Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawa dwudziestka

Dwudziestki za granicą łączmy się!!!

Polecane posty

Gość ciekawa dwudziestka

hej Niedawno skończyłam 20 lat. Mieszkam i pracuję w Szkocji. Wyjechałam z własnego wyboru. A z Wami jak było? Powiedzmy coś o sobie jak Wam się tu żyje!?

Hej!! Mam 21 lat i od roku mieszkam w Preston, w Anglii Nie cierpie tego kraju i tych wszystkich angielskich prac!!!

Gość Ola86
Witajcie! Jeszcze pisze z Polski, ale za 1,5 miesiaca lece do UK. :) Wiec juz lacze sie z wami, dobrze troche wiedziec przed wyjazdem by niezyc zludzeniami. Bziebziulka - powiedz dlaczego nie cierpisz Anglii? zawiodlas sie na czyms? Widze, ze my tu wszycy polonia angielska jak narazie :)

Gość ciekawa dwudziestka
Bziebziulka,aż tak masz źle? ja też trochę przeszłam ale już jest dobrze? A z kim tam jesteś? Powiedz, może Ci ulży. Zostajesz tu czy wracasz do Polski? A Ty Ola86 na jak dlugo lecisz? Do pracy czy w odwidziny?

Gość domina86
Ja nie bede tak oryginalna,mieszkam , jak wiekszosc w Londynie od 1,5 roku, nie jest zle, jest inaczej,chociaz cczasami chce sie wrocic do Polski...... tylko po co? To nie jest raj,ale mogloby byc o wiele wiele gorzej....

Gość ciekawa dwudziestka
A czy Wy tez wyjechałyście po maturze, czy w Waszym przypadku było inaczej? Bo ja kilka miesięcy po, z planem zarobienia na studia ale teraz coraz częściej się zastanawiam czy nie zostać dłużej.... ;) A Wy dziewczyny chcecie wracać? Aha macie chłopaków bo ja nie ale mam kolegę w Polsce, za którym tęsknie.... :)

Gość domina86
ja przyjechalam zaraz po maturze.... no dobra nie zaraz, pocczekalam 10 dni po ostatnim egzaminie ;-) do chlopaka,planowo na kilka lat 2-3... ale wszystko sie pomieszalo.... rozstalismy sie i postanowilam tutaj zostac, a we wrzesniu rozpoczynam studia ;-)

Gość Ola86
Witajcie! Ja jade do UK mieszkac, zyc, pracowac juz na stale. Ale wiadomo jak to zycie rozne bywa. Cale przyszle zycie nie wiaze tylko i wylacznie z Anglia. Mam podpisany kontrakt w Polsce z polska-angielska firma. :) Kontynuuje nauke w Polsce w systemie zaocznym. Robie kursy. A jesli chodzi o prawo jazdy wole je zrobic za kilka lat w Uk. :) Pozdrawiam wszystkie 🌻

helou dziewczynki,ja mam prawie 21 lat i od 1,5roku mieszkam w Niemczech a dokladniej w Monachium. Wyjechalam zaraz po maturze z wlasnego wyboru zeby pracowac jako opiekunka do dziecka i podszkolic jezyk na zywo,a tak jakos sie zlozylo,ze zaczelam tu studia. Nie jest lekko,ale jestem zadowolona.Zwlaszcza,ze od nowego roku przeprowadzilam sie i nie mieszkam juz u rodziny niemieckiej..no i nowa praca:) Pozdrowienia dla wszystkich

Gość monmartre11
Dziewczyny, mozecie napisac, jak sie utrzymujecie studiujac? Po zajeciach mozna pewnie sobie dorobic, ale czy to starcza na cale utrzymanie? W jakim charakterze pracujecie? Pozdrawiam.

nie ma co ukrywac,zycie jest drogie a za duzo legalnie pracowac nie mozna,dlatego trzeba sobie dorabiac na czarno,np. sprzataniem. Legalnie pracuje w restauracji na 400Euro Basis(Mini job)

Gość ciekawa dwudziestka
Dziewczyny ale jak to jest, można studiować zaocznie w Polsce i pracować w Szkocji? Ola 86 jak Ty to godzisz między sobą? :)

Gość ciekawa dwudziestka
Powiedzcie dziewczyny co mam zrobić. Chcę iść na studia ale mam tutaj fajną pracę także jak ją zostawię później nie będę miała do czego wracać,a nie znam na tyle języka żeby podjąć je w UK. Czy jest możliwość studiów w Polsce i pracy za granicą? :( Mam dylemat co zrobić...

Gość domina86
ja kiedys czytalam,ze wiele ... no dobra moze nie wiele ,ale kilka osob parcuje tutaj i studiuje zaocznie w polsce,jezdzi nawjyzej tylko na egzaminy czy jakies tam zaliczenia.... ale wydaje mi sie ze o wiele bardziej korzystniej byloby dla ciebie studiowac tutaj, w koncu kwalifikacje uzyskane w UK sa hmmmmm...... no widzisz nie wiem jak to ujac po polsku..... po prostu lepsze ..... inaczej sie patrzy na osobe ktora ukonczyla studia w polsce a inaczej na ta ktora skonczyla w UK (chodzi mi o prace)... a jezykiem sie nie martw-raz masz co najmniej pol roku na poparcowanie nad nim,a dwa nikt nie oczekuje od ciebie perdfekcyjnego jezyka..... na pewno dasz rade.... a poza tym to z tego co wiem w szkocji studia sa bezplatne...... wiec jak to mowia w Rosji 'Jak daja to bierz-' ;-)

Gość ciekawa dwudziestka
Chyba masz rację, że inaczej patrzą jak się tutaj skończy studia. I tak rzeczywiście są bezpłatne, nawet zaoczne. Także to jest duża szansa dla młodych ludzi. Nie muszą się martwić o to,że nie mogą studiować bo nie mają pieniędzy :0 Wogóle w Polsce ma nadzieji dla młodych ludzi. Po co by wyjeżdżalo gdyby było inaczej? Nie wiem kurcze co mam zrobić bo z jednej strony mam pracę i nie chciałabym jej zostawiać a z drugiej studia. Boję się,że nie dam sobie tutaj rady z językiem bo wyszystko będzie po angielsku...

hej moge sie przylaczyc?:) mam 22lata i mieszkam w Niemczech od pol roku:) co prawda nie jest to szczyt moich marzen,ale nie moge narzekac:)

Gość ciekawa dwudziestka
Mam jeszcze trochę czasu do zastanowienia,ale jak moja rodzina się dowie, że chcę tu zoatać to nie wiem... Wiecie wyemigrowałam z domu mając 19 lat i to jeszcze tak daleko, ale myślę, że jak się chce to się da ;)

Gość ciekawa dwudziestka
pewnie mary d że możesz się przyłączyć a jak długo tam jesteś?

do ciekawa dwudziestka-> ja tez studiuje w Polsce zaocznie, uwierz mi ze warto,np w Niemczech dostanie predzej polski inzynier prace niz niemiecki bo jest lepiej wyksztalcony:)

jestem tu od pol roku, pracuje,ucze sie, mieszkam w chlopakiem i jestem w trakcie urzadzania naszego pierwszego mieszkania, wyprowadzamy sie w marcu:)

Gość ciekawa dwudziestka
a jak Ty dajesz radę to wszystko pogodzić? Na któtym jesteś roku i jak to wygląda, jeździsz na wykłady?

