Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Leanne/przeniesienie

Chorzy na tocze艅

Polecane posty

Go艣膰 hogatka81

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 hogatka81
S艂oneczko, nie b贸j si臋! Z tym dranstwem nie tylko da si臋 偶y膰 - da si臋 偶y膰 lepiej. Nikt nie umie tak cieszy膰 si臋 偶yciem jak ludzie nieuleczalnie chorzy. Nie da si臋 nie owija膰 w bawe艂n臋. Tocze艅 inaczej wygl膮da w kazdym przypadku. Czasem si臋 umiera, czasem 偶yje normalnie. Wszystko zalezy od wynik贸w bada艅 i od tego, kt贸ry narz膮d w艂asny organizm postanowi艂 zamordowa膰. Trzeba i艣膰 do lekarza a potem zaakceptowa膰 to, ze ju偶 zawsze b臋dzie inaczej. Naprawd臋 s膮 wi臋ksze nieszcz臋艣cia na tym swiecie ni偶 niemo偶no艣膰 opalania si臋, codzienna porcja tabletek, czasem urlopik w szpitalu... W przypadku m臋偶czyzny za to odpada dylemat zdrowie czy dziecko:) W艂a艣nie na jakiej艣 stronce przeczyta艂am, 偶e 50% chorych prze偶ywa 20 lat. wierz臋, 偶e wszystkie motylki b臋d膮 w tych 50% ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sloneczko005
dziekuje wam za odpowiedz i za wsparcie:) mam nadzieje ze skonczy sie tylko na strachu... a jak sie dowiem to dam wam znac... oby byly to dobre wiadomosci... i wam zycze zdrowia pogody ducha i jak powiedziala ula zeby kazda remisja byla jak najd艂u偶sza:) a tobie ulu zycze udanego pobytu nad morzem:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 fallbala
Witajcie wszyscy zainteresowani tym tematem. Oczywi艣cie nie trafi艂am na to forum przypadkiem, tylko szuka艂am informacji o sarkoidozie i toczniu. Bo w sumie to stwierdzono u mnie sarkoidoz臋, ale nie do ko艅ca jestem przekonana co do s艂uszno艣ci tej diagnozy. Mam problemy ze sk贸r膮, g艂贸wnie sk贸r膮 twarzy. Na policzkach sk贸ra zaczerwienia mi sie - teraz ju偶 w kolor lekko czerwonawy i na niewielkim obszarze, ale jeszcze kilka miesi臋cy temu, gdy zacz臋艂y si臋 moje problemy ze zdrowiem, by艂o gorzej. Mia艂am czerwon膮 plam臋 na twarzy, troch臋 przypominaj膮ca motyla, tylko niesymetrycznego. Plama ta by艂膮 mocno czerwona, piek艂a i sw臋dzia艂a i utrzymywa艂a si臋 stale przez jakie艣 2-3 miesi膮ce. A potem zesz艂a, a raczej zblad艂a i czasem znika, 偶eby za chwil臋 si臋 pojawi膰. Dermatolog troch臋 pomaga mi j膮 zalecza膰. Wygl膮da mi to na obiaj tocznia, ale!! Kikla miesi臋cy temu, gdy wszystko sie zacze艂o, mia艂am robione testy na tocznia. Wszystkie wysz艂y ujemne. Zdiagnozowano tylko sarkoidoz臋. Odetchn臋艂am z ulg膮. A moze mogli si臋 pomyli膰?? Za miesi膮c ide na powt贸rk臋 wszystkich bada艅 i troch臋 s臋 boj臋. Og贸lnie fizycznie czuj臋 sie naprawd臋 dobrze. Nic mnie nie boli. TYlko ta sk贸ra :( POzdrawiam fallbala

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 evio
Witam wszystkich od d艂u偶szego czasu obserwuj臋 i czytam wszystkie wypowiedzi z zainteresowaniem ,gratuluj臋 optmizmu .U mnie tocze艅 zdjagnozowano 3lata temu ,wcze艣niej przez 3lata leczy艂am sie u neurologa, zwyrodnienie kr臋gos艂upa ...przez 3lata bra艂am przeciwb贸lowe i przeciwzapalne a偶 dziw 偶e 偶o艂膮dek jeszcze 'ca艂y'.Bole staw贸w z pocz膮tku ustapi艂y jak nie bola艂o to i samopoczucie dobre,ale wreszcie zacze艂o mi krz ywi膰 palce zrobiono mi proby reumat nic nie wykaza艂o.Dopiero reumatolog nawet jeszcze przed badaniami wskazywa艂a na tocze艅 i jest.Przez ok rok samopoczucie fatalne ale jak sie co艣 ci膮gle powtarza to sie i pryzwyczai ale leki zrobi艂y swoje, od p贸ltora roku biore arechin250mg pi臋c dni w tyg .Serdecznie pozdrawiam 偶ycz臋 mi艂ych wakacji.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marceeela
Czy ktos leczy sie w CSK w Katowicach- Ligocie u dr. Cie艣lika ?. Dostalam skierowanie z podejrzeniem tocznia. Wizyte mam za 2 tygodnie i chcialabym poznac Wasze opinie na jego temat

