Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytający..

pytanie jakich wiele ale... prosze zerknijcie!

Polecane posty

Gość pytający..

witam! moja dziewczyna po raz pierwszy wybiera się do ginekologa, przede wszystkim zeby sie przebadac bo juz dziewictwo straciła jakiś czas temu ale rowniez po tabletki antykoncepcyjne! ma 17 lat i jestem ciekaw czy moze zdarzyć sie taka sytuacja ze lekarz nie wypisze poniewaz uzna ze jest za młoda? lub bedzie chciał by pierwsza wizyta była z rodzicem? ukochanej matka nagadała jej ze nie ma po co wybierać sie sama do ginekologa bo recepta jest zazwyczaj wypisywana tylko dla osoby pełnoletniej. sam juz nie wiem co o tym myslec... naczytałem sie ze zdarza sie za juz 16 - latki chodza po tabsy i lekarze bezproblemowo wypisuja recepte... i moje drugie pytanie: skad (z jakich powodów) przede wszystkim dziewczyna choruje na nadżerke? czy chodzi tylko o dbanie o higiene? ryzykowne kontakty seksualne? niby nie mam jeszcze podastaw (jak narazie wszystko wyglda OK) ale obawiam sie ze dziewczyna moze przeze mnie na nią zachorowac?

Gość lalalalalalaa
mi sie wydaje, że nadżerka nie jest z powodu braku higieny... jedni ja mają drudzy nie... powstaje tak po prostu... nie z jakiegos powodu..

Gość oczywiscie ze
higiena ma wplyw... i kontakty sexualne i wszytko. na sex macie jeszcze czas... 17 lat to jeszcze badzo mlody wiek... ale dopiero za pare lat zgodzicie sie ze mna. mozesz zapomniec o tabletkach dla niej jak ma nadzerke.. z reszya zastanawiam mnie skad wiesz, ze ma nadzerke, skoro nie byla u ginekologa. wiesz wogole co to jest nadzerka?

Gość oczywiscie ze
16 latki ktore chodza po tabsy zesto biora je z powodow lwczniczych. poza tym radzilabym nie kierowac sie informacjami z forum bo tylko sobie mozg zasmiecasz, eh.. ja w wieku 17 kat mialam inne sprawy na glowie.. widac staromodna jesten:)

-po pierwsze, to czy dostanie tabsy zależy od lekarza i od wyniku jej badań, a nie od tego czy jest pełnoletnia (ja dostałam w wieku 17 lat) -po drugie, nadżerka powstaje w skutek ubytku w błonie ścianki szyjki macicy, więc chyba nie z braku higieny. nie sądzę też żeby kontakty seksuale miały z tym coś wspólnego, bo przecież wtedy większość osób, jak nie wszystkie by ją miały. -po trzecie nie wiem jaki wpływ ma mieć nadżerka na tabsy-jak dla mnie nie ma żadnego, miałam nadżerkę a tabsy i tak brałam więc... -po czwarte skąd te podejrzenia związane z nadżerką? a tak poza tym to ona nie jest najgorszą rzeczą jaka twojej dziewczynie może się przydarzyć, więc spokojnie a co do tego, że na seks macie jeszcze czas- to powiem wam, że według mnie przynajmniej najodpowiedniejszym momentem na rozpoczęcie współżycia jest tenczas, ten wiek kiedy obydwoje jesteście na niego gotowi, kiedy jesteście świadomi siebie, swych ciał i potrzeb. ale także wtedy kiedy myślicie o konsekwencjach seksu, kiedy wiecie o tym że każdy stosunek niesie prawdopodobieństwo ciąży i zgadzacie sie na nią. jeżeli tak jest u was to życzę powodzenia!

Gość oczywiscie ze
no wlasnie . tak jak Guniu napisalas, nalezy byc swiadomym ew. ciazy. watpie, zeby wiekszosc ludzi w wieku 17 lat byla tego swiadoma, i umiala sobie poradzic pozniej. moja ginekolog absolutnie wyklucza mozliwosc brania tabsow i nadzerki, twierdzi, ze najpierw nalezy wyleczyc nadzerke. ja jej ufam i dlatego tak napisalam. co do poczatku wspolzycia w wieku 17 lat... sorry, ale uwazan, ze to jeszcze po prostu DZIECI!!

dobrze że dopisałaś \"większość\", bo tak się złożyło, że ja też miałam 17 lat jak zaczęłam, ale akurat ciąży byłam świadoma i mój facet też(dodam, że on sporo starszy jest). nie bałam się jej i jakbyśmy wpadli, to nie pytałabym po ile skrobanka jest tylko spokojnie na przyjście dzidzi byśmy czekali szczęśliwi jak ch... ale to fakt większość osób w tym wieku to dzieciaki i tyle, wystarczy poczytać te pytania o domniemanej ciąży przez zapylenie, czy inne historie typu niepokalane poczęcie :)

