Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gofik

swędzenie ciała w ciązy

Polecane posty

Gość gofik

dobrze, że ktoś poruszył ten problem, wiele osób czyta te spostrzeżenia i w razie potrzeby może skorzystać z rad ja już powinnam rodzić jestem 1 dzień po terminie i też mi dokucza szczególnie swedzenie rąk i stóp i to szczególnie w nocy od 2 tygodni, mój lekarz polecił wykonać testy wątrobowe - alat aspat i bilirubina, ale wyszło tylko trochę zawyżone (alat), a mnie dalej swedzi, że nie moge w nocy spać- sama nie wiem z czym jest to związane, aby ulżyć mojemu cierpieniu moja mama stwiedziła, żebym zastosowała serwatkę na swędzącą skórę, nie chciałam w to uwierzyć, bo jakoś w takie domowe sposoby nie wierzyłam, ale to naprawdę pomaga!!! Dzisiaj w nocy obudziło mnie swedzenie, ale wysmarowałam się serwatką, poczekałam 10 min, nie drapiąc się i zasnęłam, spałam spokojnie do rana. przepis na serwatkę: kup ok 2 litrów mkleka z woreczka lub od krowy, odstaw, aż się usiądzie na kwaśno, potem powoli ogrzewaj np. na grzejniku, (na gazie nawet małym też jest możliwe ale nie gwarantuję) aż zrobi się żótawo - zielony płyn, odcedź ser i natrzyj skórę tą wodą - powodzenia dziewczyny! można nogi i ręce potrzymać w tym płynie - ciepłym. Pamiętaj!!!, najpierw wykonaj zawsze wszystkie badania, aby wykluczyć cholestazę czy inną chorobę!!!

Gość to może objaw zatucia
moja sąsiadka miała takie swędziawki dwa tygodnie przed urodzeniem i okazało się ,że to zatrucie ciązowe. Niestety historia nie skończyła się dobrze :-(. Jej siostra w na początku 9 miesiąca miała to samo ,ale na szczęście dziecko uratowano.

Gość gofik
upupupu

Gość ela1972
tez mialam ten problem przy pierwszym dziecku. skora swedziala mnie gdzies od 7 m-ca, lekarka nic nie zrobila powiedziala nawet ze to normalne. mały dostal 10 w skali Apgar ale z perspektywy patrzac to maly byl zawiotki, mial prawie 3 miesiace a mial dalej zółtacze. teraz mysle ze to mogo byc zwiazane z tym swędzeniem

A ja podobnie jak gofik, w drugiej ciazy cholernie mnie swedzialo, i bylam pewna ze tak jak w pierwszej to cholestaza, ale wszyskie wyniki prob watrobowych byly OK, i na swedzenie pomagala zawiesina calamine... I szczerze mowiac, nie do konca rozumiem, czemu swedzialo???? No bo nie uwierze ze skora na stopach mi sie az tak rozciagala...

Gość zla mama
ja mialam podobnie , rzeczywiscie to byly problemy z watroba w nocy nie moglam spac , swiad nie do opisania i rak i stop ... boze czego nie proponowali lekarze , nic nie pomagalo mialam calamine ale nie dzialala na mnie ( szkoda ze o serwatce nie wiedzialam ) ja doslownie nocami nie spalam tak sie charowalam ... w drugiej ciazy ma byc gorzej ( o ile zdecyduje sie kiedys ) ciesze sie ze udalo mi sie zostac mama , ale maly zostal wczesniakiem i z tego wlasnie powodu byl wyciagany wczesniej DZIEKUJE BOGU ZA TEN DAR i za to ze moj Kamilek zyje :)