Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziewuszka_a

Yasminelle nowe tabletki antykoncepcyjne!!!

Polecane posty

Gość dziewuszka_a

Witam moje drogie panie. Przez 1,5 roku stossowałam plastry evra,niestety dostałam strasznego uczulenia na klej,i musiałam zrezygnowac. zastanawiałysmy sie dlugo z pania gin jakie powinnnam brac tabletki,gdyz kiedys miałam zapalenie wątroby i nie moge jej obciazac,doradziła mi zupełna nowosc na rynku Yasminelle,tabletki antykoncepcyjne z mała iloscia hormonów... Jak narazie jest dobrze,pamietam ze pierwsze dni z plastrem były straszne gdyz bolała mnie głowa... przy tabletkach narazie nic nie czuje :-) jezeli sa juz jakies kobietki,które stosuja te nowosc bardzo prosze o wypowiedzi !!

Gość torba
witaj.mam pytanie.sadze ze jestes bardziej doswiadczona kobieta.ja dopiero zaczelam brac tabletki antykoncepcyjne.yasminelle sa moimi pierwszymi.sa w porzadku.tak na prawde nie mogew ich do niczego porownac bo wczesniej nic nie bralam.ale mam pytanie bardzo istotne dla mnie. yasminelle( 1 blister) posiadaja 21 tabletek.bralam po jednej tablecce przez 21 dni.po uplywie tego czasu mam dostac okres(slyszalam ze moze sie spoznic kilka dni nawet bo to dopiero hormony dzialaj i organizm sie przyzwyczaja itp)ale moje pytanie brzmi.kiedy mam zaczac brac nastepny bllister.czy po skonczeniu sie okresu.czy bez wzgledu na to kiedy on nadejdzie mam zaczac brac po tych 7 dniach przerwy.jest to dl amnie bardzo wazne gdyz nie mam zielonego pojeci akiedy mam zaczac brac nastepny blister.zastanawiam sie czy nawet jesli przerwa trwa 7 dni a okres dostane w 4 dniu to mimo to po 7 dniach mam zaczac brac tabletki czy poczekac az okres minie.blagam o odpowiedz.

To ja Ci odpowiem :) Robisz 7 dniowa przerwe i bez wzgledu na to czy okres dostaniesz czy nie,czy skonczy sie po tych 7 dniach czy nie,zaczynasz kolejny listek :)

przeciez wszytsko jest opisane na ulotce.Poza tym jest juz tyle temtow na ten tamt.Nowe opakowanie zaczynasz po 7 dniach niezaleznie od tegp kiedy dostalas okres i kidy on sie skonczy

dziewczyno! Pakujesz sie w tabletki a nie wiesz jak sie je bierze.. Gbybys nie uzyskala nigdzie odpowiedzi to bys sie zalamala. O takie rzeczy sie pyta ginekologa a nie na forum. Tym bardziej jak juz sie zaczelo brac.. :P

Gość mala 1
jak dlugo powinnismy sie jeszcze dodatkowo zabezpieczac prezerwatywa , jesli dopiero zaczelam tabletki. za odpowiedz z gory dziekue

Gość djmoniska
mam yasmienelle do odkupienia!!!!!!!!!!!!!!!!!! 35zł normalnie kosztuja 42zł

Gość wienka
dziewczyny czytajcie ulotki dolaczone do tabletek.jak masz okres i powinnas wziasc w 8 dniu pigule jak napisali to lykaj.pozdro

Gość blackcat
niewiem czemu autorka topiku tak sie ekscytuje... Po pierwsze to nie taka super nowosc i rewelacja a po drugie juz jest temat na ten temat gdzie masa dziewczyn je bierze...

Gość Agniszeszka
Witam, Biore tabletki Yasminelle juz od 6 misiecy, zbliza sie wyjazd i planuje nie zrobic tej przerwy 7 dniowej by ominac okres i wziac kolejne opakowanie. Robilyscie juz tak? Jakie byly skutki?

Gość kochhanniee
do mala1-------jeśli wzięłaś pierwszą tabletkę pierwszego dnia miesiączki to jesteś odrazu zabezpieczona. Ej sorry,ale Ty kupiłaś te tabletki od kogoś z neta, czy masz tak niekompetentnego ginekologa,który Ci o tym nie powiedział..? albo sama nie raczyłaś zapytać. Nie rozumiem jak można decydowac się na tabletki nie interesować się ich prawidłowym przyjmowaniem, itp.

Gość milllla
A mnie po nich bola łydki.

