Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

*Ona

ks Maliński też

Polecane posty

chocby Jego książki,dla mnie człowiek-autorytet :(

Gość SBek
tak moi kochani, niestety...Ci ludzie zdradzili Kosciol... my w Sluzbie tylko prosilismy o wspolprace a oni przeciez sami sie godzili na nia. przepraszam ale musze teraz wlaczyc moja plazme i poogladac TV moze cos powiedza o tym czlowieku

Hmm po pierwsze ksiadz tez czlowiek - a ludzie sa rozni. W tej grupie tez sie szuje zdarzaja. Po drugie dziwi mnie, ze roznej masci histroycy i dziennikarze rzucaja sie na te akta, ktore przeciez nie sa dokladnie zbadane, i od razu publikuja wyniki swoich badan :O Mozna w ten sposob kogos skrzywdzic. Przeciez tam jest wiele kilometrow akt stworzonych przez sb! To wymaga lat pracy, zeby to przejrzec i zbadac dokladnie, skonfrontowac...

Gość abcdefff
a ja mam to głęboko w nosie, co chwila jak diabełek z pudełka wyskakuje ktoś nowy, kompletnie przestało mnie to interesować. a, że ksiądz? kurcze, to przede wszystkim człowiek, jakby całego kościoła i wszystkich księży brudy zacząć prać publicznie... po prostu olać to wszystko i tyle.

Gość głupcy...
każdy ksiądz miala teczkę i musial podpisywa c choćmy przy odbiorze paszportu a co ubecy tam pisali jest tylko tajemnicą!mogli nazmyślać co chciali!

*Ona 🖐️ Katarina Witt > masz racje co do tego ze tam jest wiele km akt...to swiadczy o tym ze ciezko pracowalismy i chyba zapracowalem na moja wysoka emeryture ?? a chca mi ja odebrac teraz...ja sie juz przyzwyczailem do pewnego poziomu zycia i nie chce tego zmieniac...

Gość abcdefffgggf
ciekawe, czy tylko księży tak bronicie, czy jak papiery na polityków nagle wypływają, też tacy tolerancyjni jesteście :D, kocham tę względną moralność katolicką. co nasze- niewinne, co obce- winne (bo obce, bo czarne, bo żółte, bo głosowało za aborcją), a zresztą olać sprawę.

Gość wszystkie właściwe papiery
wydziału 4 zostały zniszczone.... tak była umowa z okrągłego stołu.... to co teraz wyciągają, to po prostu szopka.... to raz.... dwa.... wam jakby ktoś powiedział, że zniszczy wam całe zycie, zabije matkę, zgwałci siostrą, do tego zabroni pracować itp..... to nie podpisalibyście jakiegoś tam świstką? przecież dalej moglibyście mieć ich w dupie, udzielać tylko szczątkowych info, nikogo nie zdradzić, a zyć normalnie..... takie kiedyś były czasy.... proponuję nie oceniać, jeżeli nie zna się sytuacji....

abcdefffgggf - po pierwsze nikogo nie bronie. Po drugie nie jestem katoliczka. A po trzecie jestem historykiem - archiwista. Wystarczy?

absolutna prawda. wszystkie te lustracje to o kant dupy potluc. bo spalono papiery - teczki na tych , ktorzy na bank by w tamtych czasach zajsc wysoko musieli nie tylko podpisac ale i sie wykazac. wiadomo atakuje sie coś co jest dla Polakow ostoja - wiara. a przemilcza sie fakt nadchodzacej reprywatyzacji za naszych podatkow wobec min. Żydów.

Księża w okresie komunistycznym byli pod szczególnym \"nadzorem\", każdy z nich miał teczkę... Wiele teczek jest sfałszowanych, ale są tez prawdziwe, bo księża też ludzie i wielu z nich też się złamało... Dlatego myślę, że takich \"nowinek\" o kolejnych księżach-agentach bedzie więcej. To nieuniknione... Jedyne wyjście, to na hierarchów Kościoła mianować ludzi poza wszelkimi podejrzeniami tzn np w wieku ok.30 lat. Wiadomo, że byli zbyt młodzi, żeby współpracować... Chyba musi wymrzeć całe to pokolenie ludzi po 50-tce, żeby cos się zmieniło...

Myśle też sobie, że te największe komunistyczne szychy zniszczyły swoje teczki, gdy tylko zaczął zmieniać się system. Nie stało się to przecież z dnia na dzień... Zostały tylko teczki tych mniej ważnych...

Aszka pomijajac fakt, ze wiele teczek \"zaginelo\", to dziwie sie, ze wiekszosc osob wierzy \"na slowo honoru\" dokumentom sporzadzonym przez esbekow. Bez zadnych badan, konfrontacji itp.

dokładnie.... trzeba było być nie złą szychą.... akta zawsze przechowywane były w 3 kopiach, w róznych miejscach.... tylko ci najwyżej postawieni mieli dostęp do wszystkich.....i dziś nie ma po nich śladu..... natomiast płotki i ci którym teczki fałszowano.... cóż zniszczono wydział 4.... ale ostały się np. akta operacyjne i stąd ta cała szopka..... a ludzie łykają..... poza tym nie ma ludzi z gruntu dobrych lub złych..... no może święci i potwory jak Hitler......każdy zazwyczja ma 'coś' na sumieniu, chwile słabości........ chodzi tylko o to aby dobro przeważało.....

prawda i dobro zawsze wyjdzie . tylko trzeba czasu by ci co dzis klamią i ujadają sie opamiętali. mają JESZCZE CZAS. takie czasy , ze ludzie mali za kasę klamia i oczerniają Ludzi Wielkich.

