Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tamara prawie 19

prosze pomozcie mi wybrac kierunek studiow!!!za i przeciw-prosze o rade doswiadc

Polecane posty

Gość tamara prawie 19
konstrukcji? mowa oczywiscie o studiach dziennych bo ten tlumacz to w sumie marzyl mi sie od dziecka ;) teraz zaczynam podobnie myslec jak kolezanka wyzej zeby oze zrobic sobie rok przerwy i doksztalcic sie jezyka,dobry pomysl?

Poza tym matura jest na poziomie FCE, może odrobinke wyższym czasami. Ale nawet ten wyższy poziom to nie jest jeszcze CAE, na pewno nie. A wiesz, jaka jest różnica między egzaminem CAE a CPE? Baaaardzo duża, dużo większa niz między tymi dwoma pierwszymi. Poza tym jakbyś znała angielski perfekt, to rób CPE, idx na inne studia, a potem walnij podyplmówke z tłumaczeń i ten państwowy egzamin i bedziesz miała i studia jakieś konkretne i będziesz tłumaczem. Proste.

Gość tamara prawie 19
perfekt mialam na mysli w " " bardziej chodzilo mi o to ze trzeba dobrze znac

Gość tamara prawie 19
konstrukcji? mowa oczywiscie o studiach dziennych bo ten tlumacz to w sumie marzyl mi sie od dziecka teraz zaczynam podobnie myslec jak kolezanka wyzej zeby oze zrobic sobie rok przerwy i doksztalcic sie jezyka,dobry pomysl?

Tak, ale jak masz nową mature, to będziesz ją musiała chyba zdawac jeszcez raz... Bo przeciez to jej wynik bierze się pod uwagę w postępowaniu kwalifikacyjnym. Ktoś, kto ma nowa maturę, nie może zdawac egzaminu uczelnianego, bo takie sa przepisy. Zreszta on jest trudniejszy i to by się nie opłacało. Za powtarzanie matury chyba sie płaci, ale nie jestm pewna.

Gość tamara prawie 19
nie nie-perfekt to nie znam

a jesli ja ucze sie w LO dla doroslych i zdaje stara mature to zeby przystapic do egzaminu na studia musze zdac nowa?

Gość Nie wiem Nie powiem
Myślałam że maturę zdaje się raz w życiu :)

No tak. Ale jak ją zdasz, to juz masz od razu zdany egzamin na studia. To co chcesz poprawiać??? Po co masz szkolic język, skoro już uzyskałaś swój wynik punktowy i uczelnię tylko to obchodzi. Więc lepiej się uczcie teraz! Jeżeli masz starą maturę, to czekają Cię egzaminy centralne, prowadzone przez uczelnię, lub przez konkretny wydział. Zapisujesz się na studia i tam ci powiedzą, z czego i kiedy masz zdawać.

Gość dobrze radzę
tamara - widzę, że się uparłaś na anglistykę. Pomyśl jednak może o jakimś innym kierunku. Teraz sam angielski to mało, ale jest konieczny w prawie każdej pracy. Ucz się tego języka dalej, najlepiej dodatkowo drugiego, ale pomyśl co tak naprawdę być chciała robić w życiu zawodowym. Jeżeli chcesz być nauczycielem, to zostań przy anglistyce. Jeżeli lubisz kontakty z ludźmi i jesteś dynamiczna w działaniu, to może handel? Idź wtedy na ekonomie, np. specjalizacja handel międzynarodowy. Jeżeli jesteś systematyczna i wolisz pracować z komputerem, niż z ludźmi, to zostań księgową (w wielu firmach angielski jest tu podstawą) Zarobisz dużą kasę. Najlepiej skończyć Finanse i Bankowość. Jeżeli masz zdolności matematyczno-techniczne, to będziesz dobrym informatykiem, lub inżynierem. Dobre zarobki gwarantowane. Wiesz jak na rynku brakuje inżynierów ze znajomością języków?? Szok! Pisałaś o psychologii - Ja skończyłam psychologię i pracuję jako specjalista ds. rekrutacji. Praca ciekawa :) Jest jeszcze wiele różnych możliwości... Po pierwsze pomyśl, czym chcesz się w przyszłości zajmować, a potem zastanów się jakie studia trzeba skończyć, zeby to osiągnąć. Powodzenia!

Gość tamara prawie 19
w sumie tez psychologie biore pod uwage ale znajomi strasza mnie ze ciezko jest,mozesz powiedziec jak Ty na to patrzysz ? jest naprawde tak ciezko? a anglistyke chcialam tylko ze wzgledu na to aby byc tlumacze nie nauczycielem

Gość dobrze radzę
coś ty, wcale nie jest ciężko. Może trudno jest się dostać, ale studia to już bajka :D uczysz się dużo, ale samych ciekawych rzeczy. Nie jest trudno. Natomiast niezbyt ciekawie jest z pracą po psychologii. Tak samo jak po każdych humanistycznych. Możesz pracować w HR, ale nie zawsze wykorzystujesz wiedze ze studiów i żeby dojść do jakiejś pozycji i kasy, to trzeba mieć dużo cierpliwości, dużo pracować i dalej się uczyć. Można być psychologiem szkolnym, lub pracować w poradni psychologicznej - jak jest w szkolnictwie, każdy wie :( Można być terapeutą, ale to trudny zawód a poza tym trzeba robić płatne studia podyplomowe i stale się dokształcać. Nie wiem, co byś chciała robić po studiach?

Gość tamara prawie 19
mam prosbe-moglybysmy porozmawiac na gg?:) jesli oczywiscie to zaden problwm to bylabym niezmiernie wdzieczna

Gość tamara prawie 19
albo w sumie tu tez mozna ;) co bym chciala...hmm...no przede wszystkim to staram sie myslec przyszlosciowo pod wzgledem kasy-jak kazdy ale widze ze z psychologii to nie wyzyje

Gość tamara prawie 19
co do anglistyki to widzialam siebie jako tlumacza przysieglego-z tego podobno troche kasy jest

Gość dobrze radzę
tamara, bardzo chętnie porozmawiam, ale nie teraz. Zjawię się za jakąś godzinkę, ok?

Gość tamara prawie 19
jasne :)

Gość dobrze radzę
jestem, o czym byś chciała porozmawiać?

Gość tamara prawie 19
hmm...w sumie to juz wiele mi powiedzialas i pomoglas kusi mnie psychologia bo mowisz ze latwo i w ogole no ale problem w tym co ja potem bede robila,kim bede? :/ chyba jednak na ta filologie sie zdecyduje chodzi mi ogolnie aby zdac kierunek w miare dowartosciowujacy mnie( czyli trudny) a zarazem dobrze platny dlatego z poczatku myslalam o prawie ale raczej troszke wymiekam :P

Gość dobrze radzę
jeśli angielski Cie interesuje, to idź na te studia. Jak się w międzyczasie rozmyślisz to zawsze się można przekwalifikować :) Kilka przykładów: w mojej firmie jedna koleżanka kończy kulturoznawstwo, ale pracuje w ubezpieczeniach, druga koleżanka jest po pedagogice, ale jest asystentką, ja studiowałam finanse, ale stwierdziłam, ze się nie nadaję na księgową i rozpoczęłam psychologię :)

Gość dobrze radzę
życzę słusznego wyboru. Dobranoc.

Gość tamara prawie 19
no tak zgodze sie ale wiesz z drugiej strony czas leci ,ja wole sie wziasc za cos i doprowadzic to do konca,dlatego tak ulozylam sobie plan zeby zrobic filologie,magistrat i byc tlumaczem,myslisz ze realne?