Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość temat istotny

czy mozna jesc czosnek w ciąży?

Polecane posty

Gość temat istotny

bo to przeciez naturalny antybiotyk a antybiotyki sa zakazane w ciazy,cos wiecie na ten temat?

Gość temat istotny
nie bylo to smieszne ale sa i takie przypadki ja ty... ktos cos wie?

Jeżeli masz dziecko z wampirem to na boga oczywiscie, ze nie !!!!

Gość temat istotny
porażająca jest wasza inteligencja,wspolczuje waszym dzieciakom,pozniej taki motloch chodzi do szkol i deprawuje inne dzieci,nic dziwnego jak matki to idiotki pozdrawiam cieplutko

Gość *gwiazdeczka*77
też mi się wydaje że przy ciąży nie ma to znaczenia... ale przy karmieniu piersią owszem, moja koleżanka była u mnie ostatnio z czteromiesięcznym synkiem i zamówiłyśmy sobie pizzę m.in z cebulką, i opowiadała że dopiero teraz zaczyna jeść cebulkę i czosnek ale w malutkich ilościach, bo kiedyś zjadła coś z czosnkiem jak dziecko miało miesiąc czy dwa i podobno miało straszne kolki i całą noc płakało a normalnie jest bardzo spokojnym dzieckiem i najwyżej raz się do niego wstaje w nocy nakarmić :)

mozesz jesc. przeciez kobieta w ciazy jak jest przeziebiona to ma zalecane wcinanie czosnku. akle przy karmieniu zabronione!!!!

dziunka nie zabronione TYLKO PRZECIWSKAZANE a to oznacza, że jak dziecku nic nie jest można jeść. Jak wszystko inne z czym trzeba ostrożnie..

Gość fgfhn
ja jadłam czosnek na potegę:P

można, można. Ja miałam taki czas, kiedy miałam czosnkowy wstręt. Ale mój mąż nie, więc kiedy zjadł coś czosnkowego a jeszcze gorzej jak zapił to piwkiem to był odsyłany do generalnej kąpieli. Było lato i czułam na jego skórze czosnek, nawet jak było go w potrawie bardzo mało. Więc tobie wolno, a gorzej z przyszłym tatą, bo możesz mieć jak ja

Gość mkihjg
temat istotny porażająca jest wasza inteligencja,wspolczuje waszym dzieciakom,pozniej taki motloch chodzi do szkol i deprawuje inne dzieci,nic dziwnego jak matki to idiotki pokazałas swoją inteligencje

Gość _d_
Mozna ale pamietajcie zeby nie przesadzac!!! CZOSNEK OBNIŻA CIŚNIENIE KRWI!!!!!! i mozesz byc oslabiona i miec zawroty glowy i ogolnie slabo sie czuc do omdlen wlacznie!! Ale zabek na kromeczce z maselkiem jeszcze nikomu nie zaszkodzil :)

Przypuszczam, że skoro taki syrop jak Prenalen ma w składzie w dużej mierze właśnie czosnek, a jest przeznaczony przede wszystkim dla przyszłych mam, to na pewno można czosnek w ciąży także i jeść;)

Gość cookies
myślę, że można, ale w ograniczonej ilości. ZApytaj lekarza, bo widzisz, tu same najmądrzejsze :p

Gość cookies
upss, nie zauważyłam, że temat przedawniony ;)

Gość Honka122
Jestem bardzo przeziębiona a to dopiero pierwszy trymestr pije syrop z cebuli i jem czosnek jeden do dwóch ząbków dziennie ,to naprawdę pomaga i na pewno nie zaszkodzi dziecku

Gość Ona26789
Dziewczyny co wy opowadacie za głupoty, albo je powtarzacie Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, a także ma działanie bakteriobójcze stąd też jego spożywanie w czasie ciąży jest jak najbardziej wskazane zwłaszcza w okresie przeziębienia. Czosnek można dodawać do wielu potraw (makarony, zapiekanki) lub też spożywać jako składnik napoju na przeziębienie (mleko, miód, czosnek). Czosnek można spożywać w nieograniczonych ilościach, nie należy się go bać!

