Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jo_anna65

moja 15-letnia córka współżyje...CO ROBIĆ?

Polecane posty

Gość jo_anna65
olivko na tm polega problem nie wiem dlaczego moja córka sie nie szanuje ja wiem, że zdarzalo jej sie np. kosztować papierosy, że wypiła z kolezankami rum z naszego barku o tym wszystkim z nią rozmawiałam, itd nawet te narkotyki bym zrozumiała, chociaż cięzko byłobym mi to przeboleć a puszczanie sie na imprezie:(?

Gość jo_anna65
chciałam zobaczyć takie forum pisałyście o forum na któym 13 latki rozmawiają o seksie

Gość Nigdy nie mów jej że
jak to Ciebie oszukiwała? Nie pamiętasz już jak byłaś młoda? W okresie dojrzewania mam nie jest przyjaciółką! Mamie się nie zwierzasz! Nie miej pretensji, że nie powiedziała Ci, że uprawia seks, bo to jest normalne, że w tym wieku z matką się nie rozmawia. Nie pochwalam, że rozpoczęła życie seksualne w tym wieku, ale tak czasami się zdaża. Teraz musisz się z tym pogodzić i rozegrać tak sytuację, by nie odwróciła się przeciwko Tobie. Jak zaczniesz nastolatce zakazywać, przyznasz się, że czytałaś pamiętnik może być jeszcze gorzej. Nie myślałaś o wizycie u psychologa dla młodzieży, może podpowie Ci jak masz się teraz zachowywać, by całkowicie nie zerwać nici porozumienia z córką. Teraz idąc w kłótnie i zakazy możesz doprowadzić do tego, że całkiem stoczy się w świat narkotyków, chłopaków itp. A sama mówiłaś, że jest ambitnai dobrze się uczy. Szkoda by było zmarnować tego.

Gość dobra ok
aha, nie pamietam teraz tego forum, tez artykuly czytalam o tym, tutaj na pewno tez duzo o seksie czytalam, byly tematy o wieku inicjacji i inne, ale to trzeba poszukac

Gość NIe jestes zla matka
Głeboko sie zasatnawiałam co mogę Ci poradzić,starałas sie z całego serca byc dobrą matką, i uważam ze nie ma w tym Twojej winy. Niestety są takie drastyczne realia, młodzież za wszelka cenę chcą przynalezec do grupy rowieśników, chca byc cool , wyluzowani i miec "zarąbisty styl" tak jak opisala to Twoja córka tego chłopaka.To im imponuje.Każdy nastolatek zachowuje się w domu inaczej , przy rówieśnikach inaczej.Do rzeczy. Ja na Twoim miejscu "wygoniłabym" wszystkich z domu i zorganizowala z córka babski wieczór.Jakas dobra kolacyjka,kupiłambym też winko,nalałbym jej kieliszek. Nic jej sie nie stanie od kieliszka wina a ona poczuje ZE TRAKTUJESZ JA JAK DOROSLA OSOBE,zaczelabym rozmowe od zwierzania sie jej z własnych problemów i poprosiłabym JA o rade,żeby Ci doradziła jak "przyjaciółka przyjaciółce". Ona poczuje się wtedy ważna, dorosła , że traktujesz ją na równi a nie jak mała 5letnią dziewczynke.To zmniejszy dystans miedzy Wami. Rozmowa łatwiej sie rozwinie i wtedy może dotrzesz do niej, pod wpływem tej atmosfery która stworzysz zwierzy Ci sie. Pozdrawaim Cie cieplutko. Ania

Gość monia15a
wspolczuje z powodu przeczytana pamietnika corki nie jest to mila sprawa.ja sama mam 15 lat i ciekawia mnie rozne rzeczy...w naszym wieku czlowiek chce poznac jak najlepiej swiat chce byc dorosly...lecz chec poznania tego drugiego swiata przechodzi znam odpowiedni srodek na to... sama z niego skorzystalam polecam podsuniecie corce ksiazki melvina burgessa cpun lub lady;jak zostalam suka lub cos w tym stylu. tam jak w pani opowiesci zaczelo sie od jednej imprezy a byly to dziweczyny pozadne gdy dojdzie do konca ksiazki zrozumie swoj blad. ja sie zniechecilam do wielu rzeczy.(niegdy nie palilam nie pale nie uprawiam seksu, staram sie zyc jak najlepiej umiem bez uzywek wszytko dzieki tym ksiazkom) pozdrawiam mam nadzieje ze sie Pani uda