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rudy
Droga Evio czy mam rozumie膰 偶e na dzie艅 dzisiejszy jeste艣 tylko na Arechinie bez steryd贸w i 艣rodk贸w przeciwb贸lowych. je艣li tak to masz ogromne szcz臋scie,to tak jak by艣 nie by艂a chora. 偶ycz臋 Ci z ca艂ego sercz oby ten stan utrzymywa艂 si臋 u Ciebie jak najd艂u偶ej.Ula

Udost臋pnij ten post

Danielka-zale偶y, jak kto reaguje na s艂o艅ce. Mi lekarka pozwoli艂a wyjecha膰. Zabezpieczam si臋 i jest ok, ju偶 nie mog臋 przebywa膰 na s艂o艅cu i nic si臋 nie dzieje, wi臋c nie popadam w paranoj臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 madgunia
cze艣膰 wszystkim. wr贸ci艂am znad morza..by艂o cudownie...plaza...troche s艂oneczka...kapelusik oczywi艣cie by艂. ;-))...i choroba nie odezwa艂a sie ..naszcz臋艣cie......mam pytanie do wypowiedzi ...nieco wy偶ej ..cytuje: "W艂a艣nie na jakiej艣 stronce przeczyta艂am, 偶e 50% chorych prze偶ywa 20 lat. wierz臋, 偶e wszystkie motylki b臋d膮 w tych 50% ::....." tzn 偶e co 20 lat i do piachu.. no prosze WAS....ja zamierzam po偶y膰 nieco d艂u偶ej...;-))

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 KaMaDG
Hej! mam 17 lat...moja mama od 10 lat choruje na toczen ukladowy obecnie ma 43 lata. bardzo sie o nia boje tym bardziej ze po 10 latach leczenia lekarz (hematolog) stwierdzil ze nie moze jej leczyc bo on sie na tym nie zna;/ teraz zmienila lekarza i wie ze reumatolog specjalizuje sie w tej dziedzinie,lekarz u ktorego teraz sie leczy skierowal ja do szpitala tam zrobia jej wszystkie badania bo przez ostatnie kilka lat nie miala robionych zadnych chyba ze te jak lezala w szpitalu.. Podziwiam was wszystkich tak trzymac moja mama tez jest bardzo silna osoba musimy wszyscy wierzyc ze sie uda!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 KaMaDG
Mam jeszcze jedno pytanie czy choc niektorzy z was maja rente na ta chorobe podstawowa? mojej mamie zabrali...lekarz powiedzial ze powinna ja caly czas miec bo ludzie chorzy na ta chorobe maja rente.. Piszcie!

