Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Saszłapa do momulatora

Jan Paweł 2 i obłuda.

Polecane posty

Tutaj na przykład zdarzył się moderator, co ma łeb na karku, ale gdzie indziej zaraz by nas zdjęli. Zamiast nas, zdjął tego, co mięsem rzuca. Ciekawe czy moderN lubi krzyzykowanie Polski.

O! I jeszcze jeden ciekawy wątek! Kiedyś we włoszech jakaś partia organizowała akcję \"Odkrzyżować Włochy\". U nas tez by się przydało! Bo ludzie zamias wiarę w sercu nosić, wola sobie krzyżyk np na szczycie góry postawić, w tym konkretnym przypadku dewastując środowisko i niszcząc krajobraz. Normalnemu człowiekowi zaśmiecanie przyrody przeszkadza.

Gość niech mi autor topiku powie
ok, masz rację, z telewizją było przegięcie, kiedy po śmierci papieża narzucili mi żałobę i mimo, iż wymagają płacenia abonamentu zabronili mi oglądania tego czego chciałam. ale wracając do równouprawnienia to uważam, że nie można do religii podchodzić od strony polityki i argumentować to: "bo w konstytucji istnieje zapis..." wiara jest ponad wszystkim i jest sprawą osobistą, a czy ty pomyślałeś, że obrażając papieża obrazasz moje uczucia?

Gość ochrona przyrody
to trzeba by cię sałepo utylizowac w takim razie

Gość jah jest prezydentm
Dziekie autorowi tego topiku odzyskalam nadzieje, ze wsrod Polakow sa jeszcze osoby, ktore nie daly sie ogarnac szalenstwu JPII. Karol Wojtyla, jak juz ktos napisal, bym swietnym aktorem- co zreszta nie jest dziwne gdyz aktorstwem sie w mlodosoci zajmowal. Jego "wystepy" docieraly do ludzi bo mial zdolnosc oratorskie, ktore jakby nie bylo sa jedna z cech, ktora aktorzy posiadac powinni. Wojtyla jezdzil po swiecie ale tak na prawde nic konkretnego dla tgo swiata nie zrobil. Zbytnio angazowal sie w polityke, spotykal ze zbrodniarzami jak Pinochet - za to w Chile jest niezbyt lubiana postacia. Byl tez zbyt konserwatywny. Swiat sie zmienia i kazdy kosciol tez powinien wraz z tymi zmianami ewoluowac...Kiedys musiano przyznac, ze to nie slonce kreci sie w okol ziemi, teraz tez czas na zmiany. Poprzednik JP II - Jan Pawel I tych zmian chcial i pewnie dlatego tak krotki byl jego pontyfikat. Nie jestem katoliczka ale strasznie drazni mnie ta wszechobecnosc Wojtyly. To byl zwykly czlowiek, nie lepszy niz wiekszosc z nas. To wynoszenie go na oltarze jst smieszne i niesmaczne!!! "Wszyscy sramy tym samym otworem" .

Gość o salepa na pomaranczowo
gada sam ze sobą i jeszcze podszyw sobie robi

--> niech mi autor topiku powie { wymagają płacenia abonamentu zabronili mi oglądania tego czego chciałam. } A tak poza ta żałoba można oglądac to co się chce ? O_O Chyba znów se kupie telewizor. :P { \"bo w konstytucji istnieje zapis...\" } Co do obrazy uczuć... sie nie wypowiadam..natomiast co do preambuły.. { Naród Polski - wszyscy obywatele Rzeczypospolitej, zarówno wierzący w Boga będącego źródłem prawdy, sprawiedliwości, dobra i piękna, jak i nie podzielający tej wiary } Tu jeszcze jest okej. Ale.. { w poczuciu odpowiedzialności przed Bogiem lub przed własnym sumieniem } Jak sie głębiej zastanowić to sie nie da tego pogodzić. Dla ateisty sumienie nie będzie równoznaczne z odpowiedzilanościa przed bogiem.

Polacy powariowali z tym \"obrażaniem uczuć\". Przecież to śmieszne. Nikogo nie obrażam. Nie napisałem, że były, czy obecny jest s****synem, czy kimś takim. Chociaż przyznaję, że dla mnie papież to śmieszna postać, żyjąca w zakłamaniu. Uważam, że nieliczne przyczółki Kościoła Katolickiego przetrwają jeszcze kilkadziesiąt lat, a potem - klapa. Ale za to będą puby o fajnym klimacie i z organami. Tutaj można poczytać o zakłamaniu (PLIK w formacie PDF) Polecam, naprawdę dobre. Każdy tzw. Katolik wiedzieć powinien. http://www.faktyimity.pl/download/poradnik1.pdf A dla dociekliwych jeszcze tu: http://www.faktyimity.pl/download/poradnik2.pdf http://www.faktyimity.pl/download/poradnik3.pdf http://faktyimity.pl/download/wkladka.pdf http://faktyimity.pl/download/wkladka_2.pdf

Gość jah jest prezydentm
Co do pubow w kosciolach to z czyms takim sie juz spotkalam; http://www.mass-club.com/gallery.html Oto jeden z londynkih klubow, ktory znajduje sie w murach dawnego kosciola ( przyznam, ze nie wiem jakiego wyznania to kosciol)

Myrevin to lekka przesada, żeby przez tydzień w telewizji mówili o śmierci papieża, bo wiadomości się powtarzały. żeby była jasność nie mam kablówki, ale wiem, że tam to już w ogóle nic nie puszczali. a radio leciały nie puszczali piosenek tylko jakieś pieśni "ave maryja!"

