Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość łania

Objawy niepożądane leku FORCID

Polecane posty

Gość oficum
no wlasnie- co z solarium, czy ktos wie?

Gość alinsawp.pl
Ja w solarium byłam w piątek i ok a forcid przyjmuję od wtorku

Gość Klaudia17Brd
Witam wszystkich. Ja Forcid 1000 dostałam w nocy z 1 na 2 czerwca, po tym jak prawy migdał spuchł tak bardzo, że nie mogłam przełykać śliny. Na początku stosowania wszystko było w porządku, gardło wróciło do normy. Miałam wybrać go do końca. W piątek 5 czerwca wstałam cała obolała, przez cały dzień bolały mnie mięśnie, kości i głowa, byłam ospała nie miałam na nic siły. Sądziłam, że może czuję się tak ponieważ zbliża mi się miesiączka. W sobotę nic się nie poprawiło, było tylko gorzej bo dostałam gorączkę. W nocy bardzo się męczyłam, było mi raz zimno raz gorąco, miałam dreszcze i bardzo się pociłam. W niedziele zauważyłam, że mam powiększony węzeł chłonny. W poniedziałek poszłam do lekarza dostałam skierowanie na badanie krwi w tym badanie na obecność wirusa mononukleozy zakaźnej. Jeszcze tego samego dnia miałam wyniki. Okazało się, że mam dość mocną leukopenię. Gdy we wtorek lekarz zobaczył wyniki wysłał mnie do szpitala. Tu codziennie będą pobierać mi krew do badań. Podejrzewają mononukleozę lub białaczkę. Tylko, że ja z każdym dniem fizycznie czuję się lepiej sądzę więc, że wpływ na moje wyniki musiał mieć Forcid. Przeczytałam ulotkę i są tam takie objawy niepożądane bardzo rzadkie. Ale lekarze chyba nie biorą tego pod uwagę. Wczoraj dowiedziałam się, że wyniki z moczu mam dobre a ja nawet nie miałam badanego moczu:/ Sama nie wiem co mam o tym myśleć. A zwłaszcza, że zamierzają trzymać mnie tu minimum do przyszłego wtorku. Pozdrawiam Was wszystkich...

Gość monikag
Witam! Chciałabym uspokoić wszystkich tych, którzy przeczytali komentarze powyżej i się przestraszyli tym specyfikiem. Od 5 dni biorę Forcid 1000 i nie mam żadnych przykrych i niepokojących objawów. A mam go brać przez 2 tygodnie, ponieważ mam zapalenie zatok przynosowych. Poprawy jako takiej jeszcze nie widzę ale muszę przejść całą kurację aby stwierdzić czy lek był skuteczny. Po przeczytaniu tego forum byłam przerażona tym co ludzie tu piszą. Ale zaryzykowałam, bo bardziej zależy mi na wyleczeniu chorych zatok niż domysłom co będzie jak zacznę brak ten lek. Nic mi nie jest - diabeł nie taki straszny jak go malują. Każdy inaczej reaguje na leki i osoby, które są uczulone na penicylinę (a jest takich dużo) nie powinny tego przyjmować. Poza tym ulotka jest po to aby ja wcześniej przeczytać, zanim lek zacznie się przyjmować. Zatem wszystkim (sobie również) życzę skuteczności leku Forcin bez żadnych skutków ubocznych i szybkiego powrotu do zdrowia.

Gość doris72
Biorę FORCID już piąty dzień i żadnej poprawy. Pięć dni z trudnością przełykania, bólem gardła promieniującym do uszu i permanentnym bólem głowy. A moja angina ma się coraz lepiej w przeciwieństwie do mnie - dziś idę do lekarza po zmianę leku. Forcid to jakaś porażka

Gość lilimonka
witam jutro koncze kuracje forcidem (14 tabletek), na poczatku bylo troche mdlo, ale jak zaczelam pic przed posilkiem to jest ok, objawy (potworny bol gardla, ropnie na migdalach) przeszly po 2 dniach, jestem oslabiona troche , ale to normalne przy antybiotyku i prawdopodobnie przyplataly sie drozdze, ale ogolnie jest ok , na mnie antybiotyk zadzialal osobiscie to mam problem z dalacinem (bole brzucha, plecow, watroby i zapalenie kosmkow jelitowych), wiec chyba kazdy ma cos co lubi lub nie pozdrawiam

