Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

DeGie

FUNDUSZE INWESTYCYJNE

Polecane posty

Kto z Was nabywa fundusze ? Poprzez jakie banki ? Ja od niedawna zacząłem inwestować w ten sposób, korzystając z SFI (Supermarket Funduszy Inwestycyjnych). Ile zarabiacie ? W jakie rodzaje funduszy inwestujecie ? hybrydowe, akcji, obligacji, rp ? Kiedy wg Was warto nabywać jednostki ? Teraz ?

To mało prawdopodobne, żeby tak się stało. Musiałby nastąpić jakiś wieli światowy krach, np taki jak w 1929 w Stanach Zj. Ja lokuję pieniądze w różne TFI.

A co do ryzyka. Zawsze istnieje - fundusz to nie lokata :) Inwestycje na giełdzie zawsze obarczone są ryzykiem. To kto inwestuje z Was w fundusze ?

Ja już złożyłem zamówienie na nabycie jednostek. Bezpiecznie jest jeszcze poczekać, bo nie wiadomo, czy to koniec spadków czy nie. Więc nie jest zalecane. Jednak można teraz, ja tak zrobiłem, zobaczymy, czy słusznie :) Ja mam SFI mBanku. a Ty ?

Jakbym chciał się zagłębiać w notowania spółek, grałbym bezpośrednio na giełdzie, a tak jestem w funduszach. Zresztą, gdzie usyskasz informacje, z czego aktualnie się składa np BPH FIO Akcji ? Jaki jest skład tego funduszu ? :)

Gość ksksk
Osobiście zyję z giełdy od kilku dobry lat. Niestety nie byłabym już taką optymistką co do dalszych zarobków. Hossa trwa zbyt długo. Co więcej są prognozy co do recesji amerykańskiej gospodarki, bo rozkwit też trwa już za długo. Ja się nie wycofuję, ale nie kupuje już nic więcej. Uważam, że to już nie pora na to.

Moim zdaniem, teraz to tylko krótkoterminowo: kupić jak spadają i szybko umorzyć, jak rosną. Kto ma niską (lub wcale) opłatę za umarzanie jednostek - może wyjść na swoje. Ja na Dynamicznym Polskim w Lukasie stoję całkiem nieźle

Gość PaulinaC
Dla osób inwestujących w różnego rodzaju fundusze inwestycyjne należące do różnych TFI najlepszym rozwiązaniem najprawdopodobniej będzie dokonywanie zakupu i sprzedaży jednostek uczestnictwa w jednym z banków, które prowadzą internetowe platformy inwestycyjne, np. Supermarket Funduszy Inwestycyjnych w mBanku lub Centrum Oszczędzania w Multibanku. Niewątpliwą korzyścią płynącą z takiego rozwiązania jest brak opłat (co poza oszczędnością na prowizjach znacząco ułatwia dywersyfikację własnych środków w wiele różnych funduszy i częstą zamianę jednostek uczestnictwa), a także możliwość kupna/ sprzedaży w jednym miejscu jednostek uczestnictwa kilkudziesięciu funduszy inwestycyjnych należących do różnych TFI. Kupno/ sprzedaż jednostek uczestnictwa funduszy inwestycyjnych poprzez internetową platformę inwestycyjną jest niewątpliwie bardzo dobrym rozwiązaniem dla klientów aktywnie inwestujących w fundusze, którzy dokonują zakupu wielu różnych funduszy i często zamieniają ich jednostki uczestnictwa w odpowiedzi na zmienną sytuację na rynku. Za: http://www.tfi.net.pl