Gość 0czywiscie ze
no wlasnie o tym pisze... ja zaczelam jak mialam gr ponad 20 z dwoch powodow.. wczesniej nie mialam zwiazku, ktoremu umialambym tyle poswiecic a dwa, mialam swiadomosc ew. ciazy. nie chcialam sie z kims przespac tylko dlatego ze mialam juz wiek odpowiedni, nie daj Boze wpasc i usisec wychowywac dziecko z chlopakiem ktorego nie kochalam. teraz wiem., ze moj chlopak to ten z ktoym chce byc i zy;) smiesznie brzmi... ale mimo wszystko nie chclelbysmy dzidzi teraz... bo koczymy studia. chcemy sie najpierw usamodzielnic, co nie znaczy ze sie nie kochamy. pozdrawiam Gunia. PS moi faceci zawsze byli blisko mnie wiekiem.... a dwojka 17latkow do wychowywania dziecka.. sorry.. ni przekonje mnie to

Gość pytający...
widze ze na moj temat troche sie rozwinał... :) ale nikt dokładnie nie odpowiedział na moje pierwsze pytanie. mianowicie czy bez obaw dziewczyna w wieku 17 lat moze isc sama do ginekologa po tabletki antykoncepcyjne??? a wracając do Waszych wypowiedzi.... macie racje ze to nie jest odpowiedni wiek na wychowywanie dzieci i w ogole... ale łatwo Wam powiedzieć... gdy nam hormony buzują :P poza tym chcemy sie porządnie zabezpieczyć przed nieplanowaną ciążą! a chyba tabsy to najlepsze rozwiązanie! hm.. pewnie macie też racje ze nie jest to tez odpowiedni wiek na rozpoczęcie wspołzycia ale coż......... stało sie! :P a jak człowiek spróbuje i sie spodoba... sami wiecie! :D

Może iść. Dobry ginekolog powinien uprzedzić ją jednak o wadach antykoncepcji. Po prostu powinna powiedzieć, że rozpoczęła współżycie i tyle.

ależ pytający, ja ci dokładnie powiedziałam, że może iść sama po te tabletki, a to czy je dostanie zależy nie tyle od jej wieku tylko od stanu zdrowia. lekarz przede wszystkim wykluczy ciążę, zapyta o choroby jej i rodziny, m.in o raka w rodzinie. powinien też zrobić cytologię, usg, oraz poziom hormonów(ale te ostatnie żadko wykonują). jeżeli wszystko będzie ok to da jej te tabletki. ja wam nie mówiłam, że to zły wiek. a to że myślicie o zabezpieczeniu dobrze o was świadczy! moim zdaniem może śmiało po nie iść. tak jak pisałam ja je dostałam bez problemu i to już po pierwszej wizycie (lekarka tylko mnie zbadała i pobrała próbki do cytologii) powodzenia i miłego szaleństwa!!!

Gość pytający...
dziekuje gunia za odpowiedz! hm... troche się teraz zmartwiłem :( moja dziewczyna bierze juz hormony na zapalenie tarczycy! obawiam sie ze one mogą wykluczać branie drugich! :(

nie wiem jak to jest bo ja nie mam problemów z tarczycą. ale musi o nich powiedzieć lekarzowi!!! jeżeli nie będzie mogła ich brać to przecież są inne metody. może o nich pogadać z lekarzem.

Gość pytający...
no wiesz... my jak narazie zabezpieczamy sie gumką i w dni płodne (tak nam sie przynajmniej z obliczeń wydaje ze wtedy są płodne) dodatkowo globulka! ale globulka mnie uczula, wszystko upaprane, zadnej spontaniczności a w prezerwatywie to troche jak lizanie loda przez papierek :P pomyslaliśmy ze najwygodniej bedzie z tabletkami! no bo spirala ani inne takie w grę nie wchodzą..

tak też myślałam. a te tabletki na tarczycę to ona bierze już na zawsze, czy tylko teraz. nie wiem jak to z nimi jest dlatego pytam. jak nie będzie mogła brać tabsów no to cóż chyba tylko gumki wam zostaną. ostatnio coś czytałam o takim silikonowym krążku który się umieszcza w pochwie może to by było jakąś alternatywą. bo jak tabsy odpadną to i plastry też (zapewne). no nic najpierw niech idzie do lekarza.

Gość pytający...
raczej juz przez całe życie bedzie brać ten hormon na tarczyce! zobaczymy! juz wkrotce wizyta u lekarza i wszystko bedzie jasne! serdeczne dzieki raz jeszcze gunia! pozdrawiam!