Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedouczona

kto sie na tym zna??chodzi o zameldowanie w Niemczech

Polecane posty

Gość niedouczona

Mam nastepujacy problem. Studiuje w Niemczech. Mieszkalam wczesniej w akademiku, w czerwcu przeprowadzilam sie do innego. Potrzebuje teraz karty podatkowej na 2007 rok. Jestem zameldowana od poczatku mojego pobytu w urzedzie odpowiedzialnym za moja byla dzielnice zamieszkania, teraz mieszkam w innej, wiec i urzad jest inny. Problem w tym, ze po przeprowadzce zapomnialam sie zameldowac w nowym urzedzie. Co mam teraz robic? Isc po ta karte do nowego urzedu, meldowac sie na nowo? Kosztuje to cos? Poradzcie cos, zanim tam pojde, bo na sama mysl o spotkaniu z niemieckimi urzednikami i ich pogarda niedobrze mi.

Gość niedouczona
Up

Gość chcesz przez to
powiedziec, ze nadal jestes zameldowana na starym miejscu zamieszkania? Jesli tak to powinnas dostac karte podatkowa z tego starego urzedu, napewno wyslali tylko cie nie znalesziono pod starym adresem. Musisz sie przemeldowac a przy okazji spytaj gdzie dostaniesz karte.

Gość niedouczona
Ale nie bede musiala placic zadnej kary ani nic?

Gość tak napisalas ze nie wiadomo
w ogole o co tak naprawde chodzi,tez studiuje w ´niemczech,zmieilam miejsce zamieszkania i sie przemeldowalam i wsyzstko ok

Gość niedouczona
No jestem nadal zameldowana w starym miejscu. I sie najbardziej boje, ze bede musiala jakas kare placic, bo od czerwca mam nowe mieszkanie a jeszcze tego nie zglosilam.

Gość tak napisalas ze nie wiadomo
z tego co wiem to jest czas gora 7dni zeby sie zameldowac w nowym miejscu zamieszkania,najwyzej idz sie zameldowac i powiedz ze dopiero niedawno sie wprowadzilas. Jak ja bymal sie zameldowac na nowym to pani mi sie pytala czy potrzebuje karte,powiedzialam,ze nie. Pracuje na 400basis wiec nie martwie sie podatkami

Gość chcesz przez to
a czy ty na pewno musisz sie przemeldowac, bo z tego co piszesz wynika, ze nadal mieszkasz w tym samym miescie. Moze musisz tylko zmienic adres w starym urzedzie? Do tego potrzebny jest dowod osobisty / paszport (u obcokrajowcow - ewentualnie jeszcze zezwolenia na pobyt, nie wiem na jakich zasadach tu jestes), musisz wypelnic formularz i podac u kogo mieszkasz (wlasciciel mieszkania - najlepiej wzias Mietvertrag ze soba). Przemeldowanie jest bezplatne. Tak przynajmniej jest w naszym miescie ;)

Gość niedouczona
Nadal mieszkam w tym samym miescie, tylko w innym akademiku. Dzieki, kamien z serca, wiecie chyba sami, jacy sa niemieccy urzednicy.

Gość niedouczona
I wybulilam 30 euro. By ich szlag.