Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bongo Bongo

coca cola na biegunkę?

Polecane posty

jak bylam u mojego chlopaka to wciagnelam kilka bisacodylow i myslalam ze umieram przez okolo tydzien... nie dosc ze zlapala mnie straszna sraka i wymioty,to jeszcze zoladek bolal tak ze czulam jakbym byla chora na jakiegos raka :D jego babcia powiedziala zebym cole kupila,wlasnie ta orginalna i powiem ze co nieco pomogla,tzn zolad juz tak nie bolal,co nieco tez sie w jelitach uspokoilo;)ale czy tak na sama biegunke pomoze to nie wiem,lepiej zaopatrz sie w wegiel w kapsulkach,jest idealny na ta dolegliwosc:D

Gość Jangasak
Chyba jednak cola nie pomaga każdemu na biegunkę. Mi ostatnio pomogły probiotyki, a dokładniej Multilac, bo akurat miałam go w domu. Szybko mi ona ustąpiła. A i środek ten też pomaga przy kuracjach antybiotykowych.

Gość KurzaFFFka
ja bym była bardziej skłonna stwierdzić, że picie coli przyczynia się do uniemożliwienia wystąpienia biegunki, a nie jej zahamowania. Tak samo probiotyki typu multilac, czy dicoflor też uniemożliwiają rozwój biegunki, ale jej nie leczą. Poza tym zależy gdzie nas dopadnie ta biegunka.... bo jak w Polsce, to stoperan, węgiel, albo i nifuroksazyd. Natomiast jak jedziemy w tropiki i tam nas dopadnie, to trzeba uderzac do lokalnej apteki, bo polskie leki raczej nie pomogą, bo tam występuje inna flora bakteryjna!!!

Gość afadro
A ja słyszałam że cola to pomaga przy niestrawności a nie przy biegunce. A probiotyki to właśnie bierze się profilaktycznie aby biegunka nie wystąpiła, lub bierze się je po biegunce aby odbudować zniszczona florę bakteryjną.

Gość piję to świństwo gdy
- mam kaca - boli mnie brzuch - boli mnie gardło - ścieka mi z zatok do gardła pomaga!

Gość (NIE)zdrowa cola
Coli gdy boli mnie gardło nie napiłabym się za żadne skarby!! Podobnie, gdy boli mnie brzuch, czy się czymś strułam!! Nie jestem masochistką :D Colę mogę pić na wczasach i gdy mam kaca, nic poza te sytuacje :P PRzy biegunkach to stosuję stary jak świat węgiel, a gdy biegunka ustąpi biorę probiotyk (multilac lub lacidofil), aby odbudować florę bakteryjną.

Gość Po co te probiotyki?
Ale czy ktoś mi w końcu wytłumaczy na głupi chłopski rozum po co przyjmować te probiotyki (lacidofil, multilac, dicoflor etc.) kiedy ma się biegunkę? Za co one odpowiadają? Czy one hamują biegunkę, czy może mają inne działanie, o którym nie wiem?

Gość monnikka
synbiotyk Multilac to połączeniem probiotyku czyli dobroczynnych bakterii działających w jelitach, z prebiotykiem, który stanowi pożywkę dla bakterii. Dzięki tej kombinacji bakterie probiotyczne są zaopatrzone w źródło energii potrzebne do ich rozwoju i tym samym dłużej działają w przewodzie pokarmowym czyli aktywność biologiczną bakterii. Jak wiesz antybiotyk niszczy florę bakteryjną czyli osłonna a jeżeli ją zniszczy będzie powodował podrażnienie układu pokarnowego. a każde podrażnienie powoduje np bigunkę

Gość Dzięki za wytłumaczenie...
Dzięki wielkie za wytłumaczenie. Mnie trzeba tłumaczyć jak dziecku, a Tobie to się świetnie udało, bo teraz już wszystko rozumiem. Tak, więc warto przyjmować probiotyki i synbiotyki :)

Gość Gesnaka
Myślę, że jeśli mamy wybór to wystarczy sam symbiotyk. A Wspomniany tu Multilac jest naprawdę dobry. Ja akurat na biegunkę coli pić nie mogę, bo mam jeszcze silniejszą a wzięłam Multilac i powoli mi przeszła.

