Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rabbbka

pomózcie a raczej wyjaśnijcie z niemca prosze!!!!!!!!!!!!!!!!1

Polecane posty

Gość rabbbka

Proszę wyjaśnijcie mi dlaczego w zdaniu raz piszemy das Einzelzimmer (pokój jednosobowy) a w i nnych ein Einzelzimmer chociaż obydwa wydają się takie same i czym się różni keine nicht? i kiiedy nalezy pisać ein eine?

Gość co masz na mysli piszac
keine nicht

Gość informer
bo jak jest ein to w pokoju jest telewizor a jak jest das to tylko łóżko

Gość pomoge bo sie uczylam
z tym pokojem, to chodzi o to,ze jak mowisz o KONKRETNYM, TAKIM, albo TYM pokoju to piszesz das, a o BYLE JAKIM, OGOLNYM, to wtedy ein.

Gość rabbbka
chodzi o to czym się różni keine od nicht jestem ciemna z niemca i jedyną osobąktóra nigdy się tego języka nie uczyła

masz rodzajnik okreslony i nieokreslony wszytsko zalezy od kontekstu jezeli o danej rzeczy tudziez pokoju wspominasz raz nie okreslajac blizej jego to nieokreslony jezeli wiesz juz wiecej na jego temat jaki jest itp to masz okreslony rodzajnik

Gość to przeciez podstawy
ein - to jakiś, nieokreślony, das - jeżeli mówimy o konkretnym, keine - przeczenie do rzeczownika, nicht - do czasownika, ein - eine - w zależności od rodzaju

Gość rabbbka
ona szuka pokoju na dwie noce- Sie sucht ein Zimmer fur zwei Nachte ????

keine to zaprzeczenie w sensie nie mam np zadnego ich habe keinen Bruder,

Gość przesadziłaś
Grubo przesadziłaś zadając to pytanie, otwórz raczej podręcznik na pierwszej stronie, potem na drugiej, na trzeciej itd. To już przecież środek drugiego semestru, a Ty jesteś głęboko w d****.

Gość dadada
debile no wiec dziecko - ein i das roznia sie tym, ze jesli wskazujesz konkretne powiedzmy lozko, to mowisz das, jesli mowisz o lozku jako o jednym z wielu lozek, czyli po prostu jakies lozko, nie jakies konkretne, to wtedy ein keine uzywa sie w stosunku do rzeczownikow, np ich habe kein kuli - nie mam dlugopisu, nie mozna powiedziec ich habe nicht kuli, nicht odnosi sie raczej do czasownikow ale to tez zalezy od kontekstu i budowy zdania ein tyczy sie rodzajnikow meskich i nijakich, eine - zenskich, czyli das i der to zawsze bedzie ein, a die to eine. tyle

Gość rabbbka
wiem ze to podstawy ale facet nie ma zamiaru mi wyjaśniać bo są ksiązkiale książka to nie wszystko a musiałam iśc na ten jężyk bo kazali nam brać nowy taki , który nie mieliśmy a ja w szkole średniej miałam tylko jeden

Gość pomoge bo sie uczylam
moze sie dziewczyna uczy na jakims kursie, tam jest trudno pojac grame niemiecką:/ najlepiej miec korki indywidualnie, ale nie kazdego stac....

Gość to przeciez podstawy
no nie wiem czy korki potrzebne - w każdej książce dla początkujących od tego się zaczyna

Gość rabbbka
to teraz padniecie to jest muj czwarty semestr i jakoś mi się udawało bo dawał facet zdania z książki więc kiłam ale teraz zmienił taktyke i za H*** ja nie chce mi wytłumaczyć nawet na konsultacjach o zajęciach już nie wspomne

Gość rabbbka
mój

Gość dadada
ty sie polskiego naucz najpierw moze :o "muj"? :o

Gość dadada
no, zwracam honor :P

Gość rabbbka
dadada widzisz wsyatrczyło że napisałaś to do rzeczownikó ato do czasowników i teraz łapie nawt w grupie jak prosiłam zeby mi wytłumaczyli to rece załamywali bo tyle trzeba zasad znać a Ty napisałaś to w jednym zdaniu :-)

Gość krawcowa
znajdz sobie jakis niemiecki chat...a zaczniesz wykorzystywac niemiecki w praktyce a, co za tym idzie uczyc sie!....

Gość do dadada
ich habe keinen kuli

Gość przesadziłaś
Wobec tego kup jakąkolwiek "gramatykę" j. niemieckiego, nie podręcznik dla klasy x tylko taką "w całości". W przeciwnym razie polegniesz, bo do tych rzeczy trzeba dość często zaglądać. Poza tym jest jeszcze parę innych ciekawych rzeczy, których się od jednego razu nie zapamięta, jak na przykład odmiana przez osoby, przypadki, rozmaite czasy itp. Będziesz to miała wypisane systematycznie, z przykładami, zawsze pod ręką. Alles Gute!

Gość krawcowa
jak ja bylam w liceum..to uzywalismy ksiazki Stanislawa Benzy "nowe repetytorium z gramatyki jezyka niemieckiego"...do dzis je mam i uwazam ze jest super...jak przyjechalam do dojczlandu to nie mialam problemow z niemieckim!

Gość krawcowa
jak ja bylam w liceum..to uzywalismy ksiazki Stanislawa Benzy "nowe repetytorium z gramatyki jezyka niemieckiego"...do dzis je mam i uwazam ze jest super...jak przyjechalam do dojczlandu to nie mialam problemow z niemieckim!