Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mikkkkkaaa

szczeniak!!

Polecane posty

Gość mikkkkkaaa

hejka ludziska prosze was o pomoc mam 6 tyg szczeniaczka nigdy takiego malego nie mialam, i zastanawia mnie mysl ile razy dziennie powinno jesc takie malenstwo. Pomozcie .. dzieki

Gość mikkkkkaaa
kupilam juz po szczepieniach wszytko ma wiec nie musze isc ..

Gość a ja tam
to juz kolejny taki temat, no nie możecie tym waszym kundlom zakładac kondonów aby regulowac przyrost??/? litości a później chodniki i trawniki tylko zapaskudzone!!!!!!

Gość mikkkkkaaa
nie widzialam takiego tematu a dwa gdybym miala czas na pewno bym poszukala..

Skoro masz pytania dotyczace jego \"obslugi\", to chyba jedna powinnas isc do weterynarza. On najlepiej ci poradzi (w zaleznosci od rasy itp.).

Gość mikkkkkaaa
ok dzieki ale myslalam ze cos sie od was dowiem bo z czasem kiepsko u mnie zeby biegad do weterynarza

Gość mikkkkkaaa
ok dzieki wie cnie pozostaje mi nic innego tylko isc z nim po porade

No niestety tak - weterynarz powinien go obejrzec, zalozyc mu ksiazeczke zdrowia, odrobaczyc jesli to konieczne (ten zabieg powtarza sie co jakis czas) i udzielic wszelkich wskazowek dot. pielegnacji, karmienia itp.

Katarina 🌼 Normalnie, to szczeniak powinien być oddzielany od matki w wieku ok. 8 tygodni, czyli masz takiego jakby \"wcześniaka\". Ja też takiego mialam swego czasu - karmiłam go co 2 godziny, regularnie, potem wydłużałam przerwy między posiłkami, jak sie szczeniak ciut wzmocnił i nabrał ciałka. Katarina dobrze radzi, nalezy tak czy inaczej iść do weta, a swoją drogą, 5 tygodniowy szczeniak mial jakieś szczepienia już? Coś mi tu nie pasuje... który lekarz by go zaszczepił w takim wieku? Zgodzę się, że odrobaczanie, ale szczepienia?

Gość izaaaaaaaaaaaaa
5,6 razy dziennie musisz go karmić.Pilnuj czy pije wodę jak nie,to podawaj mu np.gotowanego kurczaka z rosołkiem(bez przypraw) Mozesz też karmić psiaka suchą karmą ,ale radzę np,royal starter ,ciut tą karmę zamoczyć. Mały psiak moze nie chcieć pić wody z miseczki.Idz go odrobaczyć,a potem cały cykl szczepień,jak nie masz właśnego ogrodu nie wychodź z nim na dwór wogóle ,do czasu zakończenia szczepień.bo inaczej z dużym prawdopodobieństwem zarazi sie parwowirozą,nosówką itp. no i umrze.

Gość a jaka to rasa
????? Wiesz, nie mozesz mu podawac normlanego, psiego jedzenia jeszcze. Napisz, jakiej jest wielkości, czy to duży pies będzie, jeżlei nie ma rasy.

Gość a jaka to rasa
W ogóle musisz go jakoś odizolować, jak będziesz szła do weterynarza, najlepiej jedź samochodem, poproś kogoś, zeby was popdrzucił. Pies może mieć chorobę lokomocyjną i rzygac po drodze, wiec go weź w jakiś karton, kojec. Nie moze iść chodnikiem. jest za mały, Tam sikają różne psy, sa zarazki, moze złapać jakąś chorobę, bo na wszystkie szczepienia jeszcez faktycznie jest za młody... Chyba ktoś Cię oszukał....:o

mój 6 tygodniowy szczeniak był karmiony co 4 godziny ale czasami jednego posiłku nie zjadała wcale i raczej Twój piesek nie może mieć wszystkich szczepień bo kompleksowa szczepionka to w wieku 6, 9 i 12 tygodni plus dodatkowo odrobaczanie tydzień przed każdym szczepieniem plus póżniej p.wściekliźnie wiec jeszcze wiele wizyt u weterynarza przed wami ;)