--> niech mi autor topiku powie { Myrevin to lekka przesada, żeby przez tydzień w telewizji mówili o śmierci papieża } Ktoś inny uzna że lekka przesada to emisja (jakiegoś tam serialu, nie wiem jakie tam teraz lecą). Telewizja pamiętaj istnieje dzieki oglądalności. Ponieważ większość Polaków chciała to oglądać to było jak było.

Gość A ja myslę...
że Kosciół w Polsce wykazuje nie tylko pychę, ale brak umiaru w tworzeniu kultu Papieza, samo żądanie zeby JPII był swiętym zaraz jest smieszne dla mnie, bo swiętym nie był i o tym wiemy. Wiemy też, że JPII był WIELKIM POLAKIEM, WIELKIM CZŁOWIEKIEM I WIELKIM PAPIEŻEM. JPII dzieki naszemu Kościolowi stał się m.in. jarmarcznym towarem, dodatkiem do gazet ..., a ci ktorzy wymyslili " Pokolenie JPII" zrobili więcej zlego jak dobrego

Saszłapa... sam zacząłeś o tej obrazie uczuc, że niby wiszący krzyż cię obraża. nie wiedziałam, że jakiś przedmiot ma taką siłe oddziaływania na ateistę. a powiem ci w którym momencie obraziłeś papieża. kiedy powiedziałeś: "(...)kogoś tam, kto szczególny był tylko dla pewnej grupy Polaczków?" każdemu należy się szacunek więc nie mów o papieżu "ktoś tam", a poza tym papież był szczególnie ważną postacią nie tylko dla Polaków, ale dla wszystkich katolików, również tych zyjących za granicą

Gość Przeciez Kościół
kat. to sama obłuda, zaklamanie ..........

\"Fakty i Mity\" w jednym rzędzie stawiam z uszatym \"NIE\" i \"Skandalami\" a już ich cytowanie uważam dla człowieka inteligentnego za rodzaj nietaktu towarzyskiego. :) śmieszy mnie ta dyskusja momentami a saszłapa szczególnie

--> niech mi autor topiku powie Oj, grubo sie mylisz. Na pewno nie dla WSZYSTKICH katolików. A ja nie jestem ateistą, tylko niewierzącym. Pojmujesz różnicę? Ateista neguje, natomiast ja po prostu nie wiem. Jestem raczej agnostykiem

Gość jah jest prezydentm
"Mickiewicz Wielkim Poeta byl" , "Papiez Wielkim Czlowiekiem byl" - slowa, ktore w naszym kraju nie moga byc poddawane dysksji. To, ze dla Ciebie byl "Wielkim Czlowiekiem" nie oznacza, e taki musial byc tez dla mnie. Instytucja papieza jako taka nic dla mnie nie znaczy bo nie jestem katoliczka wiec"przywodcy duchowi" i "glowy" wszelkich kosciolow sa mi calkiem obojetne. Dla mnie to zwykli ludzi. Wielcy sa ludzie, ktorzy zmieniaja siwat n leosze czynami a nie slowami i pieknymi minami. Gdyby zastawil cale zloto Watykanu i przeznaczyl na zywnosc dla glodujacych dzieci to moze i byloby to cos wielkiego. Nigdy nie slyszlaam zeby cos takiego zrobil.

Myrevin jeśli ktoś chce oglądać debilne seriale komediowe to jego sprawa, płaci więc wymaga, co cię to obchodzi? ale jeśli ktoś ten wybór mu odbiera? w pewnym sensie bezpodstawnie przecież

Może nie pojęłam ironii (?), ale dla mnie wykorzystywanie świątyni obojętnego wyznania do celów rozrywkowych czy jakichś innych jest niedopuszczalne. Wyjątkami są reportaże, wykorzystanie do filmu... ale niewiele tego. Raczej nie postawiłabym nogi w takim lokalu. I mówię to z pozycji osoby niewierzącej i nie pieję bynajmniej peanów na cześć poprzedniego papieża. A powoływanie się na Fakty i Mity budzi jedynie politowanie.

Gość jah jest prezydentm
zadnego, agnostyk ze mnie

nie wiem, bo sama nie jestem, ale wydaje mi się, że jednak wszystkich. Ktoś kto nazywa siebie praktykującym katolikiem wierzy w to, czego uczą go zazwyczaj od dzieciństwa, więc jednak uznaje papieża za głowę Kościoła

Zabytku bym ruszyć nie dał. Sam wchodzę do starych świątyń, i oglądam sobie. A wiecie, że rząd nas okradł (podatki) żeby zbudować \"Świątynię Opatrzności\" - to dopiero będzie kiedyś tancbuda! (A na służbe zdrowia pieniędzy nie ma)

Gość jah jest prezydentm
to z cala pewnoscia nie byl zabytek :O Ot jak wiekszy kosciolek osiedlowy :O

No, to taki osiedlowy na knajpę można przerobić, ale zabytkowych chyba nie powinno się ruszać. A tak z innej beczki: Słyszałem, że w Częstochowie, w czasie najazdu \"rozmodlonego tłumu\" kilkakrotnie wzrasta sprzedaż prezerwatyw! A to dobre! Ha, ha.