Udost臋pnij ten post

Ja dostaj臋 jak膮艣 rent臋...o ile dobrze pami臋tam, ca艂e 120 z艂:O Ale to jest tylko do 16 lat, a ja tyle ko艅cz臋 ju偶 za par臋 dni, wi臋c ju偶 nie b臋d臋 jej dostawa膰, ale o ile pami臋tam, mama wspomina艂a, 偶e mo偶na si臋 stara膰 o jak膮艣 inn膮...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Le偶a艂am...
Witam Choruj臋 na tocze艅 od ok 6 lat .Pisz臋 ok . bo diagnoza臋 postawiono mi dopiero rok temu. Pewnie ,jak wszystkie toczniaki szw臋da艂am sie po r贸znych lekarzach i d艂ugo nie wiadomo by艂o co mi jest. Ostatnio le偶a艂am w szpitalu .M贸j lekarz prowadz膮cy uzna艂 偶e jak na t臋 chorob臋 to do tej pory mia艂am zrobionych bardzo ma艂o r贸偶nych bada艅 i wog贸le 偶le by艂am prowadzona.Ciesz臋 sie zatem 偶e w ko艅cu trafi艂am na prawdziwego fachowca. Skierowanie dosta艂am do kliniki reumatologii w Szczecinie na ul Unii Lubelskiej. Tam naprawd臋 by艂am bardzo mile zaskoczona.Lekarze to naprawde cudowni ludzie .Oni rzeczywi艣cie przejmuj膮 sie i dbaj膮 o pacjent贸w.Zawsze ,jak ogl膮da艂am Na dobre i na z艂e to w艣cieka艂am sie bo wydawa艂o mi sie 偶e tacy lekarze i ich podej艣cie do pacjenta sa w艂asnie tylko na filmach.Tam ,okaza艂o sie 偶e jednak sie myli艂am . S膮 to cudowni ludzie kt贸rzy naprawd臋 staraja si臋 pom贸c ka偶demu pacj臋towi.Zlecaja wiele badan aby jak najlepiej ustawic leczenia. Ordynatorem oddzia艂u jest Pani Lidia Ostanek.Wspania艂y i m膮dry lekarz a do tego serdeczny i oddany cz艂owiek.Zawsze u艣miechni臋ta ,偶yczliwa i pomocna.To pewnie jej zas艂uga 偶e inni lekarze te偶 maja podobne postawy gdyz dobra艂a sobie personel tak aby polega膰 na pracy ca艂ego zespo艂u. Tak wi臋c dr Przepiera, dr Fluci艅ski ,dr Wudecki,dr Snarska to r贸wnie偶 lekarze kt贸rzy naprawd臋 dbaja o pacj臋t贸w i o ka偶dej porze sa dla nich dostepni . Ciesz臋 sie 偶e trafi艂am w艂a艣nie tam bo wiem 偶e przy tej paskudnej chorobie odpowiednie leczenie ma kolosalne znaczenie i wp艂yw na przebieg tej ci臋偶kiej choroby. Pozdrawiam wszystkich chorych i namawiam do leczenia w przyklinicznej przychodni b膮d偶 w艂a艣nie na tym oddziale.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Jullla
Czytam to forum, ale jako艣 nie mia艂am co napisa膰, wcze艣niej pisa艂am wiele, ale czasem warto pos艂ucha膰. Ja r贸wnie偶 chcia艂abym napisa膰 o moich lekarzach, do kt贸rych mog臋 zadzwoni膰 kiedy tylko poczuj臋, 偶e co艣 jest nie tak i zawsze mog臋 liczy膰 na ich pomoc. Leczy艂am si臋 u doc. Piotra G艂uszko na reumatologi w Krakowie, a teraz lecz臋 si臋 u nefrologa Marka Kolarza i jestem bardzo zadowolona z tego leczenia, czuj臋 si臋 naprawd臋 dobrze jak na to schorzenie. Chcia艂abym im podzi臋kowa膰! I stwierdzi膰, 偶e w Polsce nie brakuje lekarzy z powo艂ania i z du偶膮 wiedz膮 i empati膮. Nie mo偶na tylko narzeka膰 na znieczulic臋 i problemy, z kt贸rymi boryka si臋 s艂u偶ba zdrowia. Pomy艣lcie jak b臋dzie Was leczy艂 lekarz, kt贸ry pracuje w czterech plac贸wkach i leczy tysi膮ce ludzi, bo chce troch臋 wi臋cej zarobi膰, bo lekarze nie zarabiaj膮 u nas kroci. Jednak wielu jest w艣r贸d nich takich, kt贸rym zale偶y na drugim cz艂owieku. Ja wierz臋 w ludzi, sama staram si臋 by膰 dobrym cz艂owiekiem i dlatego rzadko zdarza si臋 mi trafi膰 na pods艂uch, z艂ych ludzi, bo spotykam samych wra偶liwych. Mo偶e to dar widzie膰 w innych ludziach dobro i pi臋kno i docenia膰 za drobiazgi. Nie spodziewam si臋 po moich lekarzach cud贸w, nie chodzi艂abym tez przez lata do kogo艣, kto jest nieuprzejmy i nie zna si臋 na swoim fachu, przecie偶 wyb贸r nale偶y do nas, lekarzy i plac贸wek jest du偶o. Pozdrawiam Julita.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 misiek.gdy