Gość a jaka to rasa
I w żadnym wypadku nie podawaj mu suchej karmy. Nawet takiej od weterynarza. Sucha karma i to zalewana gorącą wodą, dopiero po ostygnięciu podawana psu, kiedy zrobi sie taka "ciapowata" dopiero od kiedy pies skończy jakieś 3 miesiące. Ja mam labradora, na początku gotowałam mu jedzenie sama. Trzeba ugotowac trochę wołowiny chudej, makaronu i marchwi sporo. Wszystko to sie miesza razem, mięso się kroi na małe kawałki, marchewkę się kri albo rozgniata i absoltnie bez żadnej soli ani przypraw (pies nie moze jeść takich rzeczy), daje sie psu np. trzy razy dziennie. Oprócz tego np. biały ser. Psy bardzo lubię biały ser i mleko. Co ciekawe, koty nie wszystkie top lubią;) Albo możesz mu do tego dodać zwykłe, rozbite kurze jajko. Surowe. Trochę oleju, np. łyżkę. Zbilansowany pokarm zawiera też własnie różne tłuszcze i np. mączkę kostną. Ale potem już samemu nie trzeba robic jedzenia, mozna kupic gotowe. Jednak do okresu ok. 3 miesięcy lepiej psu gotowac samemu. Tak jak napisałam.

Gość a jaka to rasa
I jeszcze jedno- nie podawaj mu surowego mięsa.

a jaka to rasa ---> moja dostawała taką rozmoczoną suchą karmę od początku :P i nic jej nie było ;) tylko of kors nie żadne pedigree czy chappi tylko takie z \"górnej\" półki i też uwielbiała biały serek z surowym żółtkiem ;)

Gość mikkkkkaaa
dzieki za porady, ma 6 tyg dokladnie mial szczepienia 3 lutego a kupilam go wczoraj jest to york, wlasnie sie umowilam na wizyte, za zewnatrz z nim nie wychodze, tak mi radzili,, dzieki za porady

aha a co do tego sera, jajka, marchewek itede to raczej większośc uważa, ze pies wogole tego jeść nie powinien bo jest ssakiem mięsożernym a wszelkiego rodzaju witaminy dostarczane mu sa z suchej karmy (o ile oczywiscie nie jest to sama chemia jak np pedigree) a moja sunia dostawała też specjalne witaminki (o ile sie nie myle cos z magnezem i wit D3) , codziennie koniuszek noża do mleka lub wody bo to zależy od wagi pieska

mikkkaaaa ---> to bardzo dziwne, ze go zaszczepili w wieku 5 tygodni :O a masz jakiś dowód tego, że był zaszczepiony ??

Gość mikkkkkaaa
i jesc mu daje dla juniorkow, jego wlasciciel tym go karmil widze ze mu nie szkodzi wiec chyba dobrze:)

Gość mikkkkkaaa
tak, mam ksiazeczke ze szczepieniami

aha czyli nastepne szczepienie za 3 tygodnie i za 6 tygodni bo seria sklada sie z trzech szczepien w odstepach co 3 tygodnie wlasnie i tydzien przed szczepieniem trzeba odrobaczyc bo jak jest piesek zarobaczony to szczepionka nie dziala tak jak powinna ja mam psa z podobnej grupy ;) maltańczyka :D

Gość mikkkkkaaa
dokladnie tak mi mowil o tych szczepieniach, czyli odrobaczanie za kazdym razem tak? przed szczepieniem?

wystarczy dwa razy przed pierwszym (czyli poprzedni właściciel powinien odrobaczyc pieska) i przed nastepnym czyli kolejne szczepienie wypada w okolicach 25 lutego wiec okolo 18 powinnas odrobaczyc przed ostatnim szczepieniem juz niekocznie trzeba bo 2 serie powinny pozabijac robaczki :D

tzn nie dwa razy przed I szczepieniem tylko ogólnie 2 razy a potem dopiero jak piesek ma 6 mscy albo 12 ale to juz zależy jak kto woli

Gość mikkkkkaaa
teoria-- dzieki, byl odrobaczany przed peirwszym:) dzieki za porady wszystkim :)

Gość o matkoooooooooooooo
Ludzie! Poczytajcie dowolne książki o psach, bo widzę, że się znacie jak ślepy na kolorach:O Pies jest mięsożerny, ale udomowiony:o W ogóle pies potrzebuje małow mięsa, więcej węglowodanów, taka jest prawda. Spytajcie dowolnego weterynarza. Mięso i to gotowane, chude, najlepiej wołowe, powinno stanowić ok. 20% wszystkiego, co je. A te lekko twardawe warzywa, makaron sa jak najlepsze!!!!!! Poza tym gotowe jedzenie nawet dla "juniorów" nie nadaje się dla 6 tygodniowego pas😭 Widać, ze nie macie pojęcia:( Jeszcez napisz mi, autorko, ze go karmisz Pedigree:o Sory, ale mój ojciec jest weterynarzem i wiem, co mają jeść psy a czego nie... I sama w swoim życiu miałam już 8(!!!!!) psów. Zanim się weźmie do siebie zwierzę, to trzeba jednak się czegoś dowiedzieć, a nie robic, co się nam podoba:o