Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość łania

Objawy niepożądane leku FORCID

Polecane posty

Gość łania

witam.mam poważny problem:( Przez ok. tydzień czasu zażywałam lek forcid 1000 - 2xdziennie.Gdy skonczyłam ostatnia tabletke zaczęło się ze mna dziać coś dziwnego.Zaczęło mnie wszystko swędzieć.coraz bardziej i wiecej.Zminuty na minutę zaczęły mi wychodzić na ciele bąble jak po ukąszeniu komara, ale to byłu potworne bąble.Zaaplikowałam sobie wapno, ale nic nie dało.Objawy stawały sie coraz bardziej dokuczliwe wiec wylądowałam na pogotowiu.Tam dostałam jakieś 2 dawki czegoś - nie zrozumiałam nawey czego - bo lekarz cos tam bąknął pod nosem gdy zapytałam co to.Niestety i to nie podziałało.Wkońcu udałam się do lekarza rodzinnego. Ten przepisał mi amertil,wapno i hydroxyzinum.Dziś jest 3 dzień jak to wszystko zażywam, a mnie nie jest lepiej, wręcz gorzej....bąble wychodzą mi w innych miejscach, swędzą.Adziś w nocy miałam do tego bóle w piersiach - od mostka do góry.No i to mnie doprowadziło do rozpaczy.Co robić?czy to rzeczywiście od forcidu?czy ktos miał juz kiedys podobne objawy?jak z tym sobie poradzic skoro lekarzom cos nie wychodzi?....

Gość gieniusia
ja też mam taką straszną wysypkę po tym leku od dłuższego czasu NIC nie pomaga nawet lekarz ..... nie mam juz do tego nerwów ...odpisz jak Ci coś pomogło prosze

Gość lady_n
Ja także dostałam FORCID 1000 wczoraj, a już dzis boli mnie wątroba. W związku z tym zastanawiam się, czy mam go brać dalej, bo skoro to daje takie efekty to może lepiej go odstawić? Chciałabym jednak wyleczyć się z uporczywego przeziębienia. Może ktoś z Was zna jakieś dobre leki homeopatyczne na przeziębienie i ból gardła, ale takie żeby pomogły, bo stosowałam np. Homeogene lub Bioparox (to nie jest homeopatyczne) i niezbyt lepiej się czuję. Nie mam kaszlu ani kataru tylko uporczywy ból gardła i uszu. Leczę się z przerwami już 2 miesiące i nie widzę poprawy, a za to FORCID jest chyba dla mnie za silny. I wcale nie mam gwarancji, że pomoże. Jeśli ma ktoś jakieś porady, to piszcie.

Gość zatoka
a oprócz antybiotyku Forcid bierzesz równocześnie jakiś lek osłonowy?? przynajmniej Trilac albo jakiś inny? jeśli nie, to koniecznie wykup w aptece! a jeśli już coś bierzesz osłonowo i nadal boli wątroba to staraj się łączyć lek z posiłkiem

Gość adick
dopiero zażyłem drugą tabletkę , z tego co czytam to aż strach brać to do ust , jak będę po dłuższej kuracji na tym specyfiku to się jeszcze odezwę chyba że mnie to zabije pzdr.

Gość adick
dopiero zażyłem drugą tabletkę , z tego co czytam to aż strach brać to do ust , jak będę po dłuższej kuracji na tym specyfiku to się jeszcze odezwę chyba że mnie to zabije pzdr.

Gość wydaje mi sie ze przesadzacie
bralam forcid kilka razy i nic poza biegunka mimo iz bralam leki oslonowe mi nie bylo. podczas ostatniej kuracji raz wymiotowalam, ale wydaje mi sie, ze bylo to zatrucie bo mialo miejsce tylko raz. jesli ktos ma zakazenie bakteryjne to zdne leki homeopatyczne nie pomoga tylko antybiotyk. a co do wysypki to radzilabym sie zastanowic czy to nie alergia, albo jakas bakteria, lub nawet polpasiec . jesli nic nie pomaga idz do dermatologa on napewno dojdzie co Ci jest. tak czy siak to dziwne, ze objawy wystapily po zakonczeniu kuracji.