Może gdyby jeszcze dziennikarze byli naprawdę bezstronni i swoje artukuły opierali na dokładnych badaniach... Mam wrażenie, ze łatwo dziś jest kogoś obrzucić błotem i się wywinąć od odpowiedzialności za słowo... Pogoń za sensacją i manipulacja wielu dziennikarzy jest faktem... Media oskarżają, wydaja wyrok i nie dają szans na obronę... A gdzie domniemanie niewinności? Jeśli dziennikarz ma jakiegoś informatora i na podstawie jego informacji napisze artykuł, i jeśli okaże się że to kłamstwa, to powinno zmusić się tego dziennikarza do ujawnienia źródła tych informacji. A jeśli nie chce ujawnić swojego informatora, to powinien być pociądnięty do odpowiedzialności za rozpowszechnianie kłamstw... I mówię to w odniesieniu nie tylko do lustracji, ale i do innych dziennikarskich afer...

Gość _ff_
Tak, tak...tylko potem wasi ksieza sie przyznaja do tej wspolpracy. Jak mozna kogos bronic, jesli sa na niego autentyczne dokumenty? W IPN'ie pracuja wybitni historycy, ktorzy sprawdzaja wiarygodnosc i autentycznosc tych zrodel. A o Malinskim bylo juz wiadomo kilka miesiecy temu.

ciekawe czemu teki np. Kwacha nie wyciągają, skoro tacy wybitni, co? ja nikogo nie bronię, uważam, tylko że cała ta gierka na teczki jest żenująca.... i chodzi tylko o mydlenie oczu.... nic więcej!

Też jestem zdziwiona bo naprawdę lubiłam książki Malińskiego, często czytałam jego artykuły a tu takie kwiatki. Jestem rozczaroawna. Gdy Papież przyjeżdzał do Polski Maliński często występował w TV i wszędzie podkreślał \"my z Lolkiem\" na każdym kroku podkreślał że jest z nim na \"Lolek\". A potem taka wiadomość..... Ostatnio w księgarni pani plecała mi jego książke a potrzebowałam na prezent, ale chyba obraziłabym kogoś książką od agenta.

Gość _ff_
Wystarczy otworzyc archiwa i bedzie po klopocie. Jak to jest ze zaden rzad nie potrafi tego zrobic? Nawet skrajni prawicowcy z PIS'u... :D.

ff ty chyba nie masz duzego pojecia o tzw. archiwach. To nie sa takie proste sprawy jak sie ludziom wydaje - idziesz, bierzesz teczke, czytasz i wszystko wiesz. Trzeba brac pod uwage cala mase dodatkowych czynnikow. Pelno jest tez sfalszowanych dokumentow - i nie mam na mysli tylko tych nieszczesnych teczek, bo falszywki istnieja od starozytnosci! A co do tych fantastycznych historykow z ipn, to mialam kiedys z nimi do czynienia i powiem ci, ze od tamtej pory traktuje cala ta instytucje z lekkim przymruzeniem oka ;) I nie chodzi o to, ze bronie tego ksiedza (jak wspomnialam nie jestem nawet katoliczka), ale mysle, ze gdyby za ujawnianie roznych (niesprawdzonych do konca) \"rewelacji\" grozily realne kary, to moze niektorzy wstrzymaliby sie z ich oglaszaniem... No ale kazdy chce swoje 5 minut slawy :O

jestem gleboko zniesmaczona :o .... bliski przyjaciel Jana Pawla II i do tego bardzo go lubilam :( \"Strzezcie mnie od przyjaciol, bo z wrogami sam sobie poradze\" - jednak kazde przyslowie ma w sobie prawde.

Katarina Witt - pewnie masz racje, ale co w takim razie, nie otwierać archiwów? Dalej ciągnąć ten wózek? Jakoś inne kraje sobie z tym poradziły i nie ma tematu.

szczera otwierac, ale nie dla wszystkich! Zeby sie tym zajmowac trzeba miec odpowiednie przygotowanie i ogromna wiedze. No i miec szczere checi zamiast wyszukiwania tanich sensacji :O Moze ten ksiadz donosil, a moze nie - szczerze mowiac, to dzis pierwszy raz uslyszalam jego nazwisko. Mi chodzi tylko o to, ze ludzie zbyt latwo osadzaja, a to sa naprawde trudne sprawy. te dokumenty to trudny material - wiele falszywek, sporo brakow itp. Ciezko odtworzyc prawde, to bardzo mozolna praca.

Maliński to znana postać, wiele pisal i to dobrych książek i artykułów, trafiajacych do młodych ludzi, ale jesli nie jesteś katoliczką to skąd masz wiedzieć. O ojcu Hejmo też wcześniej nie słyszalam, ale to detal. Nie byłoby teraz tych rozgrywek gdyby dawno temu zrobić porządek, dziwne że inne kraje sobie z tym poradziły. Na moje oko nigdy u nast ten problem nie będzie rozwiązany aż w końcu zmienią się pokolenia i nikogo to nie będzie obchodziło.