Gość karioka75
czesc wszystkim. mam jedno pytanie. uzywam tab yasminelle juz od 3miesiecy. i nie wiem jak to sie stalo ale zapomnialam przyjac 18tej tab z opakowania (dokladnie w sobote). minelo sporo czasu bo zorientowalam sie dopiero w niedziele wieczorem czy jakiej 24h po. wzielam odrazu dwie tab i mam zamiar rozpoczac nastepne opakowanie bez 7dniowej przerwy tak jak jest napisane w ulotce. ale i tak mam lekkiego stresa poniewaz w piatek wspolzylam ze swoim chlopakiem, pozniej przyjelam tab z piatku o 21 ale w sobote wlasnie zapomnialam. czy jest prawdopodobienstwo ze jestem w ciazy? prosze o pilna odpowiedz!!!!!!!

Gość karioka75
czesc wszystkim. mam jedno pytanie. uzywam tab yasminelle juz od 3miesiecy. i nie wiem jak to sie stalo ale zapomnialam przyjac 18tej tab z opakowania (dokladnie w sobote). minelo sporo czasu bo zorientowalam sie dopiero w niedziele wieczorem czy jakiej 24h po. wzielam odrazu dwie tab i mam zamiar rozpoczac nastepne opakowanie bez 7dniowej przerwy tak jak jest napisane w ulotce. ale i tak mam lekkiego stresa poniewaz w piatek wspolzylam ze swoim chlopakiem, pozniej przyjelam tab z piatku o 21 ale w sobote wlasnie zapomnialam. czy jest prawdopodobienstwo ze jestem w ciazy? prosze o pilna odpowiedz!!!!!!!

Gość nikii35
Witam.Tabletki bierze sie przez 21 dni ,potem robimy przerwe przez 7 dni.I bez wzgledu na kiedy zacznie Ci sie menstruacja, na 8 dzien musisz wziac juz nastepna tabletke i brac je do ponownej 7 dniowej przerwy.Pozdrawiam P.S.Ja sie czuje bardzo dobrze po tych tabletkach, sa to moje pierwsze srodki antykoncepcyjne.Acha, mój lekarz zalecił mi zebym brała je wieczorem ,codziennie mniej wiecej o tej samej godzinie.Wieczorem jest lepiej, poniewaz ,gdy hormony sa w szczycie aktywnosci ,to my sobie spimy.PA

Gość Henrietta T.
Biorę Yasminelle od ponad pół roku. Są rewelacyjne, nie przytyłam i dobrze się czuję. 100% skuteczności przy zerowych efektach ubocznych. Chociaż ostatnio ginekolog przypomniał mi o paleniu. Jak zapewne wiecie drogie panie, przy antykoncepcji hormonalnej trzeba unikać kawy i papierosów, a ja od obydwu jestem uzależniona. Pomimo tego, że organizm mam młody i teoretycznie silny, jestem niskociśnieniowcem, to zaczynam się obawiać niecnego zawału. Ale nic to. Yasminelle jak najbardziej polecam :) Pozdrawiam

Gość Henrietta T.
Karioka75 - 18tabletka to ta która jest w trzecim tygodniu. Jest ryzyko zajścia w ciążę, kiedy pominiesz tabletkę z pierwszego tygodnia (wtedy trzeba stosować np prezerwatywy przez następny tydzień) natomiast w drugim i trzecim ryzyko zajścia jest zerowe. Po prostu bierzesz jak najszybciej zapomnianą tabletkę i jest ok. Pozdrawiam

Gość pauliiiii
ja mam właśnie 7-dniowa przerwę po pierwszym opakowaniu. czuje sie dobrze, prawie żadnych skutków ubocznych, tylko przez pierwsze dwa dni strasznie kręciło mi sie w głowie i robiło słabo. teraz jest świetnie. poprawiła mi sie cera, piersi troszeczkę urosły:), nie mam objawów PMS, a zawsze umierałam na tydzień przed okresem. Tylko teraz zaczynam się trochę martwić, bo słyszałam wiele opinni, że przez pierwszy blister jest ok, a najgorzej jest przy drugim i trzecim. Czy któraś z was może już to sprawdziła???

Gość Hanulaaa
Witam, ja niestety zapomnialam pierwszej tabletki z nowego opakowania.. czyli moje 7 dni przerwy przedluzylo sie o jeden dzien. Czytalam dokladnie ulotke, ale nie wiem, czy zasada, ze bierzesz jak najszybciej, nawet jhesli oznacza to przyjecie 2 tabletek jednoczesnie i przez kolejne 7 dni dodatkowo sie zabezpieczasz dziala rowniez w tym przypadku? Pozdrawiam! PS generalnie jestem zadowolona z tych tabletek, pomimo wysokiej ceny... Wczesniej bralam DIANE i czulam sie zle... A poza tym zmienilam ginekoloszke, ktora poradzila mi rowniez zmiane tabletek i jestem zadowolona...