Witam! Ja tak samo jak Julla czytam wypowiedzi, ale ostatnio malo pisz臋. Cieszy to, 偶e trafiacie na m膮drych lekarzy. Ja ostatnio prze偶ywam w膮tpliwo艣ci w tym kierunku, a to dlatego, 偶e przeciwcia艂a mi rosna, kiepsko si臋 czuj臋, dzisiaj to w og贸le totalnie s艂abo, ale nadal nie mam w艂膮czonego leczenia przeciw toczniowi. Nie wiem na co lekarze czekaj膮. uwa偶aj膮 co niekt贸rzy, 偶e atakuje o艣rodkowy uk艂ad nerwowy, bo ma problemy z "g艂ow膮", o czym juz pisa艂am, a to ju偶 nie przelewki, tak mi si臋 wydaje. W Tr贸jmie艣cie jest strasznie ma艂o specjalist贸w od tocznia. Z kolei mozna by przejechac si臋 chocia偶by do Warszawy, ale chcia艂abym mie膰 lekarza tu, na miejscu, aby mozna bylo szybko spotka膰 si臋 w razie problem贸w. No, wy偶ali艂am si臋 troch臋. Poza tym wakacje min臋艂y w miar臋 spokojnie. By艂am nawet na wyje藕dzie z rodzink膮, bylo fajnie, spokojnie. Teraz szykujemy si臋 do szko艂y. Pozdrawiam wszystkich, Beata.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kornelkaa
Czy jest mozliwosc, ze choruje na toczen jesli wyniki wszystkich przeciwcial wchodza ujemnie ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 misiek.gdy
Witam kochani! Zbli偶a si臋 koniec sierpnia pewnie wszyscy ju偶 wracaj膮 do dom贸w z urlop贸w. Mam nadziej臋, 偶e si臋 uda艂y. Ja jeszcze na ten weekend na Mazury jad臋, ale podobno ma by膰 kiepska pogoda. Trudno. Kornelkaa! Je艣li wszystkie przeciwcia艂a masz ujemne, to chyba nie ma mowy na razie o toczniu. Pewnie te偶 zalezy jakie przeciwcia艂a mia艂a艣 zrobione. Ja na razie te偶 za m膮dra nie jestem i szukam odpowiedzi. W艂a艣nie wczoraj odebra艂am badania. Czy kto艣 z Was mo偶e mi odpowiedzie膰, czy wynik badania dsDNA 40 (++) jest wysoki czy nie. Niestety obok wynik贸w nie ma norm, co mnie bardzo zmartwi艂o. Wizyta u lekarza dopiero w pa藕dzierniku i b臋d臋 si臋 niepokoi膰. Jesli wiecie, napiszcie, prosz臋. Pozsrawiam serdecznie, du偶o zdr贸wka 偶ycz臋. Beata B.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 misiek.gdy
Witam! Gdzie艣 ostatnio wszyscy pochowali si臋.... Mam tylko nadziej臋, 偶e to nie przez pogorszenie si臋 choroby. A mam pytanko. Czy kto艣 z forum jest z Tr贸jmiasta albo okolic? Jesli tak, to mo偶e ma ochot臋 spotka膰 si臋 i pogada膰? Ja bym mia艂a ochot臋, a Wy? Nie znam nikogo z ta chorob膮 a kt贸偶 potrafi zrozumie膰 lepiej niz osoba chora na to samo? U mnie bezwzgl臋dnie zbli偶a si臋 czas brania lek贸w, bo mi si臋 pogarsza, i w wynikach i w fizycznych dolegliwo艣ciach. Mo偶ecie mi napisa膰 jakie macie skutki uboczne brania lek贸w? Pozdrawiam, Beata Bernatowicz.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ewelka1986
Witajcie! Przez par臋 ostatnich godzin czytam Wasze forum... Podziwiam Was niesamowicie. Trafi艂am tu przypadkiem, szukaj膮c w googlach czegos konkretniejszego o b贸lach staw贸w. W zasadzie od lutego mam problemy ze zdrowiem. Zacz臋艂o si臋 od g艂owy. Tomografia + 3 rezonanse (艂膮cznie z przysadk膮) nic nie wykaza艂y. Kto艣 wreszcie zdiagnozowa艂 to jako bruksizm, kt贸ry spowodowa艂 u mnie zapalenie staw贸w 偶uchwowo-skroniowych. B贸l nie do opisania. Nigdy czego艣 takiego nie prze偶y艂am. Potem 偶o艂膮dek - przez 2 miesiace nie mog艂am prawie nic je艣膰, strasznie schud艂am. Gastroskopia wykaza艂a reflukswoe zapalenie zapalenie 偶o艂膮dka, potem mia艂am zapalenie jelit. Wr贸ci艂am do normy, przyty艂am. Niedawno wr贸ci艂am znad morza z \"艂amaniem\" staw贸w. Wszystkich. Bol膮 mnie od ok. 2 tygodni, z tym, 偶e nic mi nie przechodzi, a b贸l ca艂y czas narasta. Wcze艣niej bola艂o mnie lewe kolano. Pierwszy raz rok temu, potem by艂 spok贸j, ostatnio dwa miesiace temu. Zawsze przechodzi艂o po rozgrzewaniu i \"odnovicie\"). Teraz nie chce.Lek贸w przeciwzapalnych nie bior臋, bo moja lekarka boi si臋 o 偶o艂膮dek. Zreszt膮 badania nie wskazuja na to, 偶e mam zapalenie. Nie mia艂am te偶 przez dwa miesiace okresu. Dodam, 偶e mam b.siln膮 nerwic臋 i non stop jad臋 na 艣rodkach uspokajaj膮cych. Badania krwi mia艂am robione regularnie (w ci膮gu p贸艂 roku chyba z 8 razy). Nie pojawi艂o si臋 ani podwy偶szone