Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

yola13

Czy sasiadka ma rację, chodzi o macierzyński

Polecane posty

informację która usłyszałam własnie od sąsiadki(która ma syna prawnika) troche mnie zdziwiła, dlatego chciałabym zadac to pytanie tu, moze ktoś z was będzie wiedział, najpierw napisze o co chodzi, jestem w 14 tyg. ciąży, od 6 tyg.ciąży przebywam cały czas na zwolnieniu gdyz miałam zagrażajace poronienie(pobyt w szpitalu),w tej chwili jestem w domu i mam L4 leżące, cały czas zazywam leki podtrzymujace ciążę, ogolnie równiez ze względu na wiek mój lekarz prowadzacy określił moja ciążę jako podwyższonego ryzyka i powiedział że nie ma mowy o powrocie do pracy przed porodem. Sąsiadka powiedziała mi ze skoro jestem całą ciążę na L4 to ZUS moze mi nie dac zasiłku macierzyńskiego i ze powinnam wrócic do pracy, po pierwsze jak mam wrócic do pracy skoro ciąża jest podwyzszonego ryzyka a po drugie dlaczego ZUS miałby mi nie dać zasiłku macierzyńskiego? Jestem zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreslony, staż pracy w obecnej firmie 7 lat, czy ktos moze mi odpowiedzieć czy sasiadka ma rację, i czy taka sytuacja jest w ogóle mozliwa? Bardzo dziekuję za wszelkie informacje:)

Nie chodzi dosłownie o to,ze ZUS nie da Ci macierzyńskiego. Zapewne sąsiadce chodziło o to, że na zwolnieniu lekarskim możesz być tylko 182 dni (czyli ok. 6 miesięcy) Jakiś czas przed upływem tych 182 dni musisz złożyć w ZUS-ie wniosek o świadczenie rehabilitacyjne. Na tym świadczeniu jesteś do końca ciąży, a potem masz macierzyński. Może o to chodziło tej sąsiadce.

Gość nie mozliwe
zus moze cie wezwac na komisje lekarską po 182 dniach zwolnienia i przyznaje zasilek rechabilitacyjny, jednak przy ciezarnych czesto odbywa sie to zaocznie, tzn bez chodzenia na komisje, a macierzynski sie nalezy i juz

Sąsiadka nie ma racji. Jeśli są wskazania do zwolnienia to możesz sobie na nim być nawet od pierwszego dnia ciąży a ZUS nie odmówi ci wypłaty macieżyńskiego.

o zasiłku rehabilitacyjnym to wiem, mnie chodziło o to czy ZUS moze nie dać zasiłku macierzyńskiego?

macierzynski dostaniesz nawet jak bedziesz calą ciąże na L4. Nie martw sie. po 182 dniach nalezy zlozyc wniosek do zusu o zasilek rehabilitacyjny (zamiast chorobowego). zapytaj kadrową u siebie w firmie, byc moze ona wysyle to do zusu. pozdrwiam

dzieki wielkie wszystkim za informacje, tak tez myslałam ze sasiadka nie ma racji, jeszcze raz dziekuję:)

Yolu, ja byłam w takiej sytuacji, w 6 tc wylądowałam w szpitalu, potem juz praktycznie do końca musiałam leżeć plackiem. Po okresie zasiłku chorobowego, złożyłam papiery o świadczenie rehabilitacyjne, które przyznano mi zaocznie do dnia porodu, oczywiście w wysokości 100 wynagrodzenia.Od dnia porodu wypłacano mi macierzyński. Jedna rada, nie wiem ile osób zatrudnia Twopja firma w związku z tym nie wiem czy to firma będzie płatnikiem chorobowego i. rehabilitacyjnego i macierzyńskiego. Pamiętaj żeby pilnować terminu, bo kadrowa może taką sprawę przeoczyć a na decyzję z ZUSu czeka się ok. miesiąca, żebyś nie została bez pieniędzy trzeba odpowiednio wcześniej złożyć wniosek..

Problemy z ZUS-em polegające na odmowie wypłaty macierzyńskiego występują zwykle wtedy, gdy ZUS podejrzewa kobietę o zawarcie z pracodawcą tzw. fikcyjnej umowy, umowy w celu uzyskania świadczenia (w postaci chorobowego lub macierzyńskiego). Taka sytuacja może wystąpić gdy kobieta jest zatrudniana w czasie ciąży. Wówczas ZUS czasami odmawia świadczeń podejrzewając, że umowa o pracę została zawarta tylko po to, żeby matka miała zasiłek - zwłaszcza gdy zatrudniającym jest ktoś z rodziny. Ale w Twojej sytuacji, gdy pracujesz w tej firmie kilka lat, masz umowę na czas nieokreślony, ZUS raczej nie będzie robił takich problemów. Musisz tylko pamiętać o złożeniu tego wniosku o świadczenie rehabilitacyjne. Ale może jeszcze ktoś odpowie na twoje pytanie, bo może nie wiem na ten temat wszystkiego.

Słonko1335 -------> pracuje w dużej firmie która zatrudnia kilkaset osób

Gość hop do góry

Yolu w takim razie musisz przypomnieć kadrowej żeby pilnowała Ci terminu, i dała znać gdzieś na miesiąc, półtora przed końcem okresu zasiłkowego, żebyś spokojnie mogła wypełnić papiery, jeden musi wypełnić lekarz prowadzący.

kadrowa powiedziała mojemu mężowi ze oni wysyłaja do ZUSU te papiery, czyli będę musiała tylko dac wypełnic lekarzowi, wypełnic swoje i oddać, dzieki za pomoc:)