Gość adick
to jeszcze raz ja , nie wiem ale dwa razy wyskoczyłem na pulpit ,nie to chciałem napisać , poprostu biorę ten lek i chodzę dalej do pracy czy to może mi mocno zaszkodzić , nie mogę w tej chwili przerwać pracy , bo już przeleżałem kilka dzionków pzdr.

Gość borutek
wczoraj zakonczyłam tygodniowa kuracje tym antybiotykiem,dzis mnie wszystko swedzi(babli wprawdzie jeszcze nie mam) i strasznie boli mnie gardlo przy przelykaniu,mam wrazenie jakby cos mi tam utkwilo.forcid dostalam na zapalenie zatok i gardlo wczesniej mi nie dokuczalo.

Gość adick
już dwa dni jak nie biorę antybiotyków FORCID i jak na razie nie mam żadnych ubocznych problemów , czuję się zdrowy i nic mi ne dolega , może nie na wszystkich działa bez powikłań , mam się chyba zatem z czego cieszyć , pzdr.wszystkich zawiedzionych i tych nie .....

Gość a moze naturalne
antybiotyki? czosnek, czarci pazur, srebro koloidalne? lipa tez pomaga. poczytajcie o medycynie naturalnej.

Gość jasne i powietrzem poodychać
co głupie rady: (UHM - lecz się tak dalej.

Gość jasne i powietrzem poodychać
FORCID Działanie niepożądane Obserwowano reakcje nadwrażliwości (m.in. osutka rumieniowa, pokrzywka, plamica, obrzęk naczynioruchowy, anafilaksja, rzadko zespół Stevens-Johnsona, toksyczno-rozpływna martwica naskórka, złuszczające pęcherzowe zapalenie skóry), przemijające zaburzenia żołądkowo-jelitowe (nudności, wymioty, biegunka, bóle brzucha, niekiedy rzekomobłoniaste zapalenie okrężnicy - lek należy odstawić), śródmiąższowe zapalenie nerek, zaburzenia hematologiczne, zwiększenie aktywności amonotransferaz we krwi, rzadko zapalenie wątroby i żółtaczka cholestatyczna (częściej u mężczyzn i osób w podeszłym wieku), zaburzenia ze strony o.u.n. (przemijająca nadpobudliwość, ból i zawroty głowy, drgawki). ----> Łania - odstaw ! Idź nawet pryw.do lekarza.Pokaż, weź paiery z pogotowia.Nie chce Cie straszyć ale moze byc gorzej!

biorąc ten lek można wziąć tabletkę przeciwbólową np. ibuprom?

Gość gregik
A ja muszę wypowiedzieć się POZYTYWNIE na temat tego leku! biorę go 4 razy do roku, kedy mam napady swojej chronicznej anginy! Nie mogę wyciąć migdałów ze względu na serce i jestem zmuszony do przyjmowana tego leku! Lekarz nie kazał mi robić aż tygodniowej kuracj i powiedział, że jest to tak silny antybiotyk, ze wystarczą 3-4 dni do osiągnięcia efektu i nie muszę truć się nim aż tak długo. I to prawda! Po 3 dniach zawsze migdały wracają do normlanego kształtu i barwy :) Konieczne jest branie leku osłonowego lub picia jogurtu naturalnego podczas zazywania antybiotyku, bo to baaaaaaardzo chroni wątrobę, żołądek i nerki!