OB, ani dodtanie CRP, p艂ytki mam wysokie, 偶adnych zmian w morfologii, ani w moczu, kreatyninie, etc. Hemoglobin臋 mam co prawda ca艂y czas tak膮 sobie 12,6 - 12,8. Robiono mi te偶 usg jamy brzusznej, pr贸by w膮trobowe, kwas moczowy - wszystko ok. Nigdy nie mialam 偶adnych problem贸w ze sk贸r膮, 偶adnych podra偶nie艅, plamek, nawet pryszczy. Mimo to, zaczynaj膮 mnie te stawy niepokoi膰. Lekarzom nie ufam i powoduje to u mnie tragiczny strach zwi膮zany z ka偶da dolegliwo艣ci膮. Czy my艣licie, 偶e powinnam truc lekarzom o te przeciwcia艂a i 偶e mo偶e to by膰 tocze艅? czy kt贸ra艣 z Was mia艂a na pocz膮tku podobne objawy? Bardzo rposze o pomoc, bo 偶ycie przez p贸艂 roku z obaw膮 o raka (pierwsze sugestie lekarzy, gdy leki nie dziala艂y) ca艂kowicie wyko艅czy艂o mnie psychicznie. Za par臋 dni mam egz i nie jestem w stanie si臋 uczy膰. Zdaje sobie spraw臋, 偶e w por贸wnaniu z tym, co Wy prze偶ywacie, moje problemy to piku艣. Podziwiam Was bardzo mocno, zazdroszcz臋 optymizmu i b. mocno trzymam za Was kciuki, bo mimo wszystko wiem, co to znaczy ka偶dego dnia budzi膰 si臋 z b贸lem i strachem, nawet, je艣li mam dopiero 22 lata...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kornelkaa
Witam, Moje problemy zaczely sie kilka lat temu, poczatkowo byly to problemy z pamiecia, ale pomyslalam, ze wydaje mi sie :). Po pewnym czasie zauwazylam, ze czesto mam zimne rece, a czasami zaczynaly lekko siniec (robil sie taki "marmurek"). Pomimo, ze nigdy nie palalam sympatia do lekarzy, postanowilam udac sie na pierwsza od 5 lat wizyte u lekarza rodzinnego, bo w miedzyczasie pojawily sie zawroty glowy. Po wejsciu do gabinetu uslyszalam, ze nie wygladam na chora i dostalam zalecenie przyjmowania Persenu (i tu przyrzeklam sobie, ze to byla moja ostatnia wizyta przez conajmniej nastepne 5 lat :)). Jednak po jakims czasie nad ranem obudzil mnie po raz pierwszy w zyciu skurcz w lydce, zadne preparaty z magnezem, potasem nie pomagaly, a skurcze wystepowaly kilkanascie razy dziennie. Postanowilam zmienic przychodnie i udac sie do lekarza. Dostalam skierowanie do neurologa. Pani neurolog dala mi skierowanie na tomografie komputerowa, ktora nie wykazala zadnych zmian. Jednak kiedy zobaczyla moje sine rece i nogi dala mi skierowanie do poradni chorob naczyn. (W tej poradni maja dziwna zasade, ze przyjmuje lekarz, ktory w danym dniu zejdzie z oddzialu) Tam pierwszy lekarz postawil wstepne rozpoznanie objawu Raynauda i dal mi skierowanie na kapilaroskopie, lekarz ja wykonujacy stwierdzil, ze to moze byc zapalenie naczyn krwionosnych, trzeci przepisal lek hamujacy agregacje plytek (ktory nie pomogl), czwarty zmienil lek na inny (tez nie pomogl) piaty nie wiedzial co ze mna zrobic, wiec zapisal mnie na konsultacje do ordynatora, a ordynator stwierdzil, ze to PRAWDOPODOBNIE bedzie ten objaw Raynauda, wiec mam unikac zimna i wilgoci oraz przyjmowac lek zapisany przez czwartego. Po pewnym czasie na zewnetrznej stronie dloni pojawil mi sie wielki siniak, wiec znow ide do lekarza rodzinnego, dostalam skierowanie na podstawowe badania, ktore nie wyszly zbyt dobrze, wiec otrzymalam kolejne skierowanie tym razem do hematologa z podejrzeniem maloplytkowosci. Po badaniach okazalo sie, ze to jednak nie to, ale co to jest, tego sie nie dowiedzialam, bo zlikwidowali poradnie:).W chwili obecnej moje objawy to praktycznie non stop zimne rece, tworzenie sie malych siniakow na nogach, ciagle zmeczenie (sa dni kiedy nie mam sily podniesc sie z lozka), problemy z pamiecia, uczulenie na slonce, wypadanie wlosow, no i pewnie jeszcze kilka innych o ktorych zapomnialam :). U kresu wytrzymalosci psychicznej poszlam do lekarza rodzinnego po skierowanie do reumatologa. U reumatologa padlo podejrzenie tocznia, jednak wyniki wszystkich przeciwcial wyszly ujemnie (ANA2 wyszedl slabo dodatni). W chwili obecnej powtorzylam ANA1 i ANA2 i czekam na wizyte w poradni. EWELKA1986 na podstawie objawow ktore opisalas przychodzi mi do glowy toczen oraz borelioza.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ewelka1986
