazac im to wszystko i dac ksero. Trzeba tez zmien dokonac w bankach, na ROR, czy własnie tam co kredyt bierze się czy do sądu...... Potem NIP - urząd skarbowy aktualizacja.......... No i powiadomienie energia, prąd, gaz, komórka, ubezpieczyciela o zmianie nazwiska. Tu pewnie trzeba się wstawic i umowy podpisac na nowo. Oj będzie latania. I administracje powiadomoć.

Gość jaktotak*
2 tygodnie na dowód to wersja bardzo optymistyczna. Mają na to 30 dni, z reguły trwa to około 3 tyg. Tylko przy wyjątkowym farcie może być krócej ;)

Gość świeża mężatka
U mnie w delegaturze podpisałam dodatkowy papier i sami zgłosili zmianę do ZUS i Skarbówki :)

Gość stresy bywają
w jakiej delegaturze? ja NIP sama złożę sobie, poco mam obarczac kadrową? a jak zapomni? zawse sama sobie robiłam aktualizacje. No a co do ZUSu- to zostawiam kadrowej oczywiście.