Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lupa

Ciąża i co dalej?

Polecane posty

Gość Lupa

Tak sie zastanawiam przeglądająć forum i zastanawiam sie jak to jest. Robicie test okazuje sie że jesteście w ciąży i co dalej? Do kogo sie udać? Jak załatwić dobrego lekarza? Jak zaklepać sobie miejsce w szpitalu?......

Gość Lupa
Zastanawiam się i zastanawiam :D przepraszam za błąd u góry :) Pozdrawiam!:*

Gość albo porut
:D

Gość a ja pier123lę
udac sie do ginekologa. popytaj znajomych, który dobry.

Gość Lupa
Z tą skrobanką to nie był dobry pomyśł hehe ale bedziemy ignorować takie głupoty :) A jak wygląda taka pierwsza (w ciąy) wizyta u ginekologa?

Gość jak każda inna

Gość bziku
cześc lupa. No dokładnie jestem na etapie mocno początkowym. Początek ciąży i szperam w necie w poszukiwaniu jakiegoś rankingu dobrych połozników w stolicy. I nic. Nie mam pojecia którego wybrać... czym sie kierować.. Nie chcę isć do lekarza do którego chodziłam bo nie uważam go za dobrego fachowca który poprowadzi ciązę.

Gość Lupa
Witam:) mnie od niedawna naszła wena na wypytywanie sie o takie rzeczy. Niedługo zapewne każda porada mi sie przyda. Do do stolicy i ginekologów stamtąd nie mam zielonego pojecia bo mieszkam w Poznaniu. Ale zycze w takim razie powodzenia i czekam na relacje:)

Gość do bziku
Unikaj p. Antczak w Damianie. Chodze prywatnie do lekarza-sporo to kosztuje, ale jest przynajmniej normalnym lekarzem, dobrze traktuje pacjentki i wychodzi sie od niego spokojniejsza

Gość do lupa
masz jakas kolezanke w ciazy lub taka co dosyc niedawno urodzila-podpytaj ich. ja na pierwsza wizyte poszlam do przypadkowego lekarza, chociaz w prywatnej klinice - i bardzo tego zalowalam. najadlam sie stresu co nie miara i o malo nie wykorkowalam zanim udalo mi sie pojsc do kogos innego

Gość Fasolinka
a ja mam pytanie do was dziecwzyny czy moze wiecie po jakim czasie ginekolog może stwierdzić czy jest się w ciąży???

Robisz test, okazuje się, że jesteś w ciąży i co dalej? Należy umówić się na wizytę do lekarza ginekologa, najlepiej żeby miał też specjalizację z położnictwa. Pierwsza wizyta nie oznacza, że musi to być lekarz, który już do końca ciąży będzie nas prowadził, w każdej chwili możemy go zmienić. Na wizytę należy umówić się najlepiej 2 tygodnie po pozytywnym wyniku testu, wtedy lekarz powinien już potwierdzić ciążę, wcześniej możemy jeszcze kontrolować sobie (prywatnie, przed wizytą) poziom beta hcg. Jak wybrać dobrego lekarza? Najlepiej popytać wśród znajomych, które niedawno rodziły. Dobrze by było, gdyby był to lekarz pracujący w szpitalu w którym zamierzasz rodzić, oczywiście na oddziale położniczym. Pierwsza wizyta początkowo przebiega tak samo jak każda inna. Jeżeli lekarz po badaniu stwierdzi ciążę, może założyć od razu kartę ciąży (może zrobić to na następnej wizycie) i skierować na badania- krew i mocz, które w kolejnych etapach ciąży będą powtarzane, niektóre będą dochodzić.

Gość gosik062007
oprocz zronienia testu ciazowego, po pozytywnym wyniku warto zrobic sobie test z krwi-daje wieksza pewnosc, czy jest sie w ciazy (prawie 100%). ale na 100% mozna wiedziec dopiero po USG. ja pierwsze takie USG potwierdzajace ciaze zrobilam po 6 tyg. ciazy (czyli okolo 4 tyg po zaplodnieniu)-czytalam gdzies, ze dopiero wtedy mozna potwierdzic ciaze. Pozniej nalezy wybrac gin, ktory bedzie prowadzil cala ciaze-ale nie radze isc bez wczesniejszego wywiadu srodowiskowego-najlepiej popytac kolezanki, rodzine, ktory lekarz jest dobry