Dzi臋kuj臋 Ci Kornelko za odpowied藕. W tym momencie nie mam 偶adnych obajw贸w poza tymi stawami. Nie czuj臋 si臋 zm臋czona, nie mam zawrot贸w g艂owy, ani nic z tych rzeczy. Mam chronicznie bardzo niski magnes mimo b. du偶ej ilo艣ci tabletek. Ale moja mam te偶 taki ma. A mo偶e to jednak RZS albo po prostu zapalenie wielu staw贸w? nie mam 偶adnych objaw贸w sk贸rnych, si艅c贸w, nic. Nawet 艣niaki b. rzadko mi sie robi膮. Badania b. dobre. Czy mimo to, mo偶e by膰 to tocze艅? Moja lekarka m贸wi, 偶e przy niskim OB i ujemnym CRP nie mo偶e by膰 mowy o powa偶nej chorobie. Ona wiele razy wyi膮ga艂a mnie z r贸偶nych schorze艅. Z tym 偶o艂膮dkiem to te偶 ona mi pomog艂a kropl贸wkami. To znajoma moich rodzic贸w i stwierdzi艂a, 偶e na jej odpowiedzialno艣c nic mi nie jest. Wybieram si臋 do reumatologa zaraz po egzaminie. Czy tru膰 mu o te badania na te przeciwcia艂a? Moja mama m贸wi, 偶e u mnie to ju偶 fobia. By艂am przez te p贸艂 roku chyba u 10 lekarzy r贸偶nych sepcjalno艣ci i nikt mi nic powa偶nego nie stwierdzi艂. Mo偶e raczej potrzebny mi psycholog? Przesadzam?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 misiek.gdy
Witam CiE Ewelko 1986! Cztya艂am Twoj膮 wypowied藕. W pe艂ni rozumiem Twoje w膮tpliwo艣ci i strach. Nie ma nic gorszego ni偶 niepewno艣膰. Skoro masz znajom膮 Pani膮 lekark臋, to mysl臋, 偶e mo偶esz szczerze i swobodnie z ni膮 porozmawia膰 o swoich podejrzeniach. Ewentualnie zasi臋gn膮膰 porady innego lekarza specjalisty od tocznia. Podam Ci adres strony, kt贸ra m贸wi o wielu chorobach reumatycznych, immunobiologicznych, bardzo dok艂adnie tak s膮 napisane objawy, sposoby leczenia itp. Mam tylko nadziej臋, 偶e podaj臋 Ci poprawnie, bo adres jest d艂ugi. Ja to znalaz艂am w internecie. http://stud.pam.szczecin.pl/~lemonka/reumatologia/reumatologia%20-%20standardy.doc Je偶eli jest co艣 藕le, to napisz, spr贸buj臋 jeszcze raz. Mam nadziej臋, 偶e przeczytanie tego co艣 Ci wyja艣ni. Powodzenia Beata.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kornelkaa
Ewelka1986 No wlasnie, przy niskim OB oraz CRP jest niewielkie prawdopodobienstwo choroby immunologicznej. Ja mam ciekawa sytuacje poniewaz OB mam zawsze w granicach 30, a CRP ktore mialam robione pierwszy raz dwa miesiace temu jest w normie. W Twojej sytuacji bardziej sklanialabym sie do boreliozy. Jesli CRP jest w normie to prawdopodobnie nie masz w organizmie stanu zapalnego, ktory przy aktywnym toczniu wystepuje. Tu jest link do FAQ: http://docs.google.com/View?docid=dfs9jh96_2dtvkm7ff Porownaj sobie swoje objawy z lista.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Jullla
Dziewczyny przy toczniu CRP mo偶e by膰 ujemne, lekko podwy偶szone OB je偶eli nie jest to atak. Ja r贸wnie偶 mam siniaki, mn贸stwo tworzy mi si臋 na nogach, krwiaczki na ca艂ym ciele, marmurkowe sinienie r膮k i n贸g. Jak choroba atakuje to bol膮 wszystkie stawy, pojawia si臋 stan podgoraczkowy, wypadanie w艂os贸w, os艂abienie, zmiany sk贸rne, chudni臋cie, b贸le g艂owy. Ja te偶 krew mam ok, ale za to mocz niezbyt - tocze艅 nerkowy, antycia艂a du偶e, ale robi艂am jak mia艂am du偶y atak, 偶e nie mog艂am chodzi膰, one podobno ulegaj膮 zmianie. Tocze艅 trudno jest diagnozowa膰, wi臋c trzeba na to czeka膰 d艂ugo. Te偶 mia艂am wieczn膮 depresj臋, stany l臋kowe. Odk膮d bior臋 lekarstwa czuj臋 si臋 dobrze fizycznie i psychicznie. Oczywi艣cie przychodz膮 smutki i w膮tpliwo艣ci, ale wiem na czym艣 toj臋. Przez rok chodzi艂am jak wy z narastaj膮cymi b贸lami i innymi objawami, ale lekarz pierwszego kontaktu uzna艂, 偶e musz臋 by膰 zdrowa i marudz臋, bo panie piel臋gniarki zrobi艂y 藕le OB - wysz艂o wtedy 3/6, a w szpitali 2 tyg p贸藕niej mia艂am 117. Najlepiej poszuka膰 specjalisty od tocznia z oddzia艂u reumatologi i i艣膰 nawet prywatnie. Jak jest diagnoza, to jest leczenie i cz艂owiek czuje si臋 pewniej. Ja mam klasyczny tocze艅 z wszystkimi jego objawami, ale wiem, 偶e s膮 r贸偶ne jego odmiany i b. wielu lekarzy nie ma o tej chorobie zielonego poj臋cia, bo to choroba rzadka.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ewelka1986
