Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość VILLEMO23

Kindergeld

Polecane posty

Gość VILLEMO23

Witam! Czy możecie mi udzielić odpowiedzi na pare pytań. Najpierw oże opisze swoją sytuacje: Mąż od kilku lat mieszka w niemczech i tam pracuje, od półtora roku jesteśmy po ślubie. Mamy córke 6 letnią (nie jest to dziecko męża) i synka rok i 5 miesięcy. W kwietniu wyjeżdżamy do Niemiec. Chcemy się ubiegać o kindergeld. Czy przysługuje nam coś jeszcze? Dodam że ja w pl nie pracowałam a mąż zarabia ok 1400 E. Proszę o pomoc.

Gość odp11
bedzie ci przyslugiwal od momentu, gdy zameldujesz dzieci w Niemczech, wynosi 154€ na 1 dziecko do 3, pozniej stawka ciut wzrasta.. na najmniejsze ( do roku) daja elterngeld-- to do zalatwiania w sozialamcie..

Gość zadna stawka
nie wzrasta kindergeld jest w wysokosci 154€ miesiecznie niezaleznie od wieku dziecka a elterngeld juz jest za pozno na cokolwiek a sozialamtu juz nie ma tylko harz IV

Gość zadna stawka
przy tak malych zarobkach starajcie sie o dodatek do mieszkania dostaniecie go na pewno

Gość a masz obywatelstwo
?

Gość VILLEMO23
niestety obywatelstwa nie mam :-(

Czy twoj maz pracuje legalnie i ma pozwolenie na pobyt w Niemczech?

Gość VILLEMO23
znajoma mówiła że będzie nam przysługiwał jakiś dodatek uzależnieniony od zarobków męża- ok 60-70% ich wysokości. Nie pamętam jak to się nazywało ale coś na w.

Gość VILLEMO23
tak mąż pracuje legalnie i ma obywatelstwo jest już tak ok 5 lat

Gość a masz obywatelstwo
no na dziecko - do dwoch lat przysluguje tzw.Erziehungeld 300€. ile sie nie myle: do pol roku wstecz od momentu zlozenia wniosku (o ile sie przepisy nie zmienily - w co watpie). Ja tak mialam, wiec zalatwiaj jak najszybciej. Dodam, ze gdy zamieszkalam w Niemczech moja corka mial 10 msc i ani jednego dnia w niemczech nie pracowalam. Ale mam podwojne obywatelstwo. Pozdr

Te procenty przypominaja mi raczej to, co wprowadzona od poczatku 2007- czyli Erziehungsgeld. Tego na pewno nie dostaniesz, bo musialabys wczesniej pracowac w Niemczech przynajmniej pol roku i dla dziecka wziac do roku urlopu wychowawczego- wtedy bys dostawala ok . 65 % swojej dotychczasowej pensji. Ale tak, to nic z tego.

A tak rzeczywiscie,weszlo cos nowego!! Ale wlasnie,jak mowi kolezanka wyzej musialabys pracowac!!:) Ale ciesz sie ,ze dostaniesz Kindergeld!!:) To zawsze cos!!

Dostaniesz 300 euro Erziehungsgeld i ok 150 euro Kindergeld na mlodsze dziecko i tez 150 euro na starsze.

Gość VILLEMO23
Erziehungeld czy to wypłacają do pół roku wstecz od momentu złożenia wniosku? nie to się inaczej nazywało nie chce źle napisać ani przekręcić ale brzmiało to jak weinasgeld

Gość oj danuska
wzrasta podaje Das Kindergeld beträgt in Deutschland für das erste, zweite und dritte Kind jeweils 154,00 € pro Monat. Für das vierte und jedes weitere Kind beträgt das Kindergeld € 179 pro Monat (Stand 1.2.2007). czyli od czwartego i piatego dziecka placa po 179€

Gość VILLEMO23
chciałam jeszcze dodać że w niemczech zameldowani nie jesteśmy zamelduję się z dziećmi dopiero w kwietniu kiedy tam wyjedziemy

Gość oj danuska
nie dostanie 300 e na dziecko , bo elterngeld placa juz tylko rok/ 12 m-cy i nie nazywa sie erziehungsgeld tylko elterngeld

Gość a masz obywatelstwo
Erziehungsgeld - tak do pol roku wstecz, wiec skladaj wniosek bezzwlocznie, a z tego co wiem - to skoro maz pracuje legalnie, wiec moglby pobierac przez caly czas trwania stosunku pracy Kindergeld, pod warunkiem, ze ty w Polsce nie bralabys na dzieci. Tego jestem pewna.

Gość VILLEMO23
możliwe że tak ona o tylu rzeczach wspominała że nie zapamiętałam co do czego się odnosiło mam pytanie jaki dokumenty mi są do kindergeld potrzebne

Gość a masz obywatelstwo
Erziehungsgeld do dwoch lat po 300€ /msc- wiem co i ile mi placono.

Faktycznie- myslalam, ze to mlodsze ma 5 miesiecy... A ono ma rok i 5 miesiacy- to faktycznie inna sprawa. Wiec dostaniesz tylko po 154 euro na kazde dziecko. Nie wiem jak to jest- wydaje mi sie, ze powinnas byc zameldowana w Niemczech....

Gość oj danuska
trabie raz kolejny : nie ma juz erziehungsgeld jest tylko ELTERNGELD i placa tylko rok..

Gość VILLEMO23
ja nie pobierałam zasiłku w polsce wiec kindergeld wypłacają od momentu złożenia wniosku czy od nadpłacają wstecz?