Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kichajaca

Alergia na... perfumy??? Help!

Polecane posty

Gość Kichajaca

Witam. Jakis czas temu cos mnie podkusilo i kupilam nowe perfumy (od razu zaznaczam, ze nie za 20 zl ale tez nie za 200zl. wydalam na nie ok.100zl) i od tego czasu pojawil sie problem. Perfumy wywolaly u mnie reakcje alergiczna!!! Ciagle łzawiące oczy, katar, non stop kichanie, masakra poprostu. A zeby tego bylo malo od czasutej reakcji nie moge uzywac zadnych perfum!! Bo od razu jest powtorka z rozrywki :( (jedynie chanel no 5 nie wywoluje tak silnych objawow ale znowu nie bardzo odpowiada mi ten zapach). Dodam, ze nigdy wczesniej nie mialam problemow tego typu, moglam uzywac roznych zapachow. Czy ktoras z was miala podobna sytuacje?? A moze sa perfumy hypo-alergiczne?? Poratujcie mnie, bo nie moge dluzej na antyperspirancie bezzapachowym leciec :(

Więc jesteś uczulona na jakiś składnik... Niestety, takie perfumy do 100zł sa robione zazwyczaj z tańszych, syntetycznych pachnideł i jest bardziej prawdopodobne, że można od nich dostać alergii:( A Chanek no5 to stare, jeszcze dośc tradycyjne perfumy z kilkoma nutami kwiatowymi i aldehydowymi, no i pewnie dlatego sa w miarę obojętne...

problem w tym że perfumy mają różne składniki o często silnych skłonnościach uczulających. powiem szczerze że z pojęciem perfum hypoalergicznych się nie spotkałam. idź przede wszystkim do alergologa - może da się to jakoś opanować. może uda się znaleźć przyczynę (np. jeden lub kilka składników uczulających), których będziesz musiała unikać

Gość Kichajaca
Do alergologa planuje isc w najblizszym czasie. Najgorsze jest to ze nigdy w zyciu nie myslalam ze bede uczulona na perfumy :( Tym bardziej ze uzywalam juz kilkunastu rodzajow i nigdy nie bylo tego problemu :( dzieki za rady dziewczyny :*

Gość ghigufguff
ja reaguje na niektóre zapachy silnym bólem głowy, tzn podoba mi sie u kogos sama nie moge... reaguje tak zwłaszcza na duszace zapachy kwiatowe całe szczescie nie podobaja mi sie juz

Gość Kichajaca
Ale te perfumy w ogole sa jakies mega uczulajace. Moja mama raz zaryzykowala i ich uzyla, ale zrobila to tylko raz, bo tez zaczela kichac. Ale jej na szczescie nie uczulily na tyle zeby nie mogla innych uzywac...

Gość jowital
ja od 3-4 lat mam astme oskrzelową...na szczescie nie jest az tak bardzo dokuczliwa,ale kazdy ostrzejszy zapach,czy jest to perfum czy np.płyn do szyb powoduje mnie katar, duszności...wiec moze to astma...???