Gość Mama Ala
wpisałam w google - nastolatki i mialam strony. Powodzenia i 3maj sie

Gość monia15a
kolajna ksiazka jest stokrotka....mam kolezanke ktora jest w moim wieku i puszcza sie na prawo i lewo nawet z 30 latkami:( psze wiec probowac i nie doprowadzic do stracenia kontroli bo wtedy to kwestia czasu...wiem bo tak bylo z moja kolezanka....nie wiem jak jeszcze moge Pani pomoc w tej sytuacji wiem napewno ze Pani jest cudowna matka i chce jak najlepiej dla corki...ksiazka to jedno z kozliwych rozwiazan ...albo zmyslec jakas historyjke i opowiedziec corce ale taka co naprawde mrozi krew w zylach ze miala Pani koleznke i te sprawy ze to byl jeden raz i co sie potem dzialo...a jak sie zapyta czemu Pani jej to opowiada to ze to taki swiat okropny dzisiaj i ze sie Pani boi o nia i ze zalezy aby kozystala z zycia w inny sposob i ze ma Pani nadzieje ze nigdy nie zrobi tego rodzica bo serce rodzicow w takich momentach peka....postraszyc corke a wtedy zrozumie blad przemysli i dla rodzicow zawsze sie robi wszytko wiem bo jak rodzice cos mowia to zrobie wszytko dla nich :) wiec glowa do gory wszytko sie ulozy a jak zapyta dlaczego takie ksiazki to ze jest w odpowiednim wieku na taka literature :Pze to wszystko aby poznac lepiej ten drugi pozornie lepszy swiat

Gość jo_anna65
dziekuje z całego serca za wszytkie dobre rady jest mi od razu lepiej powiedzcie, a uwazacie, że powinnam zwrócić uwage siostrze? czy mam na wielkanoc wybierać sie do Polski?

Gość jo_anna65
nawet nie wiecie, jak cenna jest dla mnie każda rada a to z książkami super!poszukam tu, w niemczech tych pozycji bo niestety córka a problemy z czytaniem po polsku

Gość dobra ok
jesli ufasz siostrze mozesz jej powiedziec o tym, co sie stalo, ale nie oskarzaj jej, nawet gdyby byla pod twoja opieka moglaby to zrobic, nie da sie upilnowac nastolatki 24h na dobe, siostra na pewno chciala dobrze i nie zdawala sobie sprawy, ze tak to sie moze skonczyc, jesli ty nie spodziewalas sie tego, to ona tym bardziej, trzymaj sie i daj znac po rozmowie z corka dobrze?

\"postraszyc corke a wtedy zrozumie blad przemysli i dla rodzicow zawsze sie robi wszytko wiem bo jak rodzice cos mowia to zrobie wszytko dla nich\" - baaaardzo ryzykowna teza... Nie robi się dla rodzica wszystkiego, bo \"w tym wieku\" ważniejsza jest grupa rówieśników i chłopak. A straszenie nic nie da. Kiedy mnie mama straszyła, a raz zdzieliła mnie w twarz, po prostu zastanawiałam się, w jaki inny sposób ja okłamać. O swoich uczuciach do niej nie wspomnę, bo są jeszcze zbyt bolesne, a mam 26 lat.

