Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojona przyszła mama

Ruchy dziecka w 9 miesiącu ciąży

Polecane posty

Jutro zaczynam 39 t.c. Przez ostatnie 2 miesiące moją dzidzia była bardzo aktywna - rozpychała się i kopała o każdej porze dnia i nocy. Jednak od ok.3 dni ruchy dziecka stały się takie ospałe i w ciągu dnia jest ich mniej niż zwykle ... zaczynam się tym martwić :( Czy mniejsza ilość ruchów dziecka może być spowodowana zbliżającym się porodem? A może powinnam zgłosić się do lekarza prowadzącego moją ciążę (następną wizytę mam za tydzień) ? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie wpisy :) Pozdrawiam 🌼

moja dobra rada to NAJWAZNIEJSZE JEST DZIECKO !!!!!!!!1 Nie zwlekaj tylko idź jutro rano do lekarza - niech dla pewności zrobią Ci KTG ewentualnie niech posłuchają tętna dziecka .

Dziecko ma już mało miejsca i może to oznaczać koniec ciąży. Jeżeli się niepokoisz to nawet nie do lekarza, tylko do położnej wystarczy, sprawdzi Ci ktg. Z drugiej strony gdybyś z takim niepokojem pojechała do szpitala mogliby skrócić Twoje męki;) Mi tak lekarka kiedyś poleciła, żebym ściemniła, to mnie szybciej przyjmą i będzie po problemie:P

co do tego, że dzidziuś ma mało miejsca i jest mu już ciasno to też się muszę zgodzić ( choć nie jest to regułą , moja niunia w ostatnim miesiącu była bardzo ruchliwa ...... kilka razy pędziłam do szpitala ze względu na bardzo dużą ilość gwałtownych ruchów / ponad 200 w przeciągu 10 min. / ) mimo,że nic złego się wtedy nie działo to i tak za każdym razem w szpitalu słyszałam to samo od lekarzy, że każdy niepojący sygnał powinno się zgłosić lekarzowi ..... bez wyjątków

przyspieszenie porodu powinno być ostatecznością w sytuacji gdy zdrowie dziecka lub mamusi jest zagrożone. To głupota jak wszystko jest w porządku .

Witam :) Dziękuję Wam bardzo za wszystkie wpisy :) Jednak nie dzwoniłam dziś do mojego lekarza bo malutka się rozbrykała jeszcze wczoraj w nocy a i dziś rozrabia cały dzień :) - kopie, rozpycha się i kilka razy miała czkawkę :)

Gość tak naprawde
dziewczyny moje dziecko nie rusza sie od wczoraj.to 39 tydzien.jechac?

Gość ijuz
a na co czekac jedz i to szybciutko

Gość tak naprawde
one niby sa, takie niemrawe.wczesniej zawsze bardzo skakala. a tera zbardzo delikatne i to jak pociskam ja

Gość Dominika712
Hej babeczki..Ja jestem w 38 tyg.ciazy.Wczoraj zjadlam sobie wieczorem grejfruta po ktorym od 20 do 8 rano wymiotowalam.Okolo godziny 2 w nocy nie mialam juz czym i tylko mnie rwalo czemu towarzyszylo okropne sciskanie sie zoladka i brzucha.Wczoraj jeszcze moj Michaś wiercil sie jak zwariowany natomiast dzisiaj jego ruchy sa slabiej wyczowlne(ale sa).Okreslilam je sobie na takie ospale....Moze moj maluszek przezywal ze mna ta straszliwa noc i rowniez nie spal a teraz jest zmeczony???Dzwonilam na pogotowie,aby sie dowiedziec,czy "panikowac" i jechac do szpitala,ale pani przy tel.poinformowala mnie tylko zebym zadzwonila do jakiegos szpitala we Wroclawiu i porozmawiala z ginekologiem,niestety probowalam pol dnia i nikt laskawie telefonu nie odebral. ;/ Co dziewczyny o tym sadzicie???

Gość kikolec
dziecko pod koniec ciąży pewnie w brzuchu ciagle spi, tak jak poza brzuchem przez pierwszy miesiac :-) jak moja mała byla leniwa to jadlam cos slodkiego i popijalam kwasnym sokiem, kladlam sie i czekalam, kiedys ruchy bardzo slabo czulam to po prostu pojechalam na oddzial i powiedzialam o co chodzi, od razu mnie podlaczono do ktg. Nie ma co dzwonic do ginekologa, masz prawo pojechac do szpitala i poprosic o ktg, dla pielegniarki to 2 minuty roboty a lepiej pojechac na podgladanie dziecka 10 razy za duzo niz raz za mało.