Gość isolda79
Coca cola na biegunkę? Pierwsze słyszę. Właściwie wydaje mi się że gazowany napój jeszcze bardziej podrażnia. P.S. " Dzięki za wytłumaczenie " biorąc multilac nie musisz brac już żadnego innego probiotyku. Albo probiotyk albo synbiotyk (połączenie własnie probiotyku i prebiotyku ).

Gość chorwatka
gdy byłam mała i było podejrzenia, że choruje na żółtaczkę, pani doktor z centrum zdrowia dziecka leczyła mnie colą właśnie. Magia natomiast polega na tym by pić ją w bardzo małych ilościach (kilka małych łyżeczek) bardzo mocno zmrożoną. Mi pomogła wtedy :)

Gość terz lekarka poleciła mi
dziecko dostało biegunkę coca-cole +słone paluszki a koszt wizyty 200 zł

Gość Matko i córko!!!
Jak widzę jak ktoś piszę TERZ, to oczy mnie bolą!!! Ludzie, do cholery słówko też, to pierwsza klasa szkoły podstawowej.... Wracając do tematu, to coca-cola pita np. do posiłku minimalizuje ryzyko wystąpienia zatruć i biegunki. Jednak codzienne picie coli chyba spowodowałoby, że wątroba by nam zardzewiała :D Jednak na wakacjach to jest nawet zalecana przez lekarzy. A jak dopadnie biegunka? Cóż wtedy to lepiej niforoksazyd stosować, a po biegunce jakiś probiotyk na odbudowanie flory bakteryjnej typu dicoflor60 czy multilac czy tez lacidofil.

Gość Amatynka
Dobra rada z tym synbiotykkiem. A czy nie wystarczy wypić, zjeść wtedy jogurt naturalny? Choć fakt nie słyszałam, aby jogurty pomagały na biegunkę, na zaparcia to tak. Jeszcze pytanie ile tego synbiotyku Multilac trzeba brać i jaka jest jego cena?

Gość spineczka79
U mnie w osiedlowej aptece multilac kosztuje niespełna 13 zł, a co do dosowania to wystraczy łyknąć jedną kapsułkę dziennie :-)

Gość Do Amatynki
Amatynko, same jogurty nie wystarczą. Nawet większość probiotyków stosuje się 2 razy dziennie, a mają one znacznie więcej pożytecznych bakterii niż jogurty. Multilac stosuje się raz dziennie, najlepiej jakieś 2-3 godziny przed antybiotykiem, może być w godzinach wieczornych, bo antybiotyk zazwyczaj bierze się co 12 godzin. Z jogurtów nie rezygnuj, ale pamiętaj, by jeść ich chociaż 2 dziennie, jeden rano, a drugi w południe, tak, aby przewód pokarmowy był cały czas chroniony.

Gość Do Amatynki
Muszę jeszcze dodać, że ciężkie biegunki również leczy się za pośrdnictwem antybiotyków, dlatego tez o nich wspomniałam..... tak gwoli wyjaśnienia.

Gość afadro
Nie powinno się stosować leków o działaniu bakteriobójczym (antybiotyków) w leczeniu niepowikłanych biegunek ostrych. Jeżeli więc osoba oddaje liczne luźne stolce, wodniste, bez krwi i śluzu, bez ropy, nie ma wysokiej gorączki - antybiotyk jest niewskazany, a wręcz jego podanie może biegunkę wydłużyć w czasie. W większości przypadków niepowikłane biegunki ostre wirusowe i bakteryjne ustępują samoistnie, wymagane jest jedynie nawadnianie, uzupełnianie elektrolitów (doustny płyn nawadniający) i podawanie probiotyku.