Gość oxygen
witam. ciesze sie ze znalazlem ten temat. biore lek forcd 1000 dwa razy dziennie. dzisiaj juz minelo 3.5 dnia jak go zazywam(zaczalem brac od nocy). przyznam ze juz od drugiego dnia czuje sie oslabiony i to calkiem mocno... przez ostatie dwa dni zasypialem popoludniami ciagle jestem spiacy. i czuje takie dziwne uczucie z serca nie wiem czy to sugestia byc moze ale czuje jakby chodzilo lekko slabiej. chociaz jak wspominalem to moze byc sugestia. czy kto czul sie mocno oslabiony po tym leku? i czul cos ze strony serca? pozdrawiam

Gość oxygen
znalazlem cos i mysle ze to wyjasnia sprawe wysypki. proponuje zwrocic na to uwage gdyz wysypka moze byc oznaka mononukleozy zakaznej! Amoksycylina z kw. klawulanowym stosowana w większości zakażeń dróg oddechowych, w zapaleniu ucha środkowego, zapaleniach zatok, niektórych zakażeniach dróg moczowych. Lek jest aktywny między innymi wobec Haemophilus influenza (zapalenia płuc, zapalenia ucha środkowego u dzieci, groźne zapalenie nagłośni), także paciorkowców, meningokoków oraz laseczek wąglika. Lek może być podawany doustnie lub dożylnie. Po podaniu doustnym działa również przeciwko fizjologicznej florze jelitowej. Aby zapobiec działaniom niepożądanym w postaci biegunek (czasem grzybic) należy przyjmować probiotyki (na przykład jogurty). Lek może powodować reakcje alergiczną. Występuje również nadwrażliwość na preparaty amoksycyliny w mononukleozie zakaźnej. Jest to choroba wirusowa i nie stosuję się w jej przypadku żadnych antybiotyków, może jednak zostać omyłkowo rozpoznana jako angina. W takim wypadku po amoksycylinie często pojawiają się czerwonych zmian skórnych o charakterze wysypki odropodobnej.

Gość lilimonka
Mononukleoza to rzadka choroba, moze wystapic jakis tam przypadek ze wysypka po amoksycyklinie to objaw mononukleozy, ale raczej rzadko, wydaje mi sie ze objawy uboczne zawsze wystepuja w mniej lub bardziej nasilonym stopniu, w koncu antybiotyk to nie sok malinowy, ja skonczylam forcid przedwczoraj i nadal nie mam smaku i jestem totalnie oslabiona, dlatego nalezy pilnowac by sie po kuracji nie przeziebic, bo wtedy leczenie moze sobie trwac i trwac, wiec wzmacniajmy sie nie siedzmy w przeciagach jedzmy zdrowo, to pomaga pozdrawiam

Gość pati99
jestem w szoku potym co przeczytałam o tym leku ja dopiero wzięłam drugą tabletkę na razie nic mi nie jest dostałam go od laryngologa na migdały całe mam zaczopowane ropą po kilku latach tej ropnej udręki zostałam skierowana na ich usunięcie podobno wyglądaja okropnie niewiem czy je usunąc czy je czymac napiszcie co o tym sądzicie

o kurcze. ja biore forcid od wczoraj ale narazie mam tylko po nim zaparcia i czuje sie slabo. zastanawiam sie teraz czy nie odstawic bo boje sie tej wysypki!!! niezle sie wystraszylam jak to przeczytalam, moglam wcesniej poszukac czegos o tym leku zanim zaczelam brac :/

Gość mrowczynska
za 2 dni mi się skonczy ten gównian Forcid. nie działa zupełnie. gardło boli jeszcze bardziej, w dodatku straciłam głos, pojawiła się chrypa i kaszel. o katarze nie wspominając. porażka. tydzien wyjęty z zyciorysu :((

Gość Laska__xD
Od tego leku głowa mi pęka mam duszności pomocy

Gość Lodzianka 23
witam, wiec biore 3 dzien forcid 1000, po samym rozmiarze widac ze ta dawka konia by uzdrowila wiec leki oslonowe obowiazkowo szczegolnie panie bo jakies grzybicy sie mozna nabawic( wlasne niemile doswiadczenia z silnymi antybiotykami w duzych dawkach, bo niestety srednio co miesiac chora jestem astmatycy maja nieciekawe), i niestety brzuch po tym boli, silny antybiotyk, mnie ze tak powiem zwalil z nog:D mam obrzek naczyniowy czuje sie jakby mnie ktos kijem pobil ledwo sie ruszam wlasciwie malo co sie ruszam bo mam problem ze wstaniem ale za to ropne zapalenie migdalow i zapalenie oskrzeli jak reka odjal:) Pozdrawiam i zycze zdrowia

