Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smutna astygmatyczka

astygmatyzm i tabletki anty

Polecane posty

witam :) od trzech lat biorę tabletki anty (najpierw diana, potem novynette). od pewnego czasu zauważyłam że pogorszył mi się wzrok, a okulista stwierdził, że... mam astygmatyzm :( nie mam pojęcia skąd tak nagle mógł się on u mnie pojawić. sprawdziłam na ulotce od tabletek, a tam jest napisane, że długotrwałe przyjmowanie ich doprowadza do zmian w kształcie rogówki oka. jak myślicie, czy to oznacza że tabsy wpłynęły na pojawienie się u mnie astygmatyzmu? i czy dalsze ich branie może pogłębiać wadę? czy któraś z Was spotkała się z takim problemem? do ginekologa idę dopiero za miesiąc i wtedy się go zapytam, ale na razie chciałabym poznać Wasze opinie. pozdrawiam :)

a wiesz - nigdy tego nie skojarzylam, ale ja tez mam coraz gorszy wzrok, w tym tez mam astygmatyzm, a od ponad dwoch lat biore tabletki anty. ale w sumie mysle, ze to bardziej od ciaglego przesiadywania przed kompem, zreszta wzrok zaczal mi sie psuc juz wczesniej :P niedawno kupilam sobie fajne nowe okulary, dzieki ktorym widze dobrze, wiec szczerze mowiac wisi mi to. :)

no tak, ale ja noszę soczewki i nie wyobrażam sobie przerzucić się na okulary. a soczewki korygujące astygmatyzm kosztują 200zl/m-ce :(