Gość Speedu Gonzales
Ale bywa, że biegunka jest np. jednym z objawów choroby. Może świadczyć chociażby o zatruciu pokarmowym jak również o groźnej salmonelli - wtedy pomimo biegunki nie obywa się bez antybiotyków. Nie piszę tutaj o biegunce zwykłej, bo taka jest stosunkowo prosta do opanowania! A probiotyki? Moim zdaniem jak njabardziej i to nie tylko przy biegunkach, ale również profilaktycznie, np. przez 5-10 dni co 3 miesiące czasu.

Gość kajetanka89
No cola to raczej na żoładek.Na biegunke raczej polecałabym z własnego doświadczenia moze enterol,który stopuje biegunke.I to jeszcze zalezy od czego ona sie nam przytrafiła.

Gość Jurek-adód
rzeczywiscie cola mi pomogla, od samego rana wymiotowalem chyba z 6 razy po wypiciu coli, wymioty ustapily, mam co prawda lekki bol brzucha, ale to normalne, po tylu wymiotach to zołądek sie chyba troche przestawil. Polecam wszystkim tak na marginesie, zygajac doszedlem do wielu pozytywnych wniosków, że bez zdrowia to wszystko nic nie warte... dbajcie o zdrowie swoje i innych, tego nie da sie kupić pozdrawiam

Gość ginga14
Aspartam to jedno z najgorszych świństw jakimi można sie truć. Niby dodawany do obniżenia kaloryczności a jak zrobili badania to wyszło, że ludzie jedzący te pseudodietetyczne tyli 3 x szybciej niż ci którzy spożywali normalny cukier. Odnośnie nawadniania podczas biegunki to najlepsze są specjalne płyny nawadniające jak sprzedawany w saszetkach Orsalit. Proszek rozpuszcza sie w odpowiedniej ilości wody, schładza i ma wtedy taka osmoralność, że świetnie nawadnia a nie przelatuje przez organizm. A coca-cola działa wprost przeciwnie: "płyny o wysokim ciśnieniu osmotycznym mogą wywoływać biegunkę osmotyczną, czyli nasza coca-cola będzie prowadzić do zwiększenia ilości wody w obrębie przewodu pokarmowego nasilając objawy biegunki w stosunku do klasycznych płynów nawadniających, CO2 może drażnić błonę śluzową przewodu pokarmowego co również nie będzie korzystne w naszej terapii, biegunka często nie ma etiologii bakteryjnej i hamowanie rozwoju drobnoustrojów nie musi być potrzebne" pozdr.

Gość pffff
ejj a coca cola zero może być? :D

Gość zakatarzonaodtygodnia
żadna coca-cola, na biegunke enterol, nifuroksazyt, laremid, węgiel -jest troche do wyboru, poza tym na odwodnienie z elektrolitami orsalit albo litorsal

Gość ginga14
właśnie zero jest najgorsza - sztuczne słodziki są tysiac razy gorsze nawet od białego cukru. najwyższe IG. powoduje zakwaszanie organizmu który nie bedzie miał sił się bronić do tego cała masa skutków ubocznych aż do Aizheimera włącznie.

Gość mziba
tez słyszałam o kuracji colą, ale nie pije coli w zwykłych warunkach, wiec przy biegunce chyba tez bym nie wypiła. wole orsalit z elektrolitami na wzmocnienie, dietę i laremid. do tego enterol i na ogół wszystko wraca do normy.

przy biegunce w ogóle należy dużo pic, żeby się nie odwodnić, można brać preparaty uzupełniające elektrolity np. ten orsalit, o coli słyszałam, że jest dobra na problemy z żołądkiem, nigdy po niej nie miałam biegunki, nigdy też colą nie próbowałam leczyć biegunki

Gość POLECAM WSZYSTKIM
Dziewczyny ! Chcecie dostać DARMOWE próbki kosmetyków z NAJWYŻSZEJ półki? Prosta sprawa ! Wystarczy, że zalogujecie się tutaj: http://shinybox.pl/?ref=b778a51 :) Polecam gorąco:)