Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

panna dzeszczowa

kurs przedmałżenski

Polecane posty

Gość a co was to obchodzi dlaczego
ooooo własnie piękny głos katolickiego zrozumienia się odezwał.... empatii, szacunku dla innych ludzi.....i POKORY..... no normalnie aż czuć ducha ewangelii :P jestescie zakłamane do granic możliwości..... bliźniego byście za skóry bez zmrużenia oka obdarły..... ale pod ołtarzem pierwsze..... święta inkwizycja

Gość wiercipiętka
narazie to ty bluznisz a nie my.

Gość ale chora
co jak co ale my nie jesteśmy zakłamane, to ty jestes oszustka i kłamałas przed ołtarzem. A czy nie przypala ci sie przypadkiem obiad dla męzusia? Ups pewnie sie przypala - ciekawe czy to wina Boga będzie:D

nie rozumiem co poniektorych. ja jasno stawiam sprawe - jestem niewierzaca i slubu koscielnego nigdy nie wezme. jaka \"presja otoczenia\"? bo ktos tam cos tam sobie powie, pomysli? ich problem, nie moj. jak sie komus nie podoba, to moze sie pocalowac w tylek, najwazniejsze to postepowac w zgodzie ze soba. a robienie koscielnego slubu, kiedy sie go nie chce, tylko ze wzgledu na jakies otoczenie to jak dla mnie czysta hipokryzja. albo po to, zeby \"bylo ladnie\" - tym mnie autorka rozwalila... :D

nie bluźnie....tylko powiem szczerze, trafia mnie jak słyszę wypowiedzi jak na tym topiku..... wszystkie takie wierzące i uczciwe z zasadami..... a nie jak się to ma do rzeczywistości.... Pan Jezus uczniom obmywał nogi.... Pan Jezus przebaczył oprawcom.... a wy? w was tego NIE WIDAĆ? w rachunku sumienia jest.... okłamałeś kogoś.... idź przyznaj się i przeproś..... żyje w 99% katolickim kraju.... wielokrotnie mnie okłamywano..... NIKT NIGDY NIE przyszedł i nie przyznał się do błędu..... NIGDY!!!! czyźbynm mieła takigo pecha? nie sądzę..... kto tu jest zakłamny? i jeszcze to wasze nieuzasadnione i niczym nie poparte wywyższnie się..... ja bluźnie.... ja będę biedna? same najlepiej świadczycie jaki jest KK..... nic dodać nic ująć

Gość ale chora
wybaczamy ci przeciez - Jezus wybaczał i my tez. Juz możesz iść dalej grzeszyć :O

Gość senegalka hiv
a czumu ona sie tak unosi i taka jest poddenerwowana i agresywna?Nie umie normalnie na spokojnie rozmawiać? Biedny człowiek.

hipokryzja? ja otwarci mówie.... biorę ślub z wygody, żeby nie narażać się zakłamanym katolikom, których jest w tym kraju większość.... nie mam ochoty forsować swoich odmiennych poglądów.... chce mieć swięty spokój.... a slub mi się podobał.... fajna imprezka.... kaski mi nie brakował..... więc czemu was tak to drażni? każdy MUSI wyznawać jakąś ideologie w tym kraju? ps nie gotuje..... to również was drażni?

Gość senegalka hiv
:O nawet gotowac nie umie. Tchórz, słucha innych a nie siebie:D jest dla mnie w tym momencie zerem.

Gość dołączyciel
wiecie jak ja ją czytam to coraz bardziej jestem przekonana ,że są odemnie gorsi:D jestem wierząca, modlę sie ale popełniam grzeczki i martiłam sie ,że mogę kiedys po smierci nie byc szczęśliwa. No ale na szczęście Piekło jest dla innych:D uffffffffff

\"hipokryzja? ja otwarci mówie.... biorę ślub z wygody, żeby nie narażać się zakłamanym katolikom, których jest w tym kraju większość.... \" no wlasnie - z wygody, zeby sie nie narazac. to wlasnie ma swoja nazwe: hipokryzja. \"nie mam ochoty forsować swoich odmiennych poglądów.... chce mieć swięty spokój....\" do tego jeszcze konformizm. sorry, ale jak dla mnie jestes osoba bez tzw. charakteru, choragiewka na wietrze. byle sie nie narazac, byle miec swiety spokoj, wlasne przekonania niewazne, najlepej wcale ich nie miec, albo przynajmniej udawac przed wszystkimi, ze sie nie ma. zalosne to.

to ty bluźnisz i prowokujesz, dodatkowo mnie obrażasz.... wzorowy katolik.... nie zaskoczy mnie to- do tego jestem z waszej strony przyzwyczajona..... nietety to smutna norma. ps gdzie ja napisałam, żę NIE UMIEM gotować?

Gość dołączyciel
Konformizm – w psychologii społecznej to zmiana zachowania na skutek rzeczywistego, bądź wyobrażonego wpływu innych ludzi. Podporządkowanie się wartościom, poglądom, zasadom i normom postępowania obowiązującym w danej grupie społecznej. Babka bez zasad, nie umiejąca spokojnie rozmawiac, gotować, miec swojego zdania, bez charakteru.jak wy jeszcze możecie z nia polemizowac. Nie jest odpowiednim partnerem dla nas.