Gość Dominn
ja biore ten antybiotyk, przepisał mi lekarz go na zapalenie krtani;] i nic mi nie pomaga,wiec nie wiem ocb, ale biore dalej;d zobaczymy,czy dalej mi pomoze, biore lek 6 dni co 12h,ale tylko odsyskalam glos i nic wiecej,bo nadal boli mnie gardlo i bardzo mocno kaszle, pozdro:))

Z tego co tu czytam można by wydedukować, że Forcid to lek stworzony przez terrorystów jako broń chemiczna! Przede wszystkim Forcid (niezależnie od dalszego oznaczenia, które jest dawką leku) to amoksycylina i kwas klawulanowy. Takie zestawienie ma wiele innych leków jak choćby Amoksiklav czy Augmentin albo Duomox, która składa się tylko z amoksycyliny. Podstawą przy zażywaniu chemioterapeutyków wszelkiego rodzaju jest uzupełnianie flory bakterii jelitowych takimi lekami jak np. Trilac czy Enterol. Jest to ważne bo lek taki jak Forcid nie jest myślącym tworem i wyniszcza wszelkie (szkodliwe i pożyteczne) mikroby w organizmie. Brak tych pożytecznych bakterii może powodować różne zaburzenia w organizmie. Należy również pamiętać, że amoksycylina to nic innego jak penicylina i inhibitor beta-laktamaz i niestety mogą to być czynniki alergenne. To co Państwo opisują to wygląda na reakcje alergiczne i należy w momencie ich wystąpienia zaprzestać brania leku i zgłosić się do lekarza po inny. Apropo homeopatii to wbrew przyjętej opinii o niej jako o \"bezpiecznej\" terapii należy pamiętać, że nie mówi się często o jej negatywnych skutkach ze względu na małą częstotliwość stosowania tej terapii. A jest ona w dużej mierze oparta na leczeniu chorób za pomocą np. bakterii innych chorób, bądź za pomocą martwych bakterii tej samej choroby itp. Przy homeoterapii również występują niepożądane objawy ze strony organizmu. Niestety nie istnieje lek dobry dla wszystkich. Każdy organizm inaczej zareaguje i indywidualnie należy każdą terapię rozpatrywać. Jeśli amoksycylina uczula to może sięgnięcie po roksytromycynę bądź spiramycynę byłoby wskazane, ale to już należy ustalić po konsultacji z lekarzem. Pozdrawiam wszystkich i powrotów do zdrowia życzę!!

A odnośnie wypowiedzi "gregika" to faktycznie w przypadku przewlekłych angin nie ma konieczności dłuższej kuracji. Ale w przypadkach nieprzewlekłych należy w zależności od dawki antybiotyku przyjmować lek od 7 do 14 dni, aby zlikwidować ognisko choroby, które nawet po 2 dniach brania leku może już nie dawać objawów.

Gość martaelo
właśnie też biorę forcid 1000, biorę go już 6 dzień, kaszel trochę przeszedł, ból gardła, nie do końca, katar też nie. Hmm więc chyba nie dla wszystkich jest to silni lek, zalezy od organizmu, ja nie mam zadnych niepozadanych objawow. zostala mi dawka na 2 dni miejmy nadzieje ze pomoze

Gość slonik1
jak rozpoznac czy angina jest czy tez nie jest przewlakla? zazywam ten lek dzis 5 dzien i nie wiem czy go odstwaic czy nie. mam angine i nie choruje na nia za czesto. w zasadzie nie pamietam kiedy bylam chora poza lekkimi przeziebieniami. posze o porade bo mam bardzo wrazliwy zaladek i jelita i nie chce sobie ich niszczyc(mam biegunke prawdopodobnie po tym leku) ale chce byc pewna ze jestem juz zdrowa. a zostal mi lekki kaszel i katar. odstawic ten lek czy nie?? pozdrawiam