Gość jesteście wszytkie chore
JAKAŚ MAŁOLATA ĆPA, PUSZCZA SIE, I OPISUJE TO ZE SZCZEGÓŁAMI, A W DOMU ZGRYWA ŚWIĘTĄ A WY BIADOLICE- "CO JA ZROBIŁAM", "NALEJ JEJ KIELISZEK WINA, NIECH SIE POCZUJE DOROSŁA" JAKAŚ SZMATA MA SIE CZUĆ DOROSŁA??? DOROSŁA CZUŁA SIE. JAK DAWAŁA DUPY NA IMPREZIE!!!!! I UWIEŻ TO NIE BYŁ JEJ PIERWSZY RAZ, NA BAK MA DOŚWIADCZENIE, SKORO STARAŁA SIE "ŻEBY MU STAWAŁ" A TY SIE JESZCZE MARTWISZ, ŻE STRACI ZAUFANIE, BO PRZECZYTAŁAŚ PAMIĘTNIK? TO ĆPUNKA I ZWYKŁA MAŁOLETNIA DZIWKA NIE MA SKURUPUŁÓW! CHŁOPAK ZAJĘTY- CO Z TEGO, NIE STAJE MU NA FECIE?-POSTAWIE MU! BYŁAŚ ŚLEPA, ALE TO NIE TWOJA WINA TWOJA CÓRKA MA KURWSKĄ KREW, BO TO SIE MA ALBO NIE BÓJ SIE TYLKO, ŻEBY NIE ZOSTAŁA STARĄ PANNA BO KTO JĄ ZECHCE TAKĄ SKURWIONA

Gość jo_anna65
dobra ok- mam żal to siostry,bo to ona wzieła ja na tą impreze... doskonale wiedziała, że moja Iga ćpa, i sama poznała ją z tym chłopakiem ...nie wiem co jej mam powiedzieć?

Gość jo_anna65
jestescie wszytkie chore- zastanow sie co ty piszesz!!!

Gość bella mia
skoro Twoja córka jak mniemam jest otwarta do Ciebie mowicie sobie o róznych rzeczach to poprostu jej powiedz ze wypadł ten pamietnik i zajrzałas bo myslałas ze prze zprzypadek ona dała go do wyrzucenia, skoro jak mowisz nigdy jej nie kontrolowałas, zawsz emiałas zaufanie , nigdy nie grzebałas w jej rzeczach to nie powinna cie podejrzewac o wścibstwo bo nigdy czegos takiego nie zrobiłas. Spytaj czy to prawda co tam pisało, myśle ż etak najlepiej, nawet jeżeli wyniknie awantura to przynajmniej bedzie wiadomo o co, a nie takie podchody robić bo sie domyśli ze coś wiesz a udajesz. Zanim opierdolisz siostre( bo ja bym ją zrąbała na amen) to pogadaj o tym wszystkim z dzieckiem, nie bedzi ełatwo to pewne ale sprawa zostanie wyjaśniona mam nadzieje. Powiedz ze zrobiła źle ale nie krzycz na nią , tylko spokojem mozna osiągnąc cel i powiedz ze źle zrobiła i nie tędy droga.

Gość dobra ok
sama ja wziela na impreze?hmmm samo zabranie to nie grzech, ale powinna jej pilnowac, skoro byla z siostra to gdzie ona to zrobila?pod okiem ciotki?musiala gdzies wyjsc na jakis czas wiec moze faktycznie siostra slabo jej pilnowala, poza tym byla nacpana, a tego nie da sie nie zauwazyc, mozna siostrze zarzucic brak opieki w pewnym sensie, ale nie jest jej wina ze siostrzenica przespala sie z jakims facetem, tylko gdzie ona tro zrobila???

Gość niestety siła wyższa
Joanno, ja wciąż obstaję przy tym, że to był jednorazowy wybryk. Ludzie pod wpływem alkoholu robią różne rzecz.

po rozmowie itd...radzilabym psychoterapie....... tzn. dla niej,... amfa niezle ryje psychike i uzaleznia.

Gość dobra ok
ja czesto mam pod opieka siostrzenice 16-letnia i chociaz ona nie cierpi alkoholu, narkotyki ja odrzucaja i nie chce na razie uprawiac seksu to ja zawsze jestem obok i pilnuje jej, wiec czesc winy siostry w tym jest, ale na jej swiatopoglad ona nie ma wplywu, tez nie moze byc tak, ze trzeba nastolatke miec na oku non stop bo inaczej przespi sie z kims

Gość błaznek
- o widzieliście: nie chce mi się tego steku bzdur czytać szczególnie jak pomyślę sobie jak wszystkie zaczynałyście zabawę w te klocki. - pewnie każda szła po specjalne zezwolenie do tatusia, mamusi i o księdzu nie można zapomnieć:):):)