Gość dołączyciel
Hipokryzja (od gr. hypokrisis, udawanie, hipokryzja) - zachowanie lub sposób myślenia i działania charakteryzujący się niespójnością stosowanych zasad moralnych. Hipokryzja może się przejawiać na następujące sposoby: oficjalne głoszenie przestrzegania określonych zasad moralnych i jednoczesne ich "ciche" łamanie, gdy nikt ważny tego nie widzi Chodzisz z lenistwa do restauracji bo niechce ci sie wrzucic do wody kilku warzyw by męzowi cos ugotować. Leniuch śmierdzący.ja też chodze czasami do restauracji i tez mnie stac, ale staram sie gotować a nie leniuchować.

Gość oooonna
slicznie...te dobre, wybaczajace i uczciwe dopadly te "niedobra bluzniaca"..zalosne..to chyba nie o to chodzilo w topiku, by zrownac autorke z blotem i nazwac ja zaklamana i bluzniaca..moze powinnyscie isc do kosciola i sie pomodlic za nia zamiast tu nadawac skoro jestescie takie wierzace..

Podporządkowanie się wartościom, poglądom, zasadom i normom postępowania obowiązującym w danej grupie społecznej. takie cwane jesteście..... ile zachował czystośc do slubu jele z was

ile z was, przeprasza za kłamstwo ile stosuje NRP ile nie obgaduje..... itd. skoro ja jestem hipokrytką to wy jesteście nimi do kwadratu :P

Gość oooonna
napewno niewiele...ale do slubu w kosciele w bialej sukni szly..czy to nie zaklamanie???

i tak zgadza się nie ma z wami o czym dyskutować.... wole nie mieć charakteru, niż nie mieć odwagi powiedzieć do na prawde się myśli, drogie 'katoliczki' pomyślcie o tym łykając kolejną pigułkę anty- lub omijając udzielanie korepetycji w picie :P

Gość dołączyciel
laska każda grzeszy i ty nam nie wytykaj grzeszków ty lepiej spójrz na swoje grzechy, na swoją"wiarę"albo na jej brak.nie czepiaj sie nas tylko patrz na siebie, jaka jestes. My jak mamy grzeszek to idziemy do spowiedzi i mamy żal za grzechy a ty nawet do spowiedzi nie chodzisz. Ty nie patrz na nas , patrz na siebie.

Gość dołączyciel
a skąd ty wiesz ze my łykamy pigułki ja własnie nie łykam, kalendarzyk mam i co? łyso ci? i modkle sie i chodze do kościoła i ni eobgaduję i co? cięzko uwierzyć prawda? a jednak. Widzisz jak sie dziwisz?a nas wyzywasz a spójrz w swoje serce.

a co ciebie to obchodzi, ile dotrzymalo? zobacz na topik \"czystosc przedmalzenska\" na uczuciowym, zobaczysz, ze sporo wierzacych dotrzymuje. jest taki madry cytat z biblii \"obys byl goracy lub zimny, ale nigdy letni\" czy cos takiego. szanuje ludzi naprawde wierzacych i zyjacych zgodnie ze swoja wiara, uwazam, ze w porzadku sa osoby niewierzace i jasno, calkowicie odcinajace sie od religijnych rytualow. ale nie ma dla mnie nic gorszego, niz ten sort posrodku, ludzie niby niewierzacy, majacy gdzies przykazania wiary, ale bioracy koscielne sluby dla swietego spokoju, kupujacy papierki z nauk przedmalzenskich, podpisujacy sobie sami spowiedz, chodzacy do kosciola, zeby sie sasiadom nowym plaszczem pochwalic, chrzczacy dzieci tez dla swietego spokoju i wychowujacy je potem na takich samych konformistow i hipokrytow, jakimi sami sa. :P

Gość dołączyciel
a ta odbija dalej piłeczke i o czystości mówi. Nawet jak współrzyły to jest szczera spowiedz i żal, a ty nawet rachunku sumienia nie robisz. Juz mówiłam ty do katoliczek nie czepiaj sie bo nie wiesz jakie są.Patrz co ty robisz i co soba reprezentujesz.

To ciekawe, że dziewczyny, które deklarują, iż brały ślub \"żeby było ładnie\", a nie z powodu swojej wiary w Boga--- że te dziewczyny tak dokładnie znają przykazania Boże i nie wahają się z nich \"punktować\" wszystkich...oprócz siebie! Nikt nikogo nie krytykuje za brak wiary- krytykowane jesteście za niekonsekwencję, hpokryzję; wybieranie z katolicyzmu tylko i wyłącznie tego, co wygodne i łatwe w stosowaniu...

to dajcie przykład skoro jesteście takie wspaniałe:P ja jestem tylko wstrętną bezcharakterową hipokrytką..... i biorę tylko z was przykład i się wam podporządkowuje.... same tak napisałyście.... i jak wam się takie odbicie podoba :P

Gość dołączyciel
i za wytykanie błedów i grzechów innym mimo iz nie wiesz czy oni faktycznie tak grzesza jak myslisz. Patrz na swoje grzechy najpierw nim spjrzysz w innych.

Gość chrzanić te kursy
prowadzone przez pedofili, na cholerę to potrzebne!

anyżówko.... wszystko ładnie pięknie w teorii wygląda.... jak byłam nastolatkę też tak myślałam....] pisłam 5 lat żylismy bez slubu... urodziłam dziecko i planowałam go nie ochrzcić..... ale mieszkamy w małej miejścowości i nietety się tak normalnie ŻYĆ NIE DAŁO....

Gość oooonna
dokladnie...bo dewotki mialy o czym rozmawiac.." oooo..to ta, ktora nie chodzi do kosciola i zyje bez slubu..." wiem cos o tym, choc nie znalazlam sie jeszcze w roli ofiary..