Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

manganian VII potasu

to prawda ze na stypedndium naukowe trzeba....

Polecane posty

Bywa różnie. Jeśli prowadzący wpisuje ocenę za każdym razem to teoretycznie obniża to średnią. Ale raczej zazwyczaj nie ma to wpływu. Co innego sesja poprawkowa. W tej sprawie trzeba sprawdzić w statucie uczelni.

raczej możesz miec 2 i potem poprawić ją na 3 na przykład, a z reszty jak masz wysokie oceny to i tak będziesz mieć wysoką średnią i mozesz się załapać na stypę. Ja mam na moich studiach średnią 4,29 i stypendium w tym roku nie dostałam...

chodzi mi o to,ze zalicvzylam na 4 egzamin ale w drugim terminie, wiec juz nie ma co sie starac o stypendium? w sumie nie wiem czy z reszty przedmiotow pojdzie mi na tyle dobrze zeby sie zalapac,ale przynajmniej mialabym motywacje;)

Gość to zalezy od uczelni
U mnie do tej pory liczyli oceny ze wszystkich terminów tak samo. Od tego roku do średniej wszystkie nieudane podejścia liczą mi się jako dwóje, więc o dobrą średnią ciężko. Na szczęscie wszystko zaliczyłem w pierwszych terminach ;)

Gość na UW masz w regulaminie
że się liczy tylko pierwszy termin, zreszta wpisują datę od razu przy egzaminie i już oni wiedzą, kto ma jakie oceny i w którym terminie... Teraz wszystko jest w internecie, więc tylko sobie sprawdzają. I nie ma przebacz. Zresztą trzeba oddać indeks do końca sesji letniej, zeby w ogóle móc się ubiegac o stypendium. A stypenidum... U mnie na wydziale 80zł stypendium socjalnego:O Smiech na slai po prostu... Na bilet może starczy:o I nie uwzględniają czy ktoś mieszka np. 50km od uczelni i codzinnie musi dojeżdżać dwie godziny i studiuje dwa kierunki, nawet na miejsce w akademiku nie ma co liczyć. Po prostu nic ich nie obchodzi:( A stypendium naukowe? U mnie trzeba miec średnią powyżej 4,5 teoretycznie, ale w praktyce trzeba miec więcej. I stypendium najwyższe to 200z. Za 5,0. A tak to ok. 130zł.... Fajnie. Już lepiej osrać studia i pracować. Bo to Polska właśnie.

Gość łeeeeeeee
ale macie bez sensu, u mnie nieważne w którym terminie przystępujesz ważne żeby nie mieć żadnej poprawki z egz. (z zaliczń można mieć poprawki :D )

to chyba zalezy, jakie zasady przyjela sobie konkretna uczelnia. u mnie np. mozna miec jakiekolwiek oceny, nawet dwoje, pod warunkiem, ze calosciowa srednia wychodzi odpowiednio wysoka. i do sredniej licza sie wszystkie oceny wpisane do indeksu. PS. poza tym, pierwsze slysze, ze trzeba sie \"starac\" o stypendium NAUKOWE - myslalam, ze to sie wszedzie dostaje automatycznie :) tak prznajmniej jest u mnie i na poprzedniej uczelni, na ktorej studiowalam, tez tak bylo. po prostu przyznaja tym, ktorym sie nalezy, bez specjalnego starania. nie trzeba robic nic innego, poza zdobywaniem wysokich ocen :)

Pytam z ciekawości... Na czym polega staranie się o stypendium naukowe? Chodziło ci o to, czy warto przykładać się do kolejnych egzaminów czy trzeba jeszcze cos załatwiać i mimo wysokiej średniej można nie dostać?

juz napislalam wczesniej straaniem nazwywam wieksze przykladanie sie do nauki. ale slyszalam tez o przypadkach,ze osoby nie dostaly stypendium mimo ze mialy odpowiednio wysoka srednia.nie weim z czego to wynika, moze progi sie podnosza jakos? nie mam pojecia..

A u mnie średnią liczą ze wszystkich ocen (te z pierwszego terminu i z ewentualnych poprawek). Ja za średnią 4.65 mam 120zł.

acha :D myslalam, ze \"starac sie o stypendium\" to skladanie jakichs podan, czy cos :) mysle, ze jedyne miejsce, gdzie mozesz uzyskac odpowiedz na to pytanie, to dziekanat Twojego wydzialu. na roznych uczelniach roznie bywa, jak widzisz, wiec nikt z kafe raczej nie powie Ci, jak jest akurat u Ciebie :)

Gość łeeeeeeee
wszystko zalezy od uczelni, jak juz pisalam u nas nie można mieć poprawki z żadnego egz a stypendium w każdym roku przyznawane jest od innej średniej (tylko 20% najleszych dostaje stypendium) ; w większości przyznają od 4,0 w tym zaś roku przyznawali od 4,1 ; ja za 4,3 mam 250zł :)