Gość ciekawa dwudziestka
to fajnie Ci przynajmniej masz chłopaka przy sobie....:) Ja niestety nie mam ani rodziny ani chłopaka, tylko znajomych ale mam przyjaciółkę na której mogę polegać :)

ja jestem na 3roku, jest ciezko, pracuje okropnie duzo, niedosypiam, ale coz.. rodziny tu nie mam, ale jakos musze to wszystko pogodzic, poza tym nie mam przyjaciol,ani znajomych,nie mam nikog z kim moge pogadac, ludzie podkladaja mi swinie.. w Polsce sie wszyscy odwrocili... szara rzeczywistosc..

Gość ciekawa dwudziestka
mary de nie wiem jak Ty sobie dajesz rade, podziwiam Cię. ja dzięki Bogu mam rodzinę i przyjaciół, na których mogę polegać. A na jakim jesteś kierunku i gdzie jeśli mogę wiedzieć i jak często jesteś w Polsce? pozdro :)

Gość Ola86
Witajcie! ciekawa dwudziestka- Jak na razie uczesczam na zajecia, ale po wyjezdzie z PL bede przyjezdzac tylko na zaliczenia. Wiec na razie daje rade i mysle ze jakos wyjazd, prace i nauke polacze :) Zreszta bede pisac, jak mi idzie czy dobrze czy nie bede tu zagladac. Jestem przygotowana na to, ze poczatki w UK moga byc trudne. Wszystko nowe, wiec potrzeba troche czasu by sie tam oswoic i wprowadzic wokol siebie swoja rzeczywistosc. :) Ja jade prawdopodobnie do Cardiff. a jesli nie Cardiff to Reading. a ty gdzie? w jakim miescie jestes>?

Gość ciekawa dwudziestka
Ja jestem na wyspie, także nie ma takiego wielkiego tłoku ale juz się bedzie niedługo zaczynał sezon turystyczny także będzie więcej ludzi. Wiecie ja nie będe mieła tak łatwo bo chciałabym w tym roku się dopiero dostać na studia :) także kurcze już nie wiem co robić. Ale w kwietniu będę w Polsce, muszę pogadać z rodziną, to może coś wymyślę. Strasznie tęsknię a Wy dziewczyny? ;)

Gość Ola86
ciekawa dwudziestka- Ale tesknisz za krajem czy bliskimi? Na szczescie sa telefony, internet mozna sie szybko i latwo skontaktowac z bliskimi :)

Gość domina86
ciekawa 20stka.... a musisz zostawiacc prace? nie wiem ,gdzie pracujesz ,ale legalnie to jest tak ,ze twoj pracodawca musi ci umozliwic studiowanie... a jezeli kierunek ,ktorey studiujesz jest zwiazany z twoja praca to powinni ci placic ze te godziny ktore spwedzasz na uniwerku a powinnas byc w pracy.... przynajmnije tak to umnie dziala...

Gość ciekawa 20stka
a Ty domina na jaki kierunek idziesz w tym roku? i gdzie dokładnie? Ja chciałabym pójść na europeistykę ale niedawno powiedziano mi,że będę miała trudności ze znalezieniem pracy :( Wiecie może coś na ten temat? W jakim stopniu znasz język? pozdraiwiam dziewczyny! PIszcie bo możemy się dowiedzieć sporo fajnych rzeczy :)

Gość domina86
ja to w sumie dalej nie wiem ,co bede studiowac ;-) bo zlozylam papiery na psychologie i psycholigie z doradztwem ,ale potem sparwdzilam ile mozna zarobic i sie zalamalam..... nie chodzi mi trylko o pieniadze oczywiscie,bo wazne jest zeby robic to co lubisz,ale po 5 latacg ciezkiej pracy chccialabym miec wiecej niz 25000 na rok, poza tym to jak sobie pomyslalam ,sze musialabym caly czas przebywac z jakimis zeschizowanymi ludzmi to mi sie odwidzialo.... napisalam podania do 2 uniwerkow z prosba o zmiane do jednego na biznes a do drugiego na nieruchomosci z biznesem (na czym mi najbardziej zalezy) i treaz czekam......