Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość viki_20

starania-temperaturka

Polecane posty

Gość viki_20

hej dziewczyny. Zaczne od tego ,ze jest tu pierwszy raz tzn czesto czytam wasze wypowiedzi ale pisze pierwszy raz. od kilku miesiecy staramy się o dzidzie i jak narazie nic :( ale dodam ,ze obliczałam mniej wiecej polowe cyklu nio i wtedy szalelismy ile wejdzie ;) ale jak narazie nic troszke zaczynam sie martwic wiec postanowilam zaczac mierzyc sobie temperaturke moze to cos pomoze.. tylko troszke nie wiem zabardzo jak to z ta temperaturka jest kiedy powinna wzrastac w dnim plodne czy nie? wiem ze jak wpisze sobie w wyszukiwarke to pojawia sie pwłna takich tematów ale w kazdym pisze co innego :) dzisiaj skonczyl mi sie okres wiec dlatego zaczelam sobie mierzyc dopochwowo. ale to jest troszke dziwne bo miałam 37.6 a ztego co tam wyczytałam powinna po okresie byc niska :( pomózcie dziewczynki :):):)

Też mierzę tempkę i na wielu forach czytałam, że wcale nie jest ona miarodajnym wskaźnikiem owulacji. Ba, nawet testy owu często się mylą! Sama nie wiem, czy miałam owulację w tym cyklu (pierwszy po wieloletnim łykaniu tabsów), czy nie. Zaleca się obserwowanie śluzu i badanie szyjki macicy, ja robię wszystkie 3 rzeczy i na razie się gubię ;) Dzisiaj na przykład mam śluz o konsystencji białka kurzego (czyli płodny), ale jest go bardzo mało i na dodatek jestem kilka dni przed spodziewanym okresem... który mam nadzieję nie przyjdzie z wiadomego powodu :)

najlepszym sposobem okreslenia owulacji jest monitoring cyklu na USG, dopiero monitoring pomógł mi okreslic moment owulacji, przy nieregularnych cyklach jakie ja miałam to metoda termiczna i wszystkie inne testy owulacyjne mozna sobie wsadzić w d.....

viki---> a o ktorej godzinie ty ta temperature zmierzylas? Zasada jest taka: Mierzymy rano (do godz. 8:00- codziennie o tej samej porze!). Mierzymy jeszcze lezac w lozku, przed wstaniem, przed zrobieniem czegokolwiek. Notuj codziennie te temperatury, obserwuj sluz. Najlepiej, jak sobie wpiszesz te codzienne obserwacje i pomiary do programu, ktory ci wyznaczy wykres i przypuszczalna owulacje. Ja ci moge polecic tylko niemiecki i angielski program- uzytkowanie jest darmowe. Tylko trzeba sobie zalozyc konto (wiadoma sprawa). Daj znac, czy chcesz. Bardzo przydatna jest obserwacja sluzu- zapisuj sobie codziennie, jak wyglada twoj sluz. Zasada jest taka: metny i lepki sluz jest nieplodny; rozciagliwy, przejrzysty, sliski (wyrazne uczucie mokrosci, naoliwienia w pochwie!) jest plodny. W ciaze zajdziesz tylko, kiedy masz plodny sluz, bo sluz nieplodny nie przepuszcza plemnikow. Aha- przy pomocy pomiarow temperatury rozpoznasz owulacje dopiero po fakcie- czyli jak zaobserwujesz skok temperatury o przynajmniej 0,2 st., to znaczy, ze owulacja wlasnie sie odbyla. Wiec lepiej, zebys bardziej sie skupila na obserwacji sluzu- a pomiary temperatury tylko dla potwierdzenia obserwacji.

Gość viki_20
Aga dzieki sliczne wolałabym probgramik angielski jesli jest taka mozliwosc... jeszcze raz slicznie dziękuje

Na tej stronce mozesz sie zarejestrowac i prowadzic wykres: http://www.fertilityfriend.com/ Jeslibys miala jakies problemy z funkcjonowaniem programu lub rejestracja, nie wiedziala co oznaczaja wyrazy lub skroty lub gdybys nie wiedziala po prostu co dalej, to daj znac. Powodzenia 🌻

Na dobry poczatek- rejestracja przebiega tak: \"Na stronie glównej FF wybieramy FREE CHARTING. W tabelce, która się pojawi wpisujemy w kolejnych linijkach: - imię - które chcemy w programie używać np. \"Zorro\" - adres email (twój! ) - jak się dowiedziałaś o FF (wybierz dowolną opcję) Po wpisaniu tych danych wciśnij przycisk PROCEED Aby potwierdzić wpisane dane - wybierz przycisk SEND REGISTRATION (oczywiście, jeśli chcesz coś zmienić - zrób to zanim naciśniesz przycisk ) Po wysłaniu danych pojawi się potwierdzenie. Do zalogowania się do programu będzie ci potrzebny KOD REJESTRACJI. FF wysłało ten kod na twój adres emailowy. Kod jest kombinacją cyferek i liter. Warto spisać go sobie do notesu.\" (www. starania.webd.pl)

Gość oooooojjj
mam pytanko jak samemu zbadać szyjkę macicy?? poradzcie pozdr

Gość viki_20
Aga dziekuje slicznie. ale cos nie moge sobie poradzic z tym programem :( nie chce mnie zarejestrowac ... nie wiem czemu. Mozesz mi pomoc? Z gory slicznie dziękuje

polecam polska strone podobna do fertility friend. osobiscie bardzo ja polecam bo w odroznieniu od FF brane sa pod uwage rozne czynniki i zadna maszyna nie wyznacza ci odgornie kiedy jest okres plodny ale pomagaja ci w tym inne uzytkowniczki i experci. pierwszy miesiac uzytkowania masz darmowy tak na rozeznanie sie i sprawdzenie czy wytrzymasz z temperatura i obserwacjami. sama temp na niewiele sie zda bo moze byc zaklocona przez wiecej czynnikow nizli sie moze wydawac. istota obserwacji jest tez sprawdzanie sluzu (jego jakosci) czy szyjki macicy. na stronie 28dni znajdziesz dziewcyzny ktore pomoga ci przebrnac przez poczatki a w WIKI znajdziesz wszystkie info niezbedne do rozpoznania okresow plodnosci u siebie. zapraszam wiec tutaj: http://28dni.pl/ (jest takze forum i WiKI czyli 28dniowa encyklopedia wiedzy niezbednej ale to znajdziesz juz sama w zakladkach) na wszelkie pytania sluze odpowiedzia