Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

pony

podróż do Grecji - Jak tam jest?

Polecane posty

Planuje pod koniec kwietnia 10 dniową wycieczkę objazdową po Grecji. Bedzie to moja pierwsza wiztya w tym kraju i zastanawiam się, co powinnam ze sobą zabrać (dodam, ze musze mieć ze soba wlasne wyżywienie), jakie ceny tam są po wejściu Euro, jaka pogoda jest na przełomie kwietnia/maja. Jest to ważne by nie zabierać ze sobą zbędnych rzeczy.

Gość Tam jest do dupy

Gość astroligicznie
bylam na riwierze olimpijskiej i nie podobalo mi sie. ceny niektorych rzeczy zabijaja. wez duzo picia bo jest drogie.

bede wdzieczna za wszystkie normalne odpowiedzi argumentowane doświadczeniami na własnej skórze:)

słyszałam właśnie, ze odkąd weszło Euro ceny diametralnie poszły w góre. Dzięki za rade, do picia coś na pewno sie przyda;)

Gość astroligicznie
aha, i koniecznie sprobuj, mimo ceny, wody i sokow formy Amita (szczegolnie polecam wode niegazowana i sok nektarynkowy). poza tym przygotuj sie, ze Grecy leca na wszystko co sie jednoczesnie rusza, jest kobieta i Polka. my nie moglysmy sie odpedzic od mniej lub bardziej chamskich zaczepek ze strony rodowitych mieszkancow i podobnych do nich Arabow. poza tym co tam jeszcze? drogi o niebo lepsze niz u nas, duzo slonca, czasem pada 2 dni z rzedu, w dzien upal (ale nie az taki jak sie spodziewalam bo przy 31 stopniach bylo tam zimnawo, ale tak 35-36 jest ok), wieczorem chlodniej, woda ciepla nawet w nocy. jak masz jakies konkretne pytania to pytaj :)

Dzięki astrologicznie za rady. o kurde, 36 stopni?? to cieplo, chyba ze tam odczuwa sie to troche inaczej. O temperamencie Greków słyszałam. Na dodatek jestem blondynką, więc z tego co mówisz, musze zacząć się bać. Co do dróg, to chyba wszedzie są lepsze niż u nas. W sumie więc tak sobie mysle, ze na 10dni zabiore ze 100euro, chyba żyjąc oszczednie w miare uda mi sie przetrwać. Z tego co piszesz pogoda jest ładna, wiec nie bede zabierać swetrów i golfów. Swoją drogą też wybieram sie na riwiere olimpijską:) Dzieki raz jeszcze

Gość loiloilioil
uwazaj na facetow...nie sa wierni to prawie tak jak araby

to z tymi facetami tam to chyba na prawde nie ma zartów. Lepiej trzymać sie w grupie. Tylko ze mną też jadą same dziewczyny....

Nie chce byc wścibska i niegrzeczna ale uważam, ze 100 E yo zdecydowanie za mało, szczególnie, ze nie masz wyżywienia. A wycieczki do Aten i na meteory Cię nie interesują??? TO koszt ok. 60 E! A gdzie jedzenie. Jak głupia pizza kosztuje z 10 E.

Koszty zwiedzania, noclegu mam już w cenie.Ateny, Meteory i reszte mam juz wliczone tak samo. W sumie w samej Grecji zdana na siebie bede ok 6 -7 dni, reszta to czas na dojazd autokarem.Zakladam,ze na pierwszy dzien, dwa bede miala jedzenie z domu. Moja kolezanka, ktora tam byla radzila mi wziać wlasnie tyle, ale moze jednak miec na wszelki wypadek jakis zapasowy grosz więcej.

Gość astroligicznie
tam pemperature odczowa sie zupelnie inaczej. ja zabralam ze soba filtr 35 i 50 (na pieprzyki) i potem musialam zerowac na kolezance, ktora miala 12. i tez uwazam, ze 100 E to za malo jesli bedziesz zywila sie sama. przeciez na samych zabranych z domu konserwach nie wyzyjesz. a jakas bluze (nie swetr) proponuje zabrac bo nie wiem jaka tam jest pogoda w kwietniu/maju (ja bylam na przelomie lipca/sierpnia).

Gość astroligicznie
aha, na Meteory ubierz sie w cos, co zasloni kolana i ramiona. inaczej dostaniesz "firmowa" kiece i chuste na ramiona :D

Szczerze mówiąc, to nie moge sie doczekać tego slonca, kiedy tu za oknem leje i zimno. Dzięki za rady co do kasy, wezme więcej. O kremie z filtrem (wysokim) też nie zapomnę:)

oj, jak bedzie tak ciepło, to nie sadze, bym sie zdecydowala na takie maskowanie. Najwyzej pozyczą mi \"firmową kiece\" :)

I tak uważam, że 100 E to mało. Jeśli możesz to weź 200, najwyżej zostanie. I nigdy nie jeździj nigdzie z odliczoną kasą. Nie chce Tobie psuc humoru urlopem, ale jeśli np. zachorujesz i będziesz musiała wezwać lekarza? Napoje i pamiątki też nie są tanie.

Gość astroligicznie
wysoki filtr naprawde mozesz sobie darowac. wez taki, jak bys uzywala w Polsce. a firmowych kiec nie polecam. moi nieprzygotowani znajomi (tak, mezyzczni tez dostaja kiece :D ) po przygodzie z tym strojem drapali sie przez 2 dni :O

dzięki za wszystkie rady i spostrzezenia. Uciekam już spac. :*

Gość rikiRik
Zadowolony jestem z tego jak zorganizowało wyjazd biuro Neo Szavel Travel. Wyjechałem z nimi razem całą rodzinką ze dwa lata temu. Najlepiej wspominam wycieczkę na Olimp i rejs na Skiathos. Zakwaterowali nas w Achillesie w miejscowości Panteleimonas i warunki jak za tę cenę – bardzo eleganckie. Do morza Egejskiego mieliśmy nie więcej niż 100 metrów. Planuję z nimi znowu jechać w tym roku, już sobie na ich portalu www.szaveltravel.com sprawdzałem terminy, trochę wolnych jeszcze zostało na ten sezon.