Gość Aniamu
Witam! Właśnie kończę kurację Forcidem 1000. Najpierw brałam go w lutym na anginę. Pomogło. Teraz dostałam na zapalenie tchawicy. W porę poszłam do lekarza dostałam Forcid i po jednej tabletce poczułam się od razu lepiej, ból minął jak ręką odjął. Co do objawów niepożądanych to nie mam żadnych, teraz troszkę swędzi mnie skóra ale wysypki nie mam. Polecam Linex Forte w celu osłony żołądka i jelit :) Jogurty mile wskazane lub picie mleka ale po 3 godzinach od zastosowania antybiotyku

Gość Aishinasu
Ludzie przeczytajcie ulotke!! Forcid ma wiele skutków ubocznych które sa opisane w ulotce, a wy tu wszytsko po kolei wypisujecie, jestem w połowie terapii Forcid 1000 osłonke mam lacidofil i wszystko jest ok. Osłabienie owszem, jak to zawsze przy antybiotykach, a poza tym drobne efekty uboczne (zawroty i bóle głowy, bóle brzucha), ZAMIESZCZONE w ULOTCE sie też pojawiają, ale wszystko w normie. P.S do pacjentów w grzybicami - zacznijcie sie myc i dbać o siebie, a nie będziecie mieć takich problemów :) I nie straszcie innych, bo lekarze wiedza co przepisują, a to nie ich wina ze ludzie nie czytają ulotek, lub nie racza poinformować lekarza o alergiach czy uczuleniach, a potem sie skarżą ze mają wysypki, ŻAL. Pozdrawiam i powrotu do zdrowia życzę.

Gość Kasunkax
Warto brać przy każdym antybiotyku osłonę. Dobrze jest poza piciem jogurtów brać probiotyki lub symbiotyki np. Multilac super się sprawdza, chroni żołądek i odnawia florę bakteryjną, która podczas brania antybiotyku ulega zniszczeniu. Ja bym radziła, przy takich objawach po Forcid iść do alergologa, bo może być tak, że masz alergię na jakiś związek tam zawarty.

Gość pinka79
Kasunkax mądrze gadasz :-) Bo jakoś nasi lekarze przepisując antybiotyk zapominają o probiotykach, a później grzybica no i kolejne antybiotyki, masakra. Ja teraz się bardzo pilnuję, męża z resztą też, żeby łykać po antybiotykoterapii, a nawet jeszcze w trakcie zdrowe kultury bakterii - łyczek actimela, jakiś kefirek no i tableteczka multilacu, albo lacibios femine ( to głownie dla mnie :-) )

Piguły i zastrzyki zostały stworzone tylko po to aby firmy farmaceutyczne sobie kabzę nabijały:P.Ja leczyłem się najtańszą metodą czyli głodówką i pomogło:classic_cool:.Jak coś jest spowodowane przez zatrucie to antybiotyki zwykle szkodzą:P.No i wiele z piguł jest dopuszczonych nielegalnie:P.

Witam, od ponedzialku przyjmuję FORCID 1000 i pojawiły się objawy działań ubocznych. Chyba zamiast 7 dniowej kuracji wykonam 50% planu i przyjmę tylko jeszcze dwie dawki?!? Moja wątroba bedzie mi wdzięczna, a ustąpienie innych objawów zlikwiduje chwilowy dyskomfort w obrębie narządów płciowych. To jest mój pierwszy antybiotyk od 4 lat i zastanawiam sie po co takie paskudztwo wprowadzono na rynek farmaceutyczny?!? Koszmarna rzeczywistość! Pozdrawiam!!!

Witajcie. Bylam wczoraj u lekarza bo strasznie mnie zaczelo bolec gardlo oraz lamalo mnie w kosciach i goraczkowalam, z poczatku myslalam ze to nic powaznego tylko zwykla infekcja, oczywiscie mylilam sie bo lekarz tylko jak zajrzal w gardlo kiwnal glowa i powiedzial ze mam pozadnie zainfekowane gardlo szczegolnie lewa strone ze to angina ropna. Oczywiscie dostalam antybiotyk FORCID 1000 pierwszy raz w ogole go dostalam mimo ze juz chorowalam na anginy, ropna takze. Zdziwilo mnie bardzo ze lekarz sam nie przepisal mi zadnej oslony mimo ze antybiotyk jest lekiem bardzo silnym. Dopiero jak poszlam do apteki sam farmeceuta polecil mi do tego antybiotyku oslone LINEX FORTE. Pisze poniewaz sama chce podzielic sie swoimi problemami z Wami bo widze duzo osob tu pisze negatywnie jak i pozytywnie o tym leku i dlatego chcialam zaspokoic swoje watpliwosci co do brania tego leku jak i tego co moze sie stac po nim. Otoz niepokoi mnie to iz odkad zaczelam brac ten lek zaczelo mi sie strasznie krecic w glowie mimo ze wzielam wczoraj wieczorem lek poraz pierwszy i po pol godzine juz mialam straszne zawroty glowy i bole glowy, dzis rano wzielam druga tabletke po 12 godzinach i wystapily mdlosci, mdlosci po 3 godzinach przeszly po tej drugiej tabletce ale strasznie boli mnie w krzyzu i wyszlo mi zimno na ustach tzw opryszczka mowia ze od żoladka. Czy to sa objawy ktore powinny dac mi do zrozumienia, ze mam odstawic lek?? w dodatku ropieja mi od wczoraj oczy, pomozcie mi, prosze! Pozdrawiam serdecznie

