Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dubajka

Ile kosztuje Komunia...?

Polecane posty

Gość dubajka

Sama jestem z córka, komunię robie u rodziców.. Nie wiem ile musze liczyć na wyprawienie tej imprezy. Lokal odpada, pozostajje jedzenie i ubranko dla Małej, i... no własnie,...? jakies ukryte koszty..? Ile powinnam odłozyc..? kto ma doświadczenie...? Nie stresowac proszę!:)

Gość to zależy na ile osób
ta komunia?

Gość dubajka
około 20.

myślę,ze raczej ukrytych kosztów nie powinno być ...:)

Gość dubajka
to ile..? 1000 wystarczy...?

po komunii zazwyczaj po południu robią sobie dzieci zdjęcia komunijne ,albo portrety i to tez kosztuje ...:)

1000 powinno wystarczyć ,moja siostra też organizuje na 35 osób i liczy na 2000 tyś ale u nas mamy kosmiczne ceny wszystkiego :(

no i dzieci idą w albach -250 zł

Gość dubajka
na dzieb dzisiejszy zapłaci lam 100złotych składki - na kwiaty, przyozdobienie kościoła.. itd. 10 zł, książeczka, dzieki Bogu albe mam po kims, bo to kolejne 100 złotych.. Teraz buty i biały sweterek, bielizna, medalik, świeca, pewnie koejna stówa... Nie wiem ile jedzenie dla gości... Czy mam córce kupować prezent...? Nie wiem co jeszcze liczyć... Troche sie niepokoje.... ok, zdjęcia na pewno.. co jeszcze...???

Gość alealeale
no ...wódka .... wino i piwo ... a jak

Gość u nas
alba- to koszt 90 zł- czyli zależy od regionu w kościele dowiesz się o cenie sukienki (bo to ustala zwykle ksiądz z rodzicami) a koszty (jedzenie) musisz pomyślec jaki potrawy chcesz mieć i poprzelizcać na ilosć osób w domu wychodzi taniej ale jest duuużo roboty

Gość u nas
wódka, wino- to przeciez komunia a nie wesele ;)

Gość dubajka
czy ma kupic córce prezent..? Moja mama mówi ze nie.

...prezent dla córki to będzie przyjęcie komunijne i tym sie nie przejmuj...możesz małej kupić ew.nieduży bukiecik (specjalnie od mamy) -zrozumie:) a jedzenie to zależy czy robisz sama czy gotowce?

bo normalnie to obiad z dweóch dań deser ,ciasto kawa i symboliczna lampka szampana...

Gość dubajka
no, mięso robione w domu, mam moja piecze ciasto, kupie dwa gotowe torty, nie wiem, moze wino tez..? Nie mam pojecia....

fakt ,że u nas wszyscy są miejscowi i nie wymaga to całodniowego biesiadowania ...tak planuje moja siostra

Gość dubajka
no i przeciez ja się tez musze jakos ubrac... :( Malej jakas sukienka na zmiane do latania po domu... matko...

2 torty to chyba za dużo zazwyczaj jeden starczy ,bo potem zostaje lepiej wziąć jeden sernik więcej ,bo tort to symbolicznie no chyba że lubicie

wino do obiadu może być albo potem lampka szampana...

a tak na prawde to nie ma co denerwować na zapas ,to święto twoje i twojej córki i przygotujesz je tak jak potrafisz i nikt nie powinien mieć pretensji będzie ok.:)

Gość dubajka
tak.. dzięki....

Gość taka sobie jednaa
ja kupiłam mojej córce prezent. Taki skromny zegarek za ok. 30 zł. Była szczęśliwa. Koszt niewielki ale za to jaka radośc.

Wydeaje mi się że nie straczy 1000 zł no chyba że tu liczysz tylko jedzenie .Jesli nie to muśisz kupić ciuchy dla córki,coś dla siebie,pewnie są też jakieś sładki np.obrazek,przystrojenie kościółka itd,

Gość do durnoty

Gość suknie czesto mozna od kogos
dostac, ja mialam od znajomej, mozna tez kupic uzywana z peletrynka i wienkiem bardzo tanio, sa ogloszeniia. Alkoholu zadnego nie podawalam, uwazam ,ze w takie swieto nie wypada. W domu robiony obiad nie jest taki drogi.Na 20 osob rosol czy pomidorowa - grosze, 3 kg schabu ok 80 zlm ze 3 salatki.Wiec i za 200 zl mozna. Zamioast tortu ktorego nikt nie lubi mozesz zrobic ladnie ozdobiony sernik albo szarlotke, moze bita smietana i brzoskwiniami z puszki , bo dobre w kolorze . Moze zasugeruj,zeby ktos przyniosl z gosci ciasto w ramach prezentu. Albo zrob z sernika w wiaderkachj, duzo rodzynek, bo tanie, mozesz go upiec w 2 okraglych tortownicach i bedzie pietrowy tort, a przynajmniej smacniejszy Mozesz tez podac lody z brzoskwienia i anansem z puszki,W sumie w 100 zl takie desery.,Wazne,zeby stol byl ladnie nakryty, mozesz np przyozdowbic zielonym bukszpanem. Jak sa jakies dodatkowe koszty typu zdobienie kosciola, to po prostu idz do ksiedza i powiedz jaka masz sytuacje finansowa.

Gość cieszę się że mnie to ominie

Gość mamumśka
szkoda, że w takim dniu ważniejsze staje się jedzenie, niż przeżycie duchowe dziecka, trochę się w tym wszystkim pogubiliśmy, nie ma się co więc dziwić naszym dzieciom, że dla nich to przede wszystkim impreza z prezentami

Gość mamumśka
to dla kogo ta komunia?

Gość red red wine
dla kogo, to wiadomo, ale nie ludzmy sie, ze dziecko najbardziej cieszy sie z tego, ze od tego dnia bedzie mogl chodzic po oplatek na mszy... pamietamswoja komunie - przechwalanki ile u kogo bedzie gosci, a po komunii - ile kasy i prezentow kto zebral..aha..no i rywalizacja o liczbe pamiatek... tak to wyglada