Kochane, dzi臋kuj臋 Wam za wszystkie wypowiedzi. Przeczyta艂am uwa偶nie oba linki i w艂os mi si臋 zje偶y艂. Prawda jest taka, 偶e has艂o "b贸l staw贸w" w zasadzie pasuje do ka偶dej z tych chor贸b. Boreliozy raczej nie mam, bo nie zda偶y艂a mi si臋 przez ostatnie par臋 lat temperatura powy偶ej 37,6 i nie zauwa偶y艂am 艣ladu po uk膮szeniu, a naprawd臋 bardzo dobrze si臋 zawsze ogl膮dam:) Za to odk膮d pami臋tam (od ponad 10 lat) mam temp. ciala 37 -37,2, wi臋c to chyba nie moze by膰 objaw. Nie mam te偶 偶adnych pot贸w, trz臋sawek, ani sinienia r膮k czy n贸g. Owszem - marzn膮 mi r臋c臋, ale mam to od ma艂ego dziecka i cierpi te偶 na to moja siostra. W og贸le, mo偶na popa艣膰 w paranoj臋. Refluksowe zapalenie 偶o艂膮dka ma tak 1/3 spo艂ecze艅stwa (w tym moja mama, jej siostra, moje obie babcie) i ile jest kobiet z zaburzonym cyklem... Czyta艂am te偶 o tzw. artrozie, czyli niedoborach chrz膮tki stawowej i te偶 idealnie pasuje do moich objaw贸w. znalaz艂am du偶y plik o ch艂oniakach i dowiedzia艂am si臋, ze bywaj膮 niewykrywalne w badaniach krwi i objawami niekt贸rych s膮 b贸le staw贸w. Szczerze m贸wi膮c, 偶ycia by mi chyba nie starczy艂o na robienie tych wszystkich bada艅. O toczniu chyba nie mo偶na m贸wi膰, gdy ma si臋 jeden objaw, nie? Przecie偶 to niemo偶liwe, 偶eby ka偶da osoba z problemami z nerkami, w膮trob膮, stawami, p艂ucami etc chorowa艂a na schorzenie immunologiczne! A w艂a艣nie badania krwi robi艂am w ten poniedzia艂ek, po ponad tygodniu bolenia. Je艣li b贸l staw贸w to atak tocznia, to musia艂oby mi wyj艣膰 co艣 podwy偶szone, prawda?... No i nie mam 偶adnych obrz臋k贸w, zaczerwienie艅, wyciek贸w w tych stawach. 呕adnych sztywnie艅.Po prostu mnie kuj膮 i 艂ami膮. Bywa艂y te偶 tygodnie wcze艣niej, 偶e robi艂am badania np. trzy razy w tygodniu. Robi艂am je w 4 r贸偶nych laboratoriach i przez te p贸艂 roku moje wyniki w zasadzie nie ulega艂y 偶adnej znacz膮cej zmianie, mimo dolegliwo艣ci. Raz jedynie wysz艂o mi zakazenie bakteryjne (mia艂am wtedy straszne b贸le w jelitach), kt贸re b. szybko znikn臋艂o po antybiotyku i nie wr贸ci艂o. Mam te偶 tak, 偶e kolejne dolegliwo艣ci po prostu mi ust臋puj膮. B贸le g艂owy odk膮d dosta艂am szyn臋 na bruksizm zdarzaj膮 mi si臋 b. rzadko i w ma艂ym nat臋偶eniu, od ko艅ca czerwca nie mam te偶 偶adnych problem贸w z 偶o艂膮dkiem. Zastanawiam si臋 te偶, czy ja po prostu tych staw贸w nie nazi臋bi艂am, bo p艂ywa艂am zawzi臋cie w wodzie, kt贸ra mia艂a ze 13 stopni... Czy te podra偶nienia sk贸rne, w jakiejkolwiek postaci, zawsze towarzysz膮 toczniowi? Ja zawsze opala艂am si臋 i opa艂am na pi臋kny br膮zowy kolor i nigdy nie mia艂am 偶adnych podra偶nie艅 od s艂o艅ca, 偶adnych krwiak贸w, pop臋kanych naczynek, tr膮dziku. Rany, naprawd臋 mo偶na od tego po prostu zg艂upie膰. Zatem ostatnie pytanie: czy znacie kogo艣, kto zajmuje sie toczniem i innymi chorobami immunologicznymi i reumatycznymi z Krakowa?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Jullla
Oczywi艣cie, bo by艂am diagnozowana w Krakowie i tam si臋 leczy艂am u Doc. Piotra G艂uszko w szpitalu uniwersyteckim na reumatologi, on przyjmuje tam i jest ordynatorem, b. dobry specjalista. Opr贸cz niego s膮 jeszcze inne osoby, doktor Korkosz - sami dobrzy specjali艣ci. Przyjmuj膮 w przychodni przyszpitalnej. Oni na pewno Ci pomog膮, bo lecz膮 wiele przypadk贸w tocznia. Julita