Gość Amiś
Ja forcid biorę od 5 dni, lek nie powoduje u mnie żadnych skutków ubocznych, nawet nie czuję się przez niego otumaniona. Jedynie co mi w nim przeszkadza to jego wielkość oraz smak.

Gość FAb
Z topicu wiskuje, ze kobiety sa bardziej podatne ;d. Za malo ruchu ? :]

Gość Iwo007
hej, ja wzoraj byłam u lekarza, osłuchal mnie i stwierdził że płuca i oskrzela w porządku, jedynie gardło nie wygląda normalnie. i przepisal mi ten forcid. a ja sie zastanawiam, po co mi tak silny antybiotyk na samo gardlo które jak dotąd nie boli mnie tak bardzo. medycyna naturalna jest najbezpieczniejsza dziś. Polecam każdemu piwo grzane z jajkiem, wypić tuż przed snem, i spać w ciepłej bluzie i skarpetkach- rano jak nowo narodzeni!!! (piwo podgrzać ale NIE ZAGOTOWAĆ!!! z 7 goździkami, szczyptą cynamonu i większą szczyptą imbiru. osobno dwa żółtka jajka ubić z 6 łyżkami cukru, wlać gorące piwo do żółtek i pić !) :)

Gość Iwo007
hej, ja wzoraj byłam u lekarza, osłuchal mnie i stwierdził że płuca i oskrzela w porządku, jedynie gardło nie wygląda normalnie. i przepisal mi ten forcid. a ja sie zastanawiam, po co mi tak silny antybiotyk na samo gardlo które jak dotąd nie boli mnie tak bardzo. medycyna naturalna jest najbezpieczniejsza dziś. Polecam każdemu piwo grzane z jajkiem, wypić tuż przed snem, i spać w ciepłej bluzie i skarpetkach- rano jak nowo narodzeni!!! (piwo podgrzać ale NIE ZAGOTOWAĆ!!! z 7 goździkami, szczyptą cynamonu i większą szczyptą imbiru. osobno dwa żółtka jajka ubić z 6 łyżkami cukru, wlać gorące piwo do żółtek i pić !) :)

Gość experience
nie bierzcie tego szitu ja mam juz od tygodnia po odtawieniu leku ciagłe biegunki nie wiem co robic. Brałem smecte i nic. Wogole antybiotyki to jakies nieporozumienie i jeszcze jak ktos z forum bierze go 4 razy w roku powodzenia wszystkim ktorzy to biorą jak i inne antybiotyki

Gość arkady
byłem przerażony gdy przeczytałem ten wątek na forum, dziś rozpoczynam czwarty dzień przyjmowania forcid 1000 na anginę i muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczony, objawy anginy przeszły, pozostał tylko kaszel, lekki katar i osłabienie, ale żadnych wymiotów biegunek itp. nie było, może jeszcze mnie to czeka, biorę osłonkę i piję kefiry i jogurty i staram się zaraz po przyjęciu antybiotyku coś zjeść, pozdrawiam

Gość kazdyziomzbierazlom
a co z alkoholem? jak wiemy zbliża się sylwester a ja koncze foracid 29 grudnia i zastanawiam się czy niewskazana jest lampka szampana i z 4 wina :)?

Gość GuZiak
Dzisiaj dostałem ten lek, wziąłem jedną tabletkę i pomyślałem, że przydałoby się coś o nim dowiedzieć. No i... dziękuję po przeczytaniu tego wszystkiego, ta jedna tabletka będzie ostatnią.

Gość GuZiak
Wolę już spróbować browar z jajkiem ;) Chociaż zwątpiłem w grzany browar, bo właśnie piłem przez ostatnie dwa dni tylko z miodem i z nadzieją że pomoże, ale niestety nie bardzo, może dlatego że przesadzałem z dawką ;) Ale za forcid dziękuję.