Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tikaq

co o tym myslicie tempka

Polecane posty

Gość znająca się
Rozrysowałam i wychodzi, ze nie ma skoku (pominęłam tą zakłoconą). Wiesz, po pigułce organizm musi sam zacząc działać, funkcjonować, bo do tej pory robiłaś blokowałaś go hormonami, więc może to mokro to po prostu "przymierzanie" się do owulacji. Po pigułce zdazrają sie często cykle bezowulacyjne, bez skoku. (Sluz tego nie pokaże. Tylko temp). Albo z krótszą fazą temp. wyższych. Poczekaja tak 3 cykle. Bo tak od pierwszego, to niewiele wiadomo. Masz b. dokładny term. też zaokragliłabym do góry.

Bardzo dziękuję za pomoc :) Zobaczymy, co będzie dalej z tym \"przymierzaniem się\" ;)

Gość dołączam się do pytania
kurcze głupiego mam nicka ... no ale nic pytanie do znającej się: pisałaś że ten bajzel można uregulować ale mnie interesuje czy wyznaczanie owulacji na podstawie takiego wykresu jest wiarygodne? dodatkowe objawy: śluz, ból wskazują na 16 dzień. czy okres od powiedzmy 18 dnia jest "bezpieczny" też myslałam żeby sie wybrać do jakiegoś specjalisty, ale mieszkam w małym mieście to raz, a dwa to trudno znaleźć kogoś od npr-u bez zacięcia ideologicznego:D a ja z ideologią npr nie mam nic wspólnego:D może się zarejestruję na jakiejś stronie z wykresami

Gość znająca się
dołączam się....naprawdę za mało danych. Ażeby wyznaczyć skok, potrzebne są 6 temp. niższych i 3 wyższe. Jest też pewien warunek skoku - one mają być odpowiednio wyższe. Tego wszystkiego trzeba się nauczyć, bo inaczej mozna miec niezłą wpadkę! Na tym co mi napisałaś ja tego nie uznałabym za skok: nie ma 6 niższych i 3 wyższych. Śluz ogdrywa istotną rolę: nie sama jego obecność, ale wygląd. Jesli zinterpretujesz to po swojemu, wpadniesz jak nic, bo interpretacja nie moze być domniemana, ale na podstawie odpowiedniej ilości danych. Nie mozna sie nauczyć metody od zaraz, to troche trwa. Ale jak się już nauczysz, to metoda działa! jest skuteczna! Czy mieszkasz blisko Krakowa? Albo możesz do Krakowa pojechać?

znająca się, jeszcze parę pytań: dlaczego wyznacza się linie nad i równo z temperaturami niższymi (przed owulacją)? [nie wiem, czy jasno się wyraziłam :O ] I dlaczego \"wiek\" ciąży liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki, skoro owulacja jest później?

Gość dołączam się
dzięki mieszkam w Rawiczu więc do Krakowa to jak do Chin:D zaczynam się zniechęcać do tej metody nie wiem, chyba zdecyduję się na pigułki albo spiralę (tylko przed spiralą wypadałoby stracić dziewictwo:P ale boję się trochę o zdrowie

znająca się, jeszcze parę pytań: dlaczego wyznacza się linie nad i równo z temperaturami niższymi (przed owulacją)? [nie wiem, czy jasno się wyraziłam :O ] I dlaczego \"wiek\" ciąży liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki, skoro owulacja jest później?

dolaczam sie---> spirale zaklada sie po pierwszym porodzie. Wiec chyba pozostaly ci pigulki, albo jeszcze pocwiczysz z NPR. Ja zaczelam sie obserwowac w czasie, gdy jeszcze nie planowalam wspolzycia. Po pol roku mialam juz pojecie o co chodzi- po roku bylam juz pewna. Jesli raz sie zauwazy prawidlowosci w swoim cyklu, to wszystko staje sie bardzo proste. Ale w ciagu miesiaca calej metody sie nie nauczysz- potrzebujesz czasu, zeby stwierdzic, co dla twojego cyklu jest typowe, a co nie. Potrzebujesz czasu, zeby umiec rozrozniac i interpretowac sluz. Ja na poczatku prawie nie widzialam roznicy w sluzie- dopiero z czasem zauwazylam, ze faktycznie sie zmienia- bynajmniej nie ksiazkowo.... Poprobuj jeszcze troche, daj sobie czas.

Felicity---> co do wieku ciazy, to sprawa jest prosta- kazda kobieta potrafi powiedziec, kiedy miala ostatni okres, ale malo ktora wie, kiedy miala owulacje. Dlatego dla gina jest pewniej zapytac o date ostatniej miesiaczki i od tej daty liczyc wiek ciazy. ;) Tak jest pewniej i tak sie juz przyjelo.

Gość dołączam się
z tą spiralą tylko po porodzie to nie do końca prawda. zakłada się ją gdy są przeciwskazania do pigułek o ile kobieta akceptuje ewentualne konsekwencje. ja akceptuję ale faktem jest że obserwacje cykli zaczęłam zbyt późno - czego żałuję

ja robię na stronie polskiej: www.nmpr.bfe.pl jest jeszcze coś takiego jak elkarta: http://elprogs.republika.pl/download.html jakby te dwa połączyć z opcjami to byłoby idealnie :) w elkarcie nie podoba mi się, że wykres jest takie rozciągnięty, w nmpr.bfe tego nie ma.

Zadne \"kalkulatory plodnosci\" nie sa pewne w wiecej jak 50%. wiem to po sobie.nigdy to nie byla prawda. aja tempke mierze na 28dni.pl 30 wersja testowa jest bezplatna mozna poprosic ekspertow(ludzi ktorzy na codzien pracuja z npr) polecam a kalkulatory zdecydwanie odradzam:)

Czy istotne jest miejsce mierzenia tempki pod językiem? Przeczytałam, że ma znaczenie, czy mierzę z prawej strony, czy z lewej, bo może fałszować wyniki :O Dziwne...

Gość znająca się
Felicity..linię porywającą rysuje się o 0,025stopniaC, to znaczy o pół kratki powyżej najwyższej temperatury z 6 ostatnich temperatur poprzdzających skok. Pod linia mają byc te 6 niższych, nad - 3 wyższe. Ta linia oddziela fazę temp. niższych od fazy temp. wyższych i można wyznaczyć skok, patzry się czy faktycznie zaistniał warunek skoku. "Czy istotne jest miejsce mierzenia tempki pod językiem? Przeczytałam, że ma znaczenie, czy mierzę z prawej strony, czy z lewej, bo może fałszować wyniki Dziwne" TAK!!! To prawda. W ustach mierzy się w ścisle określonym, JEDNYM miejscu, POD JĘZYKIEM! Zawsze tam. Np. z przodu. Inaczej wyniki nie są miarodajne. Bo w ustach jakoś tak jest, ze z przodu, z boku, z drugiego boku jest inna temp. dołączam się....nic nie jest za późno, tylko tyle, że na poczatku wyznacza się mniej dni niepłodnych, bo jest mniej danych. W miarę wiekszej ilości cyklów i danych ten zakres się zwiększa. Najlepiej nauczyć sie metody u instruktora NPR. Troche to trwa, ale warto! Bez koniecznej wiedzy można się zniechęcić. A poza tym źle się nauczyć.