Gość też 20letnia
Żalu do soistry miec nie powinnaś!W wieku 15 lat dziecko powinno wiedzieć,co jest dobre,a co złe i powinno juz miec swoj własny system wartości.Błedow w tym wieku popełnia sie bardzo dużo,bo to jest normalne w tym wieku...Myślę,że Twoja córka nie jest dziwka itp,ale po prostu błądzi.Mimo,że dobrze sie uczy,obce są jej realia świata i brutalne często dość konsekwencje swoich czynów.Nie wiem jak to dokładnie okreslić.Mam siostrę o dwa lata ode mnie młodszą.Wiem,ze współżyje o jest to dla mnie o tyle dziwne,że nie ma stałego partnera,jeździ na dyskoteki i takie tam...Życie traktuje jak bajka...Zawsze mówi:jakos to będzie.Wkurza mnie jej zachowanie,bo jest nieodpowiedzialne!I widzisz...,mama nas podobnie wychowała,a jednak mamy dwa różne systemy wartości.Ja tez popełniam duzo błędów,ale traktuje siebie i zycie rozsądnie...Cóz takie jest życie!

Gość błą d
pamiętników swoich dzieci i korespondencji sie nie czyta... bo w ich oczach traci sie szacunek do uczonych przez ciebie wartości ,w tym wieku czarne to czarne a białe to białe ,po środku nie ma nic ,współczuje ci pracy nad straconym zaufaniem

Gość taki jeden 24
nie chce mi sie czytac tego wszystkiego, ale czy bralas pod uwage, ze ona jest grafomanka i tak sobie pisala - moze chcialaby zeby tak sie stalo?? 14 lat i sie kochac? kaplica... 10 lat starszy jestem i nie kochalem sie jeszcze.

Gość ej Joanna - wszystkie jesteści
chore ma racje, moze zbyt dosłownie to zostało napisane, ale taka jest prawda to już nie jest słodki aniołeczek, tylko młoda obciągara - wstyd się przyznać...? może nie przemoc, ale jakieś radykalne cięcie musi być - ona ma dopiero 15lat, i z całym szacunkiem, ja też się buntowałam te pięć lat temu, ale ma słuchać rodziców a to, że ojciec MUSI wiedzieć jest oczywiste - też ma prawo wychowywać córkę, chyba ze ograniczasz jego rolę tylko do wypłacania kieszonkowego? nie ważne, jaki ma chcrakter, jest ojcem i również ma prawo wiedzieć miałabyś żal do niego, gdyby ci nie powiedział, ze na przykład wiedział o tym już parę miesięcy temu? miałabyś! RAZEM może znajdziecie jakieś rozwiązanie

Gość jo_anna65
wróciłam... dziś nie miałam okazji porozmawiać z córką mąż wrócił wcześniej z pracy, wpadła do nas kuzynka...synka musiałam odebrać z treningu... męzowi nic nie powiedziam, tylko wracam do Was na to forum... dziewczyny jestem rozdarta... Iga siedzi w u siebie w pokoju, w welurowym dresiku, wygląda tak niewinnie

porozmawiac to powinnaś ale najpierw z siostrą a nie córka - to że 15latka się spiła i puściła z pierwszym lepszym to tylko skutek uboczny drogi, którą pokazała jej pożal się Boze ciocia...

Gość jo_anna65
pasadenka- myślisz? mam ochote zadzwonić do Polski, i zapytać-jak było to dokładnie, jak do tego doszło

tak własnie mysle - przeciez to ona byla wtedy za nią odpowiedzialna. System wartosci Twojej corki to zupelnie inna kwestia - skoro na codzien nie pila alkoholu to wiadomo ze ja \"wzięło\" i pewnie nawet nie wiedziala za bardzo co robi. Sama mam 15letnia bratanice (ja mam 24) i nie wyobrazam jej sobie w takiej akcji, ale widac Twojej siostrze przydalbysie jakis ordnung skoro na tydzien nie potrafi zrezygnowac ze swojego imprezowego stylu zycia i stalo sie to co sie stalo. Powiedz jej ze wiesz co sie wydarzylo i żądaj szczegolow a dopiero potem porozmawiaj z córką - kto wie, moze potem miala kaca moralnego i sama się z tym \"truła\".

Gość jo_anna65
dzieki, pasadenko! mam prywatna linie, zaraz zadzwonie, pogadam z siostrą dowiem sie szczegółów,zapytam jak to było...