Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość odp.

Czy psy się starzeją ?

Polecane posty

Gość odp.

w sensie psychicznym ??

Gość a co masz na mysli
? Mój na ten przykład dostał starczej padaczki

Gość no ciekawe ale chyba tak
jak i fizycznie tak i psychicznie pewnie tez demencje starcze i te sprawy

Gość nictonicto
niestety tak , ale nawet jako staruszki nie są zmierzłe co zdarza się ludziom

Gość buka poka
Tak. Robią się "zmierzłe" tzn. chcą ugryźć bez powodu.

Gość mój na starość zaczal
sluchac radia maryja

Gość odp.
ale mi nie chodzi o objawy jakiejś choroby tylko o sprawy takie jak np. chęć zabawy itp. ( wykluczywszy oczywiście u takiego starszego psa jakieś choroby, które ograniczają ruch, czy powodują ból )

Gość tokarka
jasne , że się starzeją co do zabawy , to jak z ludźmi - jeden tańczy do śmierci , drugi czuje sie na to za stary w wieku 40 lat ; jak pies jest zabawowy , to dalej sie lubi bawic w starszym wieku tylko powoli dochodzą różne rzeczy - a to stawy juz nie te , a to jakis reumatyzm , nietrzymanie moczu , popuszczanie bobków i na starosć czasem pies sie robi "zrzedliwy" ;) taki , jak niektórzy starsi ludzie - "ah ta dzisiejsza młodzież" - ale to sie objawia raczej w kontaktach z innymi psami :)

Gość pragne seksu
moj zaczal chodzic w kolko :O

Gość odp.
aha, a czy 14 lat to już oznacza starszego psa ? bo on dalej jest niepoważny, bawiłby się ciągle i nawet na kolana się ładuje, a swoje waży i miejsca zajmuje. Zastanawiam się, czy on kiedyś spoważnieje :D

Moj sie zrobil strasznie uparty. Ma swoja wizje i tak ma byc. Np na spacer chce isc w prawo, nigdy w lewo. Jak idziemy w lewo to sie zapiera jak osiol. Nie potrafi sobie otworzyc drzwi od pokoju (a kiedys umial) i ciagle sie w jednym pokoju zamyka - wlezc umie a potem drzwi sie za nim zatrzaskuja i szczeka zeby go wypuscic. Jak go wypuszcze, to zwykle po 10-15 minutach znowu wlazi do tego pokoju i historia zaczyna sie od nowa :O

Gość ssssssssssss
troche off topic: Co zrobic, aby pies sie na spacerze sluchal wlasciciela? Mam rasowa jamniczke, ktora jest straaaaaaasznie uparta. To ona mnie prowadzi na spacerze, nie ja ja. Co zrobic?:(

Gość odp.
blu berry --> :D fajny opis uparty mówisz, ponoć psy sie upodobniają do swoich właścicieli ;) to mój nie ma problemów z pamięcią, z wiekiem robi się coraz bardziej cwany ;) może to dlatego, że codziennie rano, jak łykam kapsułkę tranu to i on jedną dostaje :p

Gość lL-A-NZ-E-TA
PSY zdecydowanie sie szypciej starzeja niz ludzie , poczytaj sobie o psach pies roczny to jak nastolatek ma 16 lat do trzech lat to rocznie jest po cztery lata nanomiast od czterech lat liczy sie po piec lat, i tak nap. pies 3 letni to ma 34 lata a pies dziesiecio letni to ma 65 lat i dalej co rok to piec lat zobacz w wieku osmiu lat zaczyna zawsze juz siwiec psu broda.

Gość ssssssssssss
Przesadzilas troche. Podobno 1 psi rok to 7 kalendarzowych lat, chociaz dla mnie to troche naciagane, bo znam psy, ktore zyly 18-20 lat, czyli musialaby miec 140 lat.

a ja widziałam u weta planszę i tam u psów tzw. średniej wielkości wiek psa się przelicza \"x7\" :) więc skąd te 16?? chyba że u psów tych największych :) ja już mam drugą sunię :) i prawdę u mówiąc u poprzedniej wcale nie zauważylam oznak starości :) od szczeniaka uwielbiała wylegiwać się na kanapie z głową na poduszcze i najlepiej tak, żeby mieć oko na całe mieszkanie :D miała 14 lat kiedy musieliśmy ją uśpić z powodu raka :O operacja nie pomogła :O

Moj pies dzisiaj o 8 rano znow odwalil numer z zamknieciem sie w pokoju i szczekaniem. Ale to byl duzy blad :classic_cool: bo ja lubie dlugo pospac. I jak mi ktos spac nie daje to robie sie zla 😠 Oberwal kapciem, a ja wrocilam do lozka Ja az tak uparta nie jestem, wiec nie wiem po kim on to ma :D

starzeją się niestety :( co do chęci zabawy -> mój ma już 11 lat i nadal jest pierwszy do zabawy :D wariuje jakby miał ze 3 latka :) ale za to szybciej się męczy, szybciej opada z sił. Z młodszymi psami krócej się bawi. i ma sie włosy :) na pyszczku i troszkę z boku