Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klara_rara

montessori

Polecane posty

Gość klara_rara

czy ktos z Was posłał dzieciaczki do przedszkola montessorianskiego?a moze słyszeliscie jakies opinie o nim.?

Gość znam metode
bo jestem fizjoterapeutka i pracowalam podczas stazu za granica w Austrii z dziecmi z porazeniem mozgowym, ktore byly objete ta forma terapii-jak dla niech to super, naprawde widzialam postepy tych dzieciaczkow, swoich dzieci natomiast (ktorych jeszcze nie mam) nie wyslalabym do takiego przedszkola-bardziej podoba mi sie standardowy system, pozdrawiam :-)

Gość klara_rara
a dlaczego bys nie posłała?sama sie nad tym zastanawiam i chetnie poznam rozne opinie?

Gość znam metode
mialam wrazenie, ze ta metoda sprawdza sie w przypadku dzieciakow, ktore maja specjalne potrzeby, sa opoznione w rozwoju psychomotorycznym, nie widzialam natomiast specjalnych korzysci dla dzieci pelno-sprawnych, do tego specyficzne wyposazenie-troche odrealniony swiat dla dziecka, ktore potem widzi cos calkiem innego. Nie wiem czy powinnam wydawac jakas opinie-lepiej żeby odezwali sie rodzice, ktorzy zdecydowali sie na takie przedszkole.

na ten temat polecam świetną ksiązke Aleksadnra Posackiego pt. \" psychologia i new age\' tam jest o metodach min. montessori , o kinestozjologii edukacyjnej. Zachod odchodzi od tych metod , wtryniajac nam , ktorzy bezkrytycznie wszystko \" lykamy jak mlode pelykany\" ku uciesze ich i zyskowi. autorzy tych \" rewelacji \" okazuje sie ze nawet stopni naukowych w dziedzinach nauk np, o mozgu nie mają . przyklad p. Dennison.

Gość znam metode
prof. Ludwika Sadowska z KAtedry Pediatrii Wrocławskiej AM też kiedyś zajmowała się tą tematyka (miałam z nią zajęcia na uczelni), wiem, że wydała kilka ksiązek m.in. "Diagostyka neurokinezjologiczna"

Gość klara_rara
sama sie własnie zastanawiam nad tym "odrealnionym światem",no coz czekam na opinie rodzicow. Mietek dzieki za ksiazke.

Gość klara_rara
podnosze ;-)

jestem już prawie pedagogiem :), mam na uczelni wykładowcę od montessori - AAAAAA, jaki fanatyk! osobiście nie wysłałabym dziecka do przedszkola montessoriańskiego. owszem, pewne elementy są ok, ale całość mnie nie przekonuje zupełnie.

acha, nie daj się zwieść np. przedszkolom, które zachwalają, że w programie swoim mają elementy montessori - zazwyczaj to ściema dla podniesienia \"prestiżu\", choć oczywiście nie wszystkich placówek to się tyczy

nie nie tylko jednej , ta , ktora tu zapodalem jest takim compendium wiedzy o tym , natomiast czytywalaem rozne opracowania i opinie kilku fachowcow na ten temat,. negatywne wnioski sam wyciagam zreszta nie tylko ja coraz czesciej.

A jako psycholog i pedagog wysłałabym swoje dziecko do przedszkola pracującego w systemie Montessori :) Ale do takiego, które naprawdę realizuje ten program, a nie tylko ładnie się ogłasza. Przedszkola Montessori są ok - że się tak wyrażę :) - ale szkoły Montessori już bym nie polecała...

No ja akurat jestem zwolenniczką tej metody i trafiłam na świetne przedszkole dla mojej córki, Mądre Główki. Faktycznie spotkałam się nieraz z opiniami o innych przedszkolach, że tylko w nazwie mają metodę montessori, ale u nas jest zupełnie inaczej. I bardzo się cieszę, że mamy zerówke w naszym zespole edukacyjnym.

Witam serdecznie, Jestem studentką V roku psychologii stosowanej na UJ. Piszę właśnie pracę magisterską dotyczącą metody Montessori. Poszukuję osób, które chodziły do takiego właśnie przedszkola, a teraz są już minimum w gimnazjum, najchętniej na terenie Krakowa, ale jestem gotowa wyruszyć dalej Będę wdzięczna za każdą pomoc (zebranie grupy badanej okazuje się nie być łatwym zadaniem), także za chęć podjęcia dyskusji na wspomniany wyżej temat. Uważam, że badanie te będą bardzo istotne, ponieważ nie ma nic cenniejszego jak zapytać osoby, które zetknęły się bezpośrednio z metodą Marii Montessori o ich wspomnienia oraz to co takie doświadczenie przyniosło im w przyszłości. Pozdrawiam mój mail: iza_osmanska@tlen.pl