Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

brick26

spór - mierzyć siły a zamiary

Polecane posty

o wierszu nie było mowy na początku... osoba chciała powiedzieć, że jej zdaniem pani x bierze się za zbyt wiele rzeczy na raz i ze powinna raczej \"mierzyć siły na zamiary\" ja jej na to: \"jeśli masz na myśli to, że powinna najpierw się zastanowić, czy podoła, to powinnaś powiedzieć \"mierzyć zamiary według sił\"... i się zaczęło... kawałka wiersza użyłem tylko jako argumentu w tej dyskusji...

Gość 777777777777
ona miala racje

7777777777777, a wyjaśnisz dlazego tak sądzisz? i prośba ogólna - jeśli ktoś sądzi, że tamta osoba miała rację to bardzo poproszę o wyjaśnienie toku rozumowania - bardzo chciałbym zrozumieć jak można wyciągnąć taki wniosek - według mnie zdecydowanie błędny. mogę się jednak mylić i jeśli się mylę, chciałbym zrozumieć gdzie robię błąd...

Gość etam
Pieśń Filaretów - Adam Mickiewicz ....... Cyrkla, wagi i miary Do martwych użyj brył; Mierz siłę na zamiary, Nie zamiar podług sił. Bo gdzie się serca palą, Cyrklem uniesień duch, Dobro powszechne skałą, Jedność większa od dwóch. ....... Tak sobie to czytam ( po roku) i dochodze do wniosku, ze coraz bardziej objawia sie wsrod - bylo nie bylo - ludzi wyksztalconych, wtorny analfabetyzm. Chodzili do szkoly a ni w zab nie rozumieja prostych przekazow. ! Oczywiscie, ze "brick26" ma racje. "Mierzyc sily na zamiary" - dzisial powiedzilibysmy, zbieraj sily dla osiagniecia celu, mimo ze cel jest wygorowany a sil pozornie nie starcza dla jego osiagniecia. W przeciwienstwie do "nie zamiar podlug sil" - czyli nie badz pesymista/minimalista i nie stawiaj sobie latwego celu, takiego o ktorym wiesz, ze juz teraz latwo go osiagniesz, bo tylko na to masz w sobie sily.

Gość etam
No i jeszcze jedno. Jak potrafie pojac, ze ktos mogl cos opacznie zrozumiec i wydaje mu sie teraz, ze ma racje - zwykly ludzki blad, tak nie zrozumiem takich jak "emphetem" i "Dziewcinka" ktorzy po kilka razy powtarzaja swoje glupoty i upieraja sie przy nich. Oprocz niewiedzy, dochodzi jeszcze mala inteligencja i lenistwo, bo kazdy "normalny" widzac, ze ktos ma odmienne zdanie, po prostu sobie to sprawdzi, zanim drugi czy trzeci.... raz napisze to samo. W dobie internetu jest to banalnie proste. ps moze dla niektorych za proste i dlatego nie wykorzystuja tej mozliwosci a juz o ksiazkach lepiej nie mowic :-((

Gość Maturzysta
Jestem Licealista i z tego co pamietam z romantyzmu to "mierz siły na zamiary, nie zamiar podug sił' jest to gra słowna z klasykami którzy stawiali sobie cele możliwe do zrealizowania a w romantyzmie chodziło o porywanie sie z motyką na słońce: Werter do Aldony, Kordian na Cara, Konrad chciał ocalić Polskę. Chodziło o to by nie patrzeć na marzenia i mowic "to niemozliwe" tylko postawić sobie jakiś zajebisty cel i szukać wszelkich dróg by go zrealizowac czyli mierzyc siły na zamiary. Pozdriawam "niewykształocnych"* kafetarianów. *PS sam jestem niewykształcony bo co to jest średnie ale w takim towarzystwie czuje sie jak profesor... -_-

Gość Agalik
Oczywiście brick 26 ma rację i do tego świetnie argumentuje. Logika jest tak uderzająca, że moim zdaniem trzeba bardzo nie chcieć dać się przekonać żeby trwać w błędzie (może ktoś się bardzo przywiązał do swojego błędu). Jak się to rozważy w kontekście wiersza i epoki, interpretacja się jeszcze wzmacnia. Jesli ktoś potrzebuje opinii uznanego autorytetu to polecam link: http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=1659 P.S. wydaje mi się, że zbyt często ludzie powtarzają zasłyszane maksymy w sposób automatyczny i bez refleksji...

Gość jarm
Mickiewicz się pomylił, za dużo wypił. Obie części są równoznaczne. Powinien być spójnik "a"" a nie partykuła "nie". Byłoby tak: Mierz siłę na zamiary a zamiar podług sił. I to by wyjaśniło cała sprawę, Pozdrawiam Andrzej