Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klara_rara

montessori

Polecane posty

Gość klara_rara

czy ktos z Was posłał dzieciaczki do przedszkola montessorianskiego?a moze słyszeliscie jakies opinie o nim.?

Gość a co to za przedszkole
ja nie

Gość upupup

Gość
ja słyszałamtylko dobre i bardzo dobre opinie

Gość Julia19278
a w jakim miescie?

Fajna rzecz. Jednak tylko dla majętnych :) Niestety znam tylko teorię, ale wszyscy którzy mi coś o tym mówili, twierdzą, że efekty są.

Gość klara_rara
w Łodzi dobre?czyli jakie?bo ja ostatnio raczej te negatywne słysze..

Gość lauraimpresja
BEDĄC PO studiahch pedagog. polecam bardzo, w Łodzi na ulicy jaracza za teatrem wielkim

Gość klara_rara
no własnie niekoniecznie tylko dla majetnych w łodzi jest przedszkole z elementami montessori,dofinansowywane i placi sie ok 200zł,wiec nie jest tak zle,chociaz słyszlalm,ze w Warszawie jest takie jedno,za 2000/mies.ja ide z moim maluchem na dni otwarte w sobote no i zobaczymy..

Gość klara_rara
do lauraimpresja tak,własnie o tym przedszkolu mówie..mialas tam moze staz?naprawde warto?

Gość lauraimpresja
miałam tam praktyki fakt juz kilka lat temu, dyrektorem wtedy byla wykladowczyni z uniwerku jest przedszkole i szkoła zajrzyj na dni otwarte jak organizują nie bylo porówniania ze zwyklymi przedszkolami, tam jest caly sysytem wychowawczy, ale juz niestety nie pamietam wydaje mi sie ze dziecko samo wiecej decyduje co robi, co go interesuje, rzowija wlasne zainteresowania, nie ma takich narzuconych - ale bez przesady, grupy sąłączone wiekowo, mlodsze dzieci maja sie uczyc od starszym, starsze mają w ten sposob rozwijac umiejestnosci opiekowania sie mlodszymi

Gość klara_rara
laura,dzieki za info...tez mi sie wydaje,ze to dobry wybor.własnie w sobote sie tam wybieramy.choc nie wiem czy pomysl grup mieszanych jest taki dobry.dla młodszych dzieci na pewno tak,szybciej sie rozwiaja,obserwuja,ale dla starszych to oprocz nauki pomagania innym nie widze specjalnych korzysci,mysle,ze wrecz moga sie cofac,co czesto wystepuje gdy dzieciaki przebywaja z młodszymi od siebie.

Gość jeszcze nie mama
fajnie jest oddac dziecko do takiego przedszkola.Zalozenie jest takie ze male dziecko samo wchlania informacje ze srodowiska,w sposob naturalny i wlasnie tak jak samo chce bez ograniczenia i wtedy kiedy chce.Ale dziecko moze miec trudnosci pozniej - kiedy pojdzie do zwyklej szkoly i bedzie mialo stawiane ograniczenia (przez nauczyciela i program nauczania).Bo w zwyklej szkole dzieci nie maja wolnosci co do tego kiedy i czego sie uczyc.

Może odświeżę wątek, bo na innym widziałam jakieś chore rozmowy... Też jestem ciekawa czy są tu jakieś mamy, które chcą podzielić się doświadczeniami z metody montessori?

Witam serdecznie, Jestem studentką V roku psychologii stosowanej na UJ. Piszę właśnie pracę magisterską dotyczącą metody Montessori. Poszukuję osób, które chodziły do takiego właśnie przedszkola, a teraz są już minimum w gimnazjum, najchętniej na terenie Krakowa, ale jestem gotowa wyruszyć dalej Będę wdzięczna za każdą pomoc (zebranie grupy badanej okazuje się nie być łatwym zadaniem), także za chęć podjęcia dyskusji na wspomniany wyżej temat. Uważam, że badanie te będą bardzo istotne, ponieważ nie ma nic cenniejszego jak zapytać osoby, które zetknęły się bezpośrednio z metodą Marii Montessori o ich wspomnienia oraz to co takie doświadczenie przyniosło im w przyszłości. Pozdrawiam

Gość Handsjsksks
Podnosze