natalinaa 0 Napisano Luty 21, 2007 Chcialam sie was zapytac,bo juz z wieloma opiniami sie spotykam. Czy plemnik moze przezyc az do 7 dni w organizmie kobiety?? Biorac po uwage, ze kobieta ma zazwyczaj dni plodne 5 dni przed owu to te dwa dni dla przezycia plemnika w organizmie kobiety w nieci nie sprzyjajacych warunkach sa mozliwe?? Plemnik zyje 7 dni?? Czy moze plemnik zyje 3 dni?? To sa dwie opinie z jakimi sie spotkalam. Prosze odpowiedzcie jak sadzicie, jak to jest?? CZekam na odpowiedzi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marilynka 0 Napisano Luty 21, 2007 Plemnik może i żyć do 7 dni ale zdolny do zapłodnienia komórki jest o wiele krócej, 2 - 3 dni. tak samo jak komórka ajowa jest zdolna przyjąć plemnik teoretycznie przez 24 godziny ale w najlepszej \"formie\" est tylko ponoć przez 12 godzin. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mała_Li 0 Napisano Luty 21, 2007 Marilynka ma rację - dodam jeszcze że ostatnie badania stwierdziły że żywotność plemników spada u młodych mężczyzn. Nasienie ojca pomimo iż jest on starszy jest o wiele lepszej jakości niż jego syna Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Plemnik. 0 Napisano Luty 21, 2007 juz wyjasniam.Plemnik żyje ok.120 godzin czyli te 5 dni.ale zdarzaja wyjatki od reguły i w zakamarkach pochwy czy tez w macicy ,albo w samym jajowodzie sa odpowiednie warunki aby to małe zwierzatko mogło przeżyc nawet 7-10 lub wiecej dni to sie zdarza bardzo czesto i zalezy rownierz od jakosci Plemników.bywa ze niektóre z dziewczyn praktykuja sex w okresie menstruacji albo tez na dzien ,dwa przed @(niby bezpieczne dni) i potem nie podejmuja zadnych dzialan zwiazanych z sexem a mimo to zachodzą w ciążę.zdziwienie duże ale zdaża sie..poczytaj prase fachowa znajdziesz w internecie.lub w tej tematyce. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Plemnik. 0 Napisano Luty 21, 2007 tak nasienie ojca jest o wiele bardziej dojrzałe od nasienia jego syna bo starszy facet ma ustabilizowaną produkcje hormonalna i jego organizm nie szaleje tylko produkuje co prawda mniejsza ilosc ale o wysokiej jakosci.a młody cóz dużo ale niedojrzałych. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
natalinaa 0 Napisano Luty 21, 2007 Jeju..... nawet dziesiec dni?? Zdolne te robaczki..... tylko w te dziesiec dni to mi sie nie chce wierzyc.... to kobieta musialaby miec 10 dni plodnych przed owulacja i po owulacji dajmy ze ze 4 ,wiec ogolnie musialaby byc plodna 2 tygodnie??? Tak czy zle zrozumialam. Prase fachowa , w internecie ?? Wlasnie w tym problem ,ze nie znalazlam zadnego fachowego artykulu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Plemnik. 0 Napisano Luty 21, 2007 nie rozumiesz jajeczko jest zdolne do zapłodnienia przez 3-4 dni a robaczki potrafią przeżyc az tyle dni i czekaja.wiec uważaj. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
natalinaa 0 Napisano Luty 21, 2007 Tylko ze mi chodzi o to ,ze plemniki w odpowiednich warunkach tyle moga przezyc. opinia seksuologa: Długość życia plemnika zależy od odczynu środowiska i temperatury otoczenia. W środowisku zasadowym żyje dłużej niż w kwaśnym. W pochwie jest środowisko kwaśne i plemnik żyje tu do 2 godzin. W szyjce macicy jest środowisko zasadowe i tu życie plemnika wynosi 48 godzin, w jamie macicy do 25 godzin, a w jajowodzie do 48 godzin. Poza organizmem plemnik żyje do 18 godzin w temperaturze 37 stopni Celsjusza, a w temperaturze 20 stopni jego żywotność wzrasta do 70 godzin. Jeżeli plemniki dostaną się w okolice wejścia do pochwy, to w sprzyjających okolicznościach, np. kobieta jest w fazie owulacji, istnieje możliwość zapłodnienia. i wlasnie tu jest ten problem,ze nie znalazlam zadnych 7 dni, wiec juz sama nie wiem. To chyba jest problem nie do rozwiazania Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość lalalala23 Napisano Luty 21, 2007 Plemnik.- co ty ciemnote wciskasz???? jajeczko zyje tylko 12-24 godz ,a plemniki najdluzej sa zdolne do zaplodnienia do 72 godz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość myślę że może chodzić o to Napisano Luty 21, 2007 że notowano na świecie (w czasie badań) przypadki przeżywalności plemnika przez tydzień (ja czytałam o 5 dniach) ale były to jakieś wyjątkowe przypadki i nie wiadomo jak to się przekłada na praktykę i czy te plemniki byłyby zdolne do zapłodnienia pamiętajcie że w naturze jest mnóstwo anomalii tylko pytanie czy warto sobie tym zawracać głowę w razie czego wyślijcie faceta na badania jakości plemników i już:P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zdrowe silne plemniki Napisano Luty 21, 2007 moga przezyc i 7 dni w sprzyjajacych warunkach, ale srednio zyja 3-4 dni Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość odpowiedź Napisano Luty 21, 2007 odpowiedź jest jedna: DO 72 GODZIN !!!!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość odpowiedź Napisano Luty 21, 2007 tak przynajmniej uczono mnie na medycznej, wiec to jedyna prawidłowa odp Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość obylaby Napisano Luty 21, 2007 kiedys pytalam pewna dziewczyna ktora studiowala pielegniarstwo i uslyszalam te sama odpowiedz. 72 godziny tak tez widze nieco wyzej wypowiedz seksuologa ,ze do 72 godzin, wiec chyba mamy podstawy by wierzyc wlasnie tym opiniom. ?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość znająca sie Napisano Luty 21, 2007 przeciętnie 3 dni. faktycznie kiedyś odnotowano, ze 7, ale to wyjątek. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nea_7 Napisano Lipiec 17, 2013 Żyją do 7 dni. Właśnie tak zaszłam w ciążę. A wiem kiedy sie tam dostały i kiedy była owulacja. 7 dni odstępu. Nie było innej opcji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Październik 17, 2018 Ja miałam stosunek w 8 dniu cyklu a później już w ogóle i zaszłam w ciążę ,owulację miałam w 14 dniu bo cykle zawsze mam 28 -29 dniowe. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach