Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pomocy Kredyty nieruchomosc

Nieruchomość ,Kredyty

Polecane posty

Mam mieszkanie wartości 130 000 tyś .Chcę je wynająć za 1000 zł miesięcznie dla firmy 6 osób na okres 2 lat. Sama w tym czasie chcę wziazc kredyt na dom w kwocie 200 000 tyś. Rata kredytu około 1000 -1100 złotych. Sama nie wiem na czym lepiej wyjdę czy na sprzedaży mieszkania i wzieciu mniejszego kredytu czy na wynajmie . LUdzie pomóżcie

.................................

Gość a ja się zastanawiam...
teoretycznie: jeżeli sprzedasz mieszkanie za, powiedzmy, te 130 tys. zł, to kredytu będziesz musiała wziąć tylko te 70 tys. Więc i prowizja mniejsza, i odsetek mniej. ALE z drugiej strony jeżeli wynajmiesz mieszkanie, to będziesz miała stały dodatkowy dochód, który Ci wystarczy praktycznie na spłatę raty od tego drugiego kredytu. No i nawet po spłacie kredytu będziesz miała ten dochód... Ja bym chyba jednak... zostawiła mieszkanie i wynajęła je, i wzięła ten większy kredyt...

Ja bym sprzedał mieszkanie, całą sumę wrzuciłbym na fundusze inwestycyjne (zysk ok. 3 krotnie większy niż z wynajmu) i wziąłbym 200.000 zł kredytu na dom na max. okres, by płacić najmniejsze możliwe raty :)

o, to też jest dobre rozwiązanie wielbiciel :)

z tym że ten max okres to nie do końca, bo odsetek więcej się płaci wtedy...

Z funduszy zysk nawet byłby większy niż 3 krotny, bo z wynajmu masz 12.000 zł na rok, a z dobrego funduszu ca. 50 %, to daje 65.000 zł na rok, czyli nawet ponad 5 razy więcej niż z wynajmu.

A te fundusze sa pewne nie wtopie kasy ? Nie znam sie na tym kopletnie . Chyba mi wyjda wszystkie włosy :) Pomocy

A jak sa wyplacane pieniądze z funduszy? Co miesiac rok czy jak ? Nie koniecznie stać mnie na rate kredytu .

Nie wiem dokładnie czy we wszystkich jest tak samo, np. w Arce jest tak, że można sobie wypłacać zyski co jakiś czas, np. raz na kwartał, itp.

W tych fundusz mozna utopic kase ? Czytam Twój topic

a bez tych funduszy co lepsze wynajem czy sprzedaz????

Utopić? Tzn. stracić? Ryzyko jest bliskie zera, co najwyżej... jeśli fundusz akcyjny zarabiał dotąd np. 50 % p.a., a sytuacja na giełdzie się pogorszy, to można zarobić trochę mniej niż się zakładało na początku. Strata jest tak mało realna, że prawie niemożliwa :)

Żeby jednoznacznie ocenić co się opłaca z tych dwóch opcji, musiałabyś się dowiedzieć w swoim banku ile zapłaciłabyś za kredyt 200.000 zł, a ile zapłaciłabyś za kredyt 70.000 zł.

Tak stracic:) To chyba można obliczyć kredyt na 20 lub 25 lat. Przy kwocie 85000 lub 200 000 tyś. Kwotę przy pierwszej opcji rata 480 zł przy drugiej około 1000 -1100 Takie informacje uzyskałam w banku .

Gość głupi jestes zawsze jest
Ryzyko straty Ile TY zarabiasz na funduszach ?

Gość Hmmmmmm..
Nie słuchaj tego faceta, bo wpuszcza cię w maliny. Fundusze to jest zawsze ryzyko. Owszem, możesz wiele zyskać, ale też stracić. To jest giełda. A na giełdzie jest już tak długo hossa, że wszelkie prawodopodobnieńtwo ekonomiczne przepowiada jej rychłe zakończenie. Owszem, jeśli zainwestowałabyś te pieniądze w perspektywie 10-20 lat, zysk jest raczej pewny, ale jeśli ty chcesz z nich korzystać dla spłacenia rat, to ostrzegam cię poważnie, że skończy się tak, że na tym stracisz. Bo przyjdzie bessa, pieniędzy należałoby wtedy nie ruszać, a ty będziesz i tak musiała sprzedwać jednostki, żeby spłacać raty po cenie niższej niż je nabyłaś. BTW Pienądze z funduszy można mieć w każdej chwli, nie wiem co za fundusz ma ten pan, ja mam jednostki kilku i wszędzie mogę sprzedawać ile i kiedy chcę.

Gość Hmmmmmm..
Mnie się wydaje, że wybór jest prosty: jeśli stać cię na spłatę kredytu, weź kredyt, a mieszkanie zachowaj. Kredyt spłacisz, a mieszkanie wciąż będziesz mieć. Jeśli cię te raty natomiast mają zjeść, to nie ma sensu się w nie wpuszczać, aczkolwiek w każdej chwli, w razie pogorszania sytuacji możesz sprzedać mieszkanie. To nie jest kwastia co się bardziej opłaca, tylko na co cię stać. No i ceny nieruchomości w perspektywie np 10-20 lat na pewno pójdą bardzo wyraźnie w górę.

hmmmmmmmmmmmm Bardzo Ci dziękuje cały czas czytam o funduszach RYZYKO jest zawsze . Czy mnie stać na spłate raty Gdybym wynajeła mieszkanie firmie za 1000 tyś zł miesięcznie kwota najmu pokryłaby rate kredytu . Gdybym mieszkanie sprzedała kwota kredyty byłaby znacznie niższa okolo 480 zł wiec z taka kwota nie miałabym problemu . I teraz jest jeszcze sprawa mojego wieku :) Cała ta operacja trwałaby jakies 20 lat sama mam w tej chwili lat 37 za 20 lat spłaciłabym hipoteke domu mieszkanie by zostało . Wartoś nieruchomości napewno wzrosnie zarówno domu jaki mieszkania . Z wynajeciem wiaze się ryzyko ,kiedyś juz miałam takie przykre doświdczenia z prywatnymi osobami . A tutaj firma 6 pracowników sa wypłacalni i chca umowe spisać na dwa lata . Pozdrawiam prosze o pomoc .

a i jeszcze jedno chodzi mi po głowie jak przejdziemy na euro mieszkania znowu podrożeja i wtedy moje mieszkanie może kosztowac dużo wiecej . I sprzedajac za pare lat moge bez problemu spłacić hipoteke taka mam nadzieje .

hmmmmmmmmmmmmmm Jesteś tu jeszcze ???

Czy ja gdzieś pisałem, że ryzyka nie ma? :o Pisałem, że jest, niewielkie, a zależy to przede wszystkim od rodzaju funduszu. W ciągu ostatnich ok. 8-9 lat jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś na tym stracił choćby złotówkę, a w obawie o sytuację na giełdzie można inwestować w inne fundusze niż akcyjne - zysk będzie mniejszy, ale pewny, a i tak z pewnością znacznie większy, niż z wynajmu. Poza tym, piszę jedynie o tym co JA bym zrobił w takiej sytuacji i nie mam najmniejszego zamiaru nikogo do tego nakłaniać, bo mi to po prostu BIMBA co ktoś robi ze swoją kasą :p A z głupawymi tekstami jak powyższe dajcie sobie na wstrzymanie 🖐️

Wielbiciel a Powiedz Ty coś zarabiasz na tych funduszach? Wiesz ja nie mogę sobie pozwolić na ryzyko jestem kobieta ,matka . I musze wiedzieć co mnie czeka jutro i za rok. 130 000 jak włoże chce wiedzieć ile wyjme. Wtedy planukje dalsze życie .

Jeśli nie masz przekonania do funduszy, kompletnie się na tym nie znasz i nie masz ochoty zdobyć choćby podstawowej wiedzy na ten temat, ceniąc jednocześnie 100%-owe bezpieczeństwo kapitału, to pomysł z funduszami raczej nie jest dla Ciebie. Pewnie finansowo wyjdziesz gorzej, no ale to już Twój wybór. Ja z funduszy przeniosłem się na giełdę, bez pośrednictwa ;)

wielbiciel i tak grasz na tej giełdzie sam?