witam. bardzo mnie ciekawi jak skończyła się Twoja historia łania. mnie też dosięgnęły skutki uboczne leku forcid 1000.miałam anginę. przedwczoraj skończyłam zażywać ten lek a wczoraj dostałam strasznej wysypki, myślałam że to różyczka. wyglądam strasznie, jak patrze w lustro to płacze i mam ten syf dosłownie wszędzie. dzisiaj byłam u tego samego lekarza co mi go wypisał, ten zawołał drugiego i dwie panie w kitlach przyglądały mi się z 15 min a ja znowu zaczęłam płakać widząc w ich oczach przerażenie i bezradność. w końcu dostałam dwie końskie porcje czegoś w tyłek i dwie w rękę aż zrobiło mi się gorąco i słabo, na końcu pobrali mi krew do badań z których również nic nie wiem, jutro idę do dermatologa ale coś mi mówi że on też nic mądrego nie wymyśli. dzisiaj też mi przepisali już jakieś cudowne maści i lekarstwa ale nawet nie wykupowałam bo jak mogą mi coś przepisać jak nie widzą co to. jestem zła na nich wszystkich, na całą medycynę, powinni się zastanowić jakie g...o jest na rynku. nie mogę chodzić do szkoły bo z takim wyglądem nigdzie nie wyjdę i tak wystraszyłam wszystkie dzieci w przychodni, w tym roku matura a ja mam drugie ferie. mam nadzieję, że to szybko zniknie. ci co wymyślili ten lek i dopuścili go na rynek to imbecyle, niech leczą się ale u psychiatry. pozdrawiam wszystkich poszkodowanych jak ja.

witam. bardzo mnie ciekawi jak skończyła się Twoja historia łania. mnie też dosięgnęły skutki uboczne leku forcid 1000.miałam anginę. przedwczoraj skończyłam zażywać ten lek a wczoraj dostałam strasznej wysypki, myślałam że to różyczka. wyglądam strasznie, jak patrze w lustro to płacze i mam ten syf dosłownie wszędzie. dzisiaj byłam u tego samego lekarza co mi go wypisał, ten zawołał drugiego i dwie panie w kitlach przyglądały mi się z 15 min a ja znowu zaczęłam płakać widząc w ich oczach przerażenie i bezradność. w końcu dostałam dwie końskie porcje czegoś w tyłek i dwie w rękę aż zrobiło mi się gorąco i słabo, na końcu pobrali mi krew do badań z których również nic nie wiem, jutro idę do dermatologa ale coś mi mówi że on też nic mądrego nie wymyśli. dzisiaj też mi przepisali już jakieś cudowne maści i lekarstwa ale nawet nie wykupowałam bo jak mogą mi coś przepisać jak nie widzą co to. jestem zła na nich wszystkich, na całą medycynę, powinni się zastanowić jakie g...o jest na rynku. nie mogę chodzić do szkoły bo z takim wyglądem nigdzie nie wyjdę i tak wystraszyłam wszystkie dzieci w przychodni, w tym roku matura a ja mam drugie ferie. mam nadzieję, że to szybko zniknie. ci co wymyślili ten lek i dopuścili go na rynek to imbecyle, niech leczą się ale u psychiatry. pozdrawiam wszystkich poszkodowanych jak ja.

Gość kristiin
ja jestem załamana... dostałam ten antybiotyk na zapalenie zatok, a ostatnio antybiotyk bralam moze ze 4 lata temu.. nie wiem czy to wina tego leku czy jak ale czuje si epo nim jeszcze gorzej niz jak go nie bralam..:/ po zazyciu mam takie nieprzyjemne uczucie suchosci w ustach, do tego taki tepy bol w glowie gorszy niz od zatok....biore go 3 dzien ale chyba przestane bo nie mam sily sie po nim ruszyc a do tego zrobila mi sie wysypka jakas pod kolanem.. zatoki mnie juz nie bola i wszystko byloby ok gdyby nie ten antybiotyk;/ ehhh..co za gowno

