Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

karol_ina

Kodeks Cywilny-pytanie do prawnika -PILNE!!!!!

Polecane posty

Sprawa jest taka: firma budowlana podpisała umowe z deweloperem ze w okresie od ... do... bedzie dla niego wykonywała roboty budowane, przy czym w umowie nie jest okreslone jakie to będą roboty, jaki obiekt bedzie wykonany, nie ma umówionego wynagrodzenia. Jest za to załącznik z wykazem robót róznych i z uzgodnionymi cenami jednostkowymi za roboty. Umowa tez nie przewiduje zadnych kar za odstapienie od niej, jednak jest tu adnotacja ze w sprawach nie regulowanych umową zastosowanie ma kodeks cywilny. Pytanie: czy firma moze odstąpić od umowy jeszcze przed rozpoczęciem robót nie ponosząc zadnych kosztów/kar/konsekwencji?

Gość -przeciez
naprawde myslisz że ktos za darmo ci udzieli odpowiedzi? Powodzenia.

Gość pf
nie jestem prawnikiem ale na zdrowy rozum patrząc jeśli ktoś podpisał umowe czyli do czegoś się zobowiązał nie może od tak sobie teraz jej nie dotrzymać bez jakichkolwiek negatywnych konsekwencji..

Jestem studentką prawa, więc wiedza niepełna. Tak na szybko to przychodzi mi do głowy odpowiedzialność odszkodowawcza za niewykonanie/nienależyte wykonanie zobowiązania art. chyba 417 KC (albo 471).

Może,co widać na różnych obrazkach.A KC?Wsadź pod poduszkę jako biblię idiotów i łatwowiernych.