Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość esteta.

Rybnik - po co jest takie miasto?

Polecane posty

Gość esteta.

Rybnik - miasto, które jest brzydkie i w zasadzie niepotrzebne. Podobnie Stalowa Wola. Po co istnieją?

Gość helgunia
głupi jesteś esteto, a ty gdzie mieszkasz głąbie? :-O

Gość esteta.
Mieszkam w Gdańsku - mieście z tradycjami, zabytkami, historią i kulturą. Zawsze mnie zastanawiało skąd się biorą "miasta" składające się z obleśnych bloków i szarych mieszkańców. I po co są.

WIDAĆ RYBNIKA NIE ZWIEDZIAŁES:) ma piękną kapliczkę, ale trzeba umiec ją znalezc:) na takim wgórzu ładny rynek brzydka to jets wawa, obaskórna

Gość helgunia
Dobra, gdańsk jest piekny, ale tym bardziej nie rozumiem czemu krytykujesz. Przykro mi, ale nie trawię kiedy ktoś krytykuje bezpodstawnie cokolwiek na Śląsku, a twoje pytanie jest czysto retoryczne i nic nie wnosi :-(

Buhahahaha... \"trzeba umieć ją znaleźć\". To tak jak umytego faceta wśród nurków śmietnikowych: \"trzeba umieć go znaleźć\". Tylko po co szukać? Warszawa? To miasto jest mi obojętne, ale jest faktem, że ma wielowiekową tradycję, kulturę i piękne zabytki (czego nie rozwalili w czasie wojny). Podobnie Wrocław, Kraków, Poznań... Nawet Kielce - zbieranina ziomali kradnących lusterka w Polonezach przyjezdnych z Radomia - nawet Kielce mają jakąś historię (inna sprawa, że spsiałą i zapomnianą). Ale Taki Rybnik - przecież to nie jest miasto tylko jakiś miastopodobny umowny twór na Śląsku :-)

Gość helgunia
i to kretyńskie podsumowanie, że jest w zasadzie niepotrzebne. wiesz chociaż jakie podstawowe funkcje spełnia twór zwany miastem? :-o

Gość naaaaaaaaaaaaaaavoie
Warszawa jest dla mnie najpiękniejszym miestem na świecie, które kocham naprawdę i z głębi siebie. Fajnie by było gdyby się do niego nie przyczepiał rybniczanin ze swoją jedną kapliczką.

Gość helgunia
Jesteś jakimś dyletantem i tyle, pewnie nigdy nawet nie byłeś na Śląsku, a jeśli tak to przejazdem.

helgunia, nie piszę o Śląsku - który osobiscie uważam za ciekawy region z fascynującą historią - tylko o dziwacznych, nieuzasadnionych tworach nazywanych \"miastami\".

Wspomniałem też np. o Stalowej Woli jako przykładzie \"miasta - nieporozumienia\" - a to od Śląska tak jakby kawałek drogi :-)

Oj, ale teksty! :-( Rybnik jest PIĘKNY moim zdaniem, ma śliczny rynek. Każde miasto ma swój niepowtarzalny klimat, ale aby go wyczuć potrzeba pewnej wrażliwości. Czyli nie wymagajmy zbyt wiele :-o Tak, Esteto, twój topik niestety świadczy o tobie pejoratywnie.

Gość Powiem tylko tyle
Jesli ktoś twierdzi, że Warszawa jest brzydka, to znaczy, że w dupie był i gówno widział:O Ewentualnie ma kompleks zaściankowy. Co do Rybnika wypowiadać się nie będę, bo jeszcze tam nie byłam:P Ps. nie jestem z Wawy:classic_cool:

\"pejoratywnie\" - to ważne, żeby używać wyrazów których znaczenie rozumiemy :-) Masz w domu słownik języka polskiego? Przymiotnik \"pejoratywny\" można odnieść do wyrazów. Czyżbyś była z Rybnika? :D 👄

Gość jokkaa
ci co sa z rybnika wiecie gdzie jest Wilcza

A jeszcze, zadawać pytanie \"po co\" mógłbyś w stosunku do miast typu Gdynia czyli świeżych. A nie Rybnika, który ma już swoją historię i nie jest byle jakim miasteczkiem.

A zresztą - używajcie wyrazów jakich chcecie. Nie zmieni to faktu, że niektóre \"miasta\" to karykatura - ani historii, ani wyższych uczelni, ani niczego (jak u Kononowicza). Skupienie w jednym miejscu kilkunastu i więcej wąsaczy i ich żon w ortalionowych kreacjach to daleko za mało, żeby taki żałosny twór nazwać miastem :-)

pejoratywny to negatywny po prostu. Mylisz się głęboko, używać tego słowa mozna w stosunku do każdej kwestii czy tematu. Mieszkam w Katowicach i Warszawie, ale Rybnik świetnie znam.

\"miejscu kilkunastu i więcej wąsaczy i ich żon w ortalionowych kreacjach\" Miało być \"kilkunastu tysięcy\". Przepraszam, ale jakoś myśląc o pseudomiastach nie jest em w stanie myśleć o wielkich liczbach - ani o niczym innym wielkim :-)

Eeee, spoko, to już teraz mam pewność, że kompletnie nie znasz Rybnika i pewnie widziałeś go tylko w TV :-D Sorry, trochę podeszłam emocjonalnie, a przecież nie wiesz o czym piszesz czyli z dyskusji nici :-)

Dobrze, zgadzam się (wbrew Słownikowi Języka Polskiego) że pejoratywny = negatywny. Uczepiłem się Rybnika? Nie, Rybnik to symbol pseudomiasta - takich pseudomiast jest w Polsce dziesiątki. Dużo całkiem jest w Polsce miast całkiem małych, ale mających wspaniałą historię i coś sobą reprezentujących (jak np. Sandomierz). A taka Stalowa Wola (zauważcie, że niniejszym odwaliłem się od symbolicznego Rybnika) - cóż to jest? :-)

Ale przecież mieszkasz w gdańsku więc po co zawracasz sobie głowę \"pseudomiastami\"? Owi szarzy mieszkańcy, których ten \"problem\" dotyczy osobiście na pewno będą wdzięczni gdy zajmiesz się swoimi sprawami, a nie łamał sobie głowę nadaremno. Pejoratywny, słowo to stosuje się obecnie powszechnie, twoje wieści chyba są przeterminowane ;-)

\"twoje wieści chyba są przeterminowane\" - czyżby giertychowska matura? :D Stylistyka na to wskazuje... Mieszkam w Gdańsku - więc czy z tego powodu moje zainteresowania i poglądy powinny ograniczać się do Długiego Targu i ZOO w Oliwie? :D Jeśli nie wiesz to spieszę donieść - zdarzają się ludzie, którzy mają pogląd i własne zdanie na tematy które rozgrywają się w odległości większej niż 500 metrów od ich domu i solarium do którego chadzają :-) Poza tym kiełkuje we mnie podejrzenie iż na mnie lecisz :-)

Gość Uważj bo Ci wykiełkuje
:D:D:D

Gość I co - wykiełkowało
????????

Gość np żeby ludzie mieli gdzie
mieszkać?? a po co jest kraków? tylkona renowację zabytkow hajs leci... co za idiotyczne problemy