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Jullla
Mo偶e to go艣ciec? Robi si臋 przeciwcia艂a przeciwcytrulinowe. Jest wtedy problem ze stawami. Zreszt膮 nie wiem, trzeba by m贸wi膰 ze specjalist膮. Mo偶e te偶 by膰 b贸l na tle nerwowym, skoro nie wychodzi stan zapalny, bo przy tych chorobach jest stan zapalny i musia艂by wyj艣膰 w badaniach. Stan podgoraczkowy to powy偶ej 37, ja taki mia艂am. Musisz i艣膰 do dobrego specjalisty, bo inaczej nie b臋dziesz wiedzia艂a co ci jest, a to jest najgorsze, pa!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hogatka81

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hogatka81
Ewelka, prosz臋, nei doszukuj si臋 na si艂臋 choroby. Twoje objawy s膮 ma艂o prawdopodobne dla tocznia. R贸b badania, obserwuj siebie, ale zapewniam, 偶e z niewielkim b贸lem staw贸w 偶yje si臋 znacznei lepiej i przyjemniej niz na sterydach i biegaj膮c po przychodniach reumatologicznych. pozdrawiam, Beata

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ewelka1986
Z moimi stawami chyba jednak lepiej. Teraz bol膮 mnie mi臋艣nie;) Tak czy siak, wybior臋 si臋 do tej przychodni reumatologicznej (dzi臋kuj臋 za namiary). Studiuj臋 w Kraku, wi臋c nie b臋dzie to takie problematyczne. Beato, bardzo Ci dzi臋kuj臋 za te s艂owa. Moi bliscy powtarzaj膮 mi to samo. Po prostu nie chc臋 zosta膰 zdiagnozowana zbyt p贸藕no, bo a偶 w艂os si臋 je偶y, co si臋 wtedy mo偶e sta膰. Mo偶e jestem dlatego przewra偶liwiona. Moja babcia ma astm臋 i remuatoidlane zapelnie staw贸w od wielu lat, wi臋c troche wiem, jak funkcjonuje cz艂owiek po sterydach, tych polskich zw艂aszcza i wsp贸艂czuj臋 z ca艂ego serca. pozdrawiam Was ciep艂o!

Udost臋pnij ten post