Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość domina86

Tv licence

Polecane posty

Gość domina86

Czy ktos mi moze pomoc w sprawie tv licence... jak ja sie wykupuje to jest ona na mieszkanie czy na osobe.... znaczy jezeli sie wyprowadze to licencja dalej bedzie wazne dla mnie czy tylko na to mieszkanie?a jezlei na mieszkanie to czy ja mam obowiazek ja zaplacic czy landlord.... chociaz prawda jest,ze tv jest moj, bo jak sie wprowadzal to tam nie bylo w ogole tv.

Gość jj300
http://www.tvlicensing.co.uk/index.jsp to jest link, gdzie mozesz kupic TV licence, jest to liczone na cale mieszkanie, jezeli sie przeprowadzasz, mozesz przepisac na inny adres albo tez na inne nazwisko.Czy ty czy landlord? Landlord nie ma obowiazku, to zalezy tylko od jego dobrej woli( z reguly wprowadzajac sie masz zaznaczone ze TV licence jest wliczone w cene wynajmu, ale z reguly nie jest)to nie ma znaczenia, czy telewizor jest towj, czy landlorda...ty go uzywasz i jezeli nie cie zlapia, ze nie masz licencji to ty zaplacisz kare nie landlord..Licencja kosztuje £131.50 na rok, my ostatnio zaplacilismy, bo dostalismy pare listow z ostrzezeniem..

Gość andyola
Licencja jest na osobę. Jesli bedziesz się przeprowadzać, zgłaszasz to TV License. Po zapłaceniu przeslą Ci specjalny druk na ew. przeprowadzkę.

Gość jj300
mowiac, ze licencja jest na cale mieszkanie mialam na mysli, ze jezeli dzielisz mieszkanie ze wspollokatorami -jedna licencja na dana ososbe z mieszkania wystarczy..

Gość jj300
a dane do przeprowadzki mozesz zmienic na stronie internetowej..

licencja jest platna kolo 130 f (to roczna oplata) ktora mozesz zaplacic jednorazowo badz miesiecznie przez direct debit - my placimy 26 f przez pol roku i spokoj.. zalezy jak stoisz z gotowka

co do kupna to nie trzeba specjalnie kupowac gdy bedziesz miec tv i z niego korzystac sami cie namierza i przysla ci stosowne pismo ze trzeba oplacic

Gość domina86
super wielkiie dzieki za odpwiedzi..... jj30 a ile listow dostalas z odtrzezeniem,bo ja tylko jeden w zeszly piatek,a wczoraj u mnie byli !!!!!!!!!!!!! ale nikog nie byl w domu,wiec zostawili tylko list.....hmmmmmmmmm........ cciekawe kiedy wroca.....

Gość a kary za brak licencji
sa jakies drakonskie, pewnie z tysiac funtow teraz... i oni (w przeciwienstwie do polski) naprawde lapia tych co nie placa, wiec sie nie oplaca oszczedzac tych kilku funtow miesiecznie....

Gość jj30
My dostalismy 3 listy...i w koncu kupilismy:)), domina86 lepiej wykup juz, bo kara jest rzeczywiscie ok £ 1000 i dosc czesto ostatnio sprawdzaja..

Gość domina86
oj,no chyba zaplace, chociaz mi tutaj kolega podpowiada ,ze nie musze bo i tak nie maja moich danych a w maju sie wyprowadzam......i wolalabym kupic sobie buty,a nie licencje telewizyjna.... ;-(((((

Gość jj30
a wyprowadzasz sie z Anglii, czy przeprowadzasz sie gdzies ale zostajesz w Anglii? Jezeli wyjezdzasz z Anglii to tez bym nie placila, jezeli przeprowadzasz sie do innego mieszkania to licencja przyda ci sie w nowym miejscu

Gość domina86
pzreprowadzam sie tylko do innego mieszkania,ale tam nie muszed placic bo jest juz w cenie,tak wiec mi sie nie przyda....

Gość jj30
to nie plac:)

Gość domina86
;-) cchyba wiesz co zrobie...poczekam az przyjda za 3 razem i wtedy zapalce... a jak na razoe to nie bede nikomu otweirac drzwi..... i tak nikt z moich znajomych nie odwiedza mnie w domu..... ;-)

Albo schowaj telewizor u kogos innego w domu az do przeprowadzki, jak nie masz tv to nie musisz placic :)

Gość domina86
enamorada---- 3 miechy bez tv????????? No co ty, chcesz zebym calkowicie zeschizowala....... ;-) z kim bede rozmaiwac jak nie z telewizorem ;-D

Gość nie placimy
Moj landlord nigdy nie placil za tv licence i jakos nigdy tez nie zaplacil kary (a ostrzezenia przychodza co jakis czas i nic). Pytalam sie go kiedys o tv, ale stwierdzil ze jak raz wykupisz to juz maja Twoje dane i beda pilnowac.

Gość oooooooooooooooo
Ja tam wole zaplacic te 130 funtow na rok niz potem maja mnie ciagac gdzies po sądach, po co mi problemy, no i nie mam zamiaru byc potem w lokalnej gazecie w kronice sadaowej

Gość domina86
no wlasnie dlatego ja nie chcce placic,bo jak sie zarajestruje raz to juz musze placcic caly czas......zreszta rozmawialam z sasiadem i pwiedzilam mi ,ze on dostal juz ze 2000 listow co jakis czas mu przychodza upomnienia,ale i tak nie zaplacil i nie ma zamairu.... i ja tez ;-)

Hmm... no nie wiem, u nas przyszli do domu sprawdzic zaraz po pierwszym ostrzezeniu, a nie bylismy wczesniej zarejestrowani, no ale moze mieszkanie bylo, nie wiem.