Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

markotka

Dziewczyny po resekcji klinowej jajników

Polecane posty

Witam! A co to jest ta resekcja? Jakie są przy tym dolegliwości? Czy miałaś robione jakieś badania ? A jeżeli to jakie?

ikaa jest to operacja stosowana przy zespole pco w celu przwrócenia prawidłowej czynności jajników. starania dzięki :) zaraz zajżę.

witajcie :-) ja założyłam termin tejże operacji na czerwiec :-( chyba,ze Cudem zajde w ciaze do tego czasu.. jest to wywiniecie jajnikow i usuniecie warstwy korowej i zrebu.Usunięcie torebki likwiduje mechaniczną przeszkodę jajeczkowania. Niewątpliwą rolę odgrywa redukcja tkanki podścieliska, wytwarzającej androgeny, oraz liczby atrezyjnych pęcherzyków, wytwarzających estrogeny. Nie bez znaczenia jest również lepsze ukrwienie zmniejszonego w wyniku zabiegu narządu. Jednak istnieje wiele rozbieżności poglądów co do etiologii PCO, a wiedza na temat rzeczywistych skutków resekcji klinowej jest wciąż niedostateczna. opracowano jednak rozwiazania alternatywne np.nakluwanie jajnikow.POdobno tej metody juz sie nie stosuje tak czesto...??? moj lekarz jest slawnym profesorem i w sumie nie wiem czemu zaproponowal mi te metode.W maju robie hsg--wiec jeszcze mam czas na dokladne wypytanie.Jestem ciekawa opinii kobiet po zabiegu !!

podobno po zabiegu w 85% kobiet zachodzi w ciaze a jajniki zaczynaja pracowac...?! opinie prosze kobitki! zmykam pap

czy resekcja jest tak mało popularna,,ze nikt nie pisze ??????

Moja pani prof jest zwolenniczką właśnie resekcji klinowej (jest wybitnym specjalistą w dziedzinie pco). Nie wiem dlaczego w większości szpitali zaprzestali stosowania resekcji, skoro jest to operacja, która daje duże szanse na ciążę, w wielu przypadka daje stały efekt zaleczenia pco. Wiem, mogą się pojawić zrosty, ale czy to tylko o to chodzi? Przecież po laparo efekt utrzymuje się tylko do pół roku, a tu może być stał! Nie rozumiem.

Gość Daria2412
Witam. Czy któraś z Was miała wykonywaną resekcję klinową jajników? :) możecie podzielić się ze mną wiedzą na temat tej operacji? Jak to wygląda, czy długo dochodzi się do zdrowia?Chodzi mi o tradycyjne cięcie, bez użycia laparoskopu. Może któraś z Was miała przeprowadzana taką operacje w Poznaniu na polnej u prof Warenik? Z góry dziękuję za wszelkie informacje! Pozdrawiam

Gość gość
Hej Daria 2421 ! Interesuje mnie czy miałaś zabieg resekcji. Jeżeli tak, to jak się po nim czujesz i czy przyniósł zamierzone efekty? Pozdrawiam! :)