Gość niewyleczonaa
Witajcie. W Wielką Sobotę poszłam do lekarza bo miałam straszne bóle głowy (zatok) oraz gardła. Lekko katar i kaszel. Na zatoki choruje od dawna i nic mi jeszcze nie pomogło... Lekarka stwierdziła że mam zapalenie zatok i gardła i przepisała mi antybiotyk- FORCID 1000O oraz ibuprom zatoki. Lekarstwa brałam 6 dni. Dziś jest 7 dzień a ja nie wiem co robić, bo jestem już w innym mieście niż w tym gdzie byłam u tamtej lekarki a moje objawy nie dość, że nie ustały, to wzrosły. Dziś nie spałam całą noc- męczy mnie ogromny ból gardła (jakbym tam coś miała włożone ;/) i spływa mi coś zapewne z zatok, do tego mam zgagę i nadal bóle głowy. Poradzcie mi prosze co mam robić? Iść do lekarza tutaj- ale do internisty czy laryngologa np. prywatnie? Miałam do dziś zwolnienie z pracy a czuję się gorzej niż przedtem ;/ Nie wiem co robić

Gość kriistii
Jeśli antybiotyk Ci nie pomogl po 7 dniach powinnas ponownie udac sie do lekarza. Koniecznie powiedz mu ze czesto masz zapalenie zatok, u mnie tez sie powtarzalo, bralam ibuprom zatoki, i inne cuda w tym forcid 1000 a okazalo sie ze te zapalenia sa typowo alergiczne. Wzielam zyrtec na noc, budherin do nosa i przeszlo! a lekarka powiedziala mi ze anybiotyk(ktory inna mi przepisala) byl calkowicie niepotrzebny. A z tego co piszesz to masz pewnie infekcje wirusowa bo gdyby to byla bakteryjna to antbiotyk by pomogl. Ja mialam tak samo jeszcze gorzej sie czulam po antybiotyku. Idz normalnie do ogolnego lekarza a on moze dac ci skierowanie do laryngologa. a na bole gardla najlepsze jest plukanie woda z sola powinno pomoc, na zatoki rowniez robilam inhalacje i nagrzewalam, a jesli splywa Ci po gardle to bardzo dobrze bo to oznacza ze zatoki sie udrozniaja. Pozdrawiam i zycze szybkiego powrotu do zdrowia

Gość kriistii
p.s. a bol gardla, ktory sie nasilil jest wynikiem tego ze wydzielina z zatok splywa po gardle i podraznia je, a antybiotyk forcid jest bardzo silnym antybiotykiem i podaje sie go przy wysokiej temperaturze i ropnych wyciekach z nosa.pozdrawiam

Gość 46and2
Cześć. Ja się urządziłem strasznie. Miesiąc temu miałem anginę i miałem DALACIN. Po dwóch tygodniach zapalenie gardła... znów DALACIN... kolejnie po dwóch tygodniach angina i początkowo DALACIN, który nic nie pomagał przez 3 dni i FORCID... Generalnie sama angina chyba powoli przechodzi, ból gardła ustał, końcówka badziewia schodzi z języka ale pojawił mi się łupież na części jakby ciemieniowej... Przewalone takie antybiotykoterapie... zastanawiam się teraz jak się chronić i dojść powoli do siebie po takich badziewiach... Jeśli chodzi o sam lek to chyba (na razie mam brać do poniedziałku) wszystko oprócz tego łupieżu jest całkiem spoko... oby... Pozdrowienia, chorym zdrowia, zdrowym też zdrowia... :-)

Gość ddbb
Polecam wszystkim metodę Samolecznie BSM. Od 2 lat, jak tylko mnie atakuje angina, wystarczy, że potrzymam odpowiednio rękę na głowie i zaraz przechodzi. Wcześniej brałem antybiotyki na naginę 1-2 razy w roku. Poszukajcie w necie. W księgarniach internetowych i zwykłych można kupić ksążkę Piotra Lewandowskiego "Samoleczenie metodą B.S.M.". Rewelacja.

Gość ewa26
a czy ktoś z was podczas brania antybiotyku bierze leki osłonowe na żołądek???? trilac, lacidofil?? cokolwiek? Normalne że po antybiotyku są problemy z żołądkiem....gdyż wyjaławia błonę śluzową żołądka, dlatego ZAWSZE należy brać lek osłonowy!!!!