Gość fionna
Witam, lekarz rowniez przepisał mi te tabletki, ale pytanie moje brzmi bo niestety mój ginekplog nie odpowiedził mi na moje pytanie ;((( ( dziwak ale najlepszy podobno) ale nie o ty przechodze do pytania, co sie stanie jezeli wzieło by sie tpierwsza tabletke z pierwszegoblistra nie w dzien miesiaczki ?? prosze o wyrozumiałosc, i szybka odpowiedz ;)

Gość blackcat
Tu są zdania podzielone - co ginekolog to inna teoria... Jedni twierdzą że bierze się pierwsza tabletke w pierwszym dniu okresu aby wykluczyć możliwość ciąży, inni że wzięcie tabletki w innym dniu zmniejsza jej skuteczność :o Proponuje dodatkowo się zabezpieczac przez jakiś czas ;)

Gość Kasiaaaaa18
Jestem w podobnej sytuacji co kolezanka \"fionna \" chciała bym rozpoczac pierwsza tabletke z pierwszego blistra Yasminelle nie w piewrszy dzien miesiaczki... czy mozna tak ???Jesli tak czy jest to w 100% bezpieczne ??? prosze rade :):*

Gość Aaa1234
Witam, No wlasnie. Mam tabletki, moj ginekolog powiedzial ze mam sie wczytac w ulotke.;/ Przeczytalam cala chyba z dwa razy ale nigdzie nie ma odpowiedzi na to KIEDY JA WZIAC !! Czy w pierwszym dniu okresu, czy kiedy \"ci sie zachce\" ;/ Czy ma to jakies znaczenie czy ogromy wplyw kiedy sie ja wezmie czy jest okreslona data czy obojetnie w ktorym dniu cyklu itp. ??????

Yasminelle produkowane są przez niemiecki koncern Schering. Po raz pierwszy zostały zalegalizowane w Holandii w sierpniu 2005 roku. Od 1 maja 2006 roku dostępna jest w Szwajcarii. W Polsce dostępna jest od roku 2007. Zaleca się aby zacząć przyjmować ją w pierwszym dniu cyklu menstruacyjnego: http://www.yasminelle.com/scripts/en/2takingthepill/howtogetandtakethepill/index.php Skuteczność tej pigułki jest bardzo wysoka - na 1000 kobiet stosujących Yasminelle w ciągu roku w ciążę zajdzie 1-2.

Gość Kasiaaaaa18
No ale niestetyy dalej nie uzyskakalm odp :(

Gość Dagi 23
Właśnie zmieniłam tabletki z Novynet na Yasminelle. Mam nadzieję, że będzie ok. Po tamtych żle się czułam. W ulotce Yasminelle przeczytałam, że można przytyć, dostać trądzik i takie tam... Trochę się przestraszyłam, ale po wypowiedziach widzę, że nie jest źle. Za miesiąc sama będę mogła się wypowiedzieć.

Gość Dagi 23
Kasiaaaaa18-Jeśli dopiero zaczynasz brać tabletki, to pierwszą tabletkę należy wziąść pierwszego lub piątego dnia cyklu i braćpo jednej tabletce dziennie, o tej samej porze przez 21 dni. Później robisz 7-dniową przerwę i zaczynasz kolejne opakowanie. Proste.

Witajcie... wlasnie skonczyly mi sie tabletki i nastepne opakowanie bede miala za jakies 10 dni. Czy moge zrobic zamiast 7 dniowej przerwy dluzsza? 14-20 dni? Czy musze czekac caly miesiac, aby wziac kolejne?

Gość roozowa2682
cześć....mam problemik, dopiero zaczynam brać tabsy, to mój pierwszy raz..własnie Yasminelle...mam więc może śmieszne ale dla mnie istotne pytanie....w opakowaniu każda tabletka jest oznaczona dniem tygodnia....ginek powiedziała ze mam zacząc brać tabletki...od pierwszego dnia okresu...wszystko rozumiem, ale kurna okres zaczął mi się dziś...czyli w srode a to oznacza że mam wziąść pierwszą tabletkę...oznaczoną "poniedziałek"...czy...tabletkę ze "środy"...kurcze..??????????....jestem w kropce pomóżcie...sądze ze znajde osobe bardziej doświadczoną niż ja...pozdrawiam wszystkich buzia