Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mazowiecka pyza

Własna działalność i ciąża

Polecane posty

dziewczyny,mam duży kłopot,otóż jestem w ciąży i prowadzę działalność na tym zusie preferencyjnym od prawie roku,obawiam się że z racji wykonywania zawodu szkodliwego,będe musiała pójść na zwolnienie czy wiecie może czy dostanę chorobowe i macierzyński? jeśli tak,to w jakiej kwocie? płace dużo niższy zus,więc nie wiem jak to będzie proszę o rady,bede wdzięczna

nie wiem na 100% jak to jest dokladnie, ale raczej wiadomości nie będą pocieszające. skoro płacisz małą składkę ( podejrzewam ze tą ok 260 zł, z promocji dla nowych firm) to na zwolnieniu dostaniesz jakies 40 czy 50 zł(miesiecznie, to nie zart.)mniej wiecej tyle ile płacisz za skladke zdrowotną. ja tez chciałam zalozyc swoją firmę, ale planując dziecko jak usłyszałam ile dostanę na zwolnieniu to zrezygnowałam z własnej działalnosci. z tym ze nie pamietam czy pytałam o zwolnienie w ciąży- moze wtedy sa inne stawki. musisz zadzwonic i sie zapytac.

Gość mazowiecka
minimonia dziękuje ci bardzo mnie też to przeraża,widać w naszym kraju są ciężąrne równe i równiejsze:P jestem przerażona tą wizją,niestety wszystko wskazuje na to że bede musiała pójść na chorobowe boje się jak sobie poradze bez tych dochodów

minimonia dziękuje ci bardzo mnie też to przeraża,widać w naszym kraju są ciężąrne równe i równiejsze:P jestem przerażona tą wizją,niestety wszystko wskazuje na to że bede musiała pójść na chorobowe boje się jak sobie poradze bez tych dochodów

Gość kukukukuku
Macierzynskiego nie dostaniesz. Mozesz sie ubiegac tylko o zawieszenie skladek zus na okres tego macierzynskiego. Jestem w podobnej sytuacji. Chorobowe tylko wtedy kiedy w terminie oplacasz skladke. Jezeli chociaz raz sie spoznisz przepada i na nowo trzeba zobowiazanie podpisac. Masakra, co za kraj!

Gość kukukukuku
niestety prywatni przedsiebiorcy pomimo tego ze daja prace innym, sa najbardziej pokrzywdzeni. To chory system

moze po prostu zadzwon do zusu,albo wejdz sobie na stronkę. o ile dobrze pamietam był tam jakis numer na infolinię. tam ci udzielą dokladnych informacji. www.zus.pl

Gość nikt tu nie
napewno nie będziesz mogła pójśc na wychowawczybo w tym naszym chorym państwie kobietom prowadzącym działalnośc gosp. nie przysługuje wychowawczy.

no tak jak juz wcześniej wspomniałam są równe i równiejsze ciężarne w tym kraju,tak jak równi i równiejsi!!! a czy to nie jest chore? tak nie powinno byc czy dlatego że płace ten cholerny zus,że pr.óbuje coś robić sama,to już mojemu dziecku nie należy sie aby matka trochę z nim pobyła? chociaż te kilka tygodni? czy w tym takim prorodzinnym państwie nikogo nie obchodzi że zostaniemy bez środków do życia? na szczescie mam jeszcze partnera,ale co mają począć samotne matki? TO JEST CHORY KRAJ!!!!

Ja jestem w ciąży i prowadze własną działalność. Od 4 m-ca jestem na L4 (ciążowym) z racji tego, że przez ostatni rok płaciłam pełne składki ok 750 zł (wszystkiego) otrzymuje miesięcznie ok 1000 zł, będzie mi się nalezał również macierzyński chyba w tej samej kwocie. Jeśli chodzi o niższe stawki to nie wiem, ZUS dla każdej osoby to wylicza....

Gość
zgadza sie to bardzo chory kraj chore przepisy i chory naród

Gość upppppppppppppppppppp