Gość ciocia.r
lekarze mowia ze stosowanie czosnku w ciazy jest niebezpieczne poniewaz moze wywolac krwawnie.oczywiscie wydaje mi sie ze na poczatku ciazy i w nadmiarze jak juz cos. osobiscie jadlam czosnek pod koniec ciazy i to nie malo- bo chorowalam na grype (mleko z czosnkiem) i jedyny efekt uboczny to ze syn urodzil sie pachnacy jakby byl zamarynowany w czosnku.

Spokojnie można go brać pod każdą postacią. ja się nim leczyłam bo to naturalny antybiotyk i pomaga w każdej nawet najmniejszej infekcji. a szczególnie w ciąży trzeba wszystko zdusić w zarodku. potem kupowałam syrop Prenalen on jest na bazie czosnku właśnie i dodatkowo ma malinę, miód i porzeczkę. skutkował.

Gość zależy od preferencji
czosnek może rozrzedzać krew, tak jak ktoś napisał może zwiększać skłonność do krwawaień, podobnie działa aspiryna i dlatego jest zabroniona w ciąży miłorząb (gingko biloba) także rozrzedza krew

Wiesz co, ja jadłam czosnek w ciąży w postaci sosu czosnkowego i dziecko urodziło się zdrowe, nie miałam żadnych problemów w ciąży, ani żadnych krwawień. Szczerze? Nawet nie wiedziałam, że czosnek może mieć jakiś wpływ na nasz organizm - poza oczywiście tym dobrym.

Gość gość
Trochę to przytłaczające, że wszyscy jesteśmy tacy mądrzy - niczym reklama Biedronki! A wystarczy trochę poczytać, albo po prostu zapytać się lekarza (choć są i tacy co od razu każą leki w przeziębieniu brać!). Drogie panie w ciąży i już po ciąży - w nadmiarze nic co naturalne wam nie zaszkodzi. Jednak czosnek, tak jak i szałwia, w nadmiarze powodują krwawienia i mogą doprowadzić do przedwczesnego porodu. Jednak warto zwrócić uwagę na słowo: w nadmiarze! Płukanie gardła szałwią, czy dwa-trzy ząbki czosnku nie powinny wywołać jakiejś potężnej reakcji. Mimo wszystko, świadomość warto mieć. Pozdrawiam.

Gość ddddssa
Oj to jest dokładnie tak samo jak w ciązy mam ochotę na to co jest zabronione. Jednak ja wielka miłośniczka sushi tego nie moge sobie odmówić i teraz zdecydowałam sie na rolkę maków wegetariańskich w Tekeda Sushi. I zaspokoiłam swoje ciążowe zachcianki :)

Gość gość
jadłam czosnek w ciąży i w trakcie karmienia piersią... co prawda miałam małego stracha że mała nie będzie chciała mleka potem ale najwidoczniej tez lubi czosnek bo wcinała mleko jak zawsze....

Gość gość
położna powiedziała mi, że jak w ciąży jadło się czosnek i cebulę, to i przy karmieniu można, bo dziecko przyzwyczaiło się do tego.

no wlasnie, ja bardzo lubie czosnek i dania z cebulą i w ciąży sporo tego jadlam. Slyszalam, że te pokarmy zmieniają smak mleka, wiec podczas karmienia na poczatku troszke na probe zjadlam, synek ladnie jadl, wiec potem juz normalnie jadlam kiedy chcialam i czosne i cebule i synek pil mleczko. Wiec to moze byc prawda, ze podczas ciazy sie przyzwyczail :)

Gość gość
Czosnek można nie główka dziennie, ale trochę mniej. Tam ktoś pisał o aspirynie owszem rozrzedza krew i to znacznie ale zawiera kwas salicylowy co w ciąży jest bezwzględnie zakazane