Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ariadna675

Pierwsze słowa Waszych pociech

Polecane posty

Mam prawie 2-letniego synka, który ma swoje słownictwo. Niektóre słowa są śmieszne, inne dziwne, ale wszystkie są urocze. :) Często się zastanawiam jak na różne rzeczy mówią inne dzieci. Może podzielicie sie swoimi rewelacjami? Oto kilka przykładów: 1. \"mania\" - jedzenie 2. \"ciapcia\" - babcia 3. \"pipa\" - piłka 4. \"buja\" - odkurzacz/ wuja - w zależności od potrzeb :) 5. \"pimpi\" - muminki Na razie tyle przychodzi mi do głowy. Postaram się uzupełniać słownik jak mi się będą przypominać słówka. Zapraszam! 🌻

Gość OOOOOOOOO
NIANIA - CZYLI JA, MAMA :)

Moja mała w zasadzie już ładnie mówi, ale nie daje sobie kilku zwrotów wytłumaczyć:D Np mówi \"mam las\" zamiast \"w sam raz\" to taki ostatnio na topie;) Najważniejsze, żeby za dzieckiem nie powtarzać i nie utwierdzać go w przekonaniu, że mówi dobrze, bo potem będzie kłopot :o

Gość OOOOOOOOO
jak to jest ze twojej stopce są trzy imiona a tylko przy jednym seduszko??? ;)

Gość OOOOOOOOO
a kiedy masz termin?

Mamo trójeczki a nie pamiętasz jak mówiła kiedyś? Bo ja to sobie wszystko muszę zapisać, bo zapomnę. Jeszcze \"sisiam\" - długopis. Błękitny Motylku -> cierpliwości. Jeszcze trochę i też zacznie po swojemu mówić. :)

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...............cofam:D myślałam,że mam serduszko przy ciążowym;) Nie spojrzałam:D To nie ma jakiegoś szczególnego znaczenia - dziewczynka jest różowa chłopcy na niebiesko:P

czekajcie..zaraz odszukam, bo kiedyś bloga prowadziłam (żałuje, że przestałam:( ) Jeśli go nie usunęli to tam właśnie zapisywałam jakieś ciekawostki:D

Gość OOOOOOOOO
ja mam dziewczynke i urzadzilam jej pokoj na niebiesko bo mysle ze ten kolor jest bardziej lagodniejszy niz roznowy ;)

Gość OOOOOOOOO
a kopie juz? :P

Jasne. Kopie jak szalone:) Teraz też. Dobrze, że choć to małe jest teraz ze mną, jak moje większe ma swoje obowiązki:P Ech..bloga nie ma:(

Ojej, szkoda... No bo ja jestem bardzo ciekawa czy wszystkie dzieci mówią na jedzenie \"am\" a mój syn jest wyjątkiem, czy też jakieś inne dziecko wymyśliło sobie oryginalną nazwę. Swoją drogą wszyscy się zastanawiają skąd to \"mania\". Chyba od mniam-mniam. :) \"bla-bla\" - lizak/ cukierek Mamo trójeczki -> będzie chłopczyk czy dziewczynka?

Na pewno, żadne dziecko od małego nie mówiło czysto i wyraźnie. Na pewno jest mnóstwo śmiesznych zwrotów..tylko one ulatują:( Płci nie znam. Bo wiem, że potem może się \"zmienić\" i nie chciałabym się nastawić i potem zdziwić. Wg chińskich tablic, w które teoretycznie nie wierzę, wczoraj z ciekawości sprawdzałam, zgadza mi się płeć moja, siostry, moich i jej dzieci i wychodzi, że będzie dziewczynka;) No zobaczymy. Będzie co ma być.

No właśnie, zapomina się. Dlatego chciałam sobie wszystko zapisać. :) Nikt już nic nie dopisze? :( \"łała\" - telefon :D

Gość bziku
mema - menel :D

Gość coowgate
ja zapisuje a przynajmniej starm sie regularnie uzupelniac o nowe slowa mojego synka wiec jest tego troche: trolo-rower,motor fon-slon nie mam polskich znakow ma byc kreseczka nad n fef-lew fon-telefon nanam-jedzenie taptap-kapiel tratlo-traktor pipi-picie kaka-ptak niedziet-niedziwiedz pupa-buty tak mowil jeszcze niedawno i tylko wtajemniczeni rozumieli o co chodzi teraz mowi juz bardziej zrozumiale :)

Gość coowgate
ja zapisuje a przynajmniej starm sie regularnie uzupelniac o nowe slowa mojego synka wiec jest tego troche: trolo-rower,motor fon-slon nie mam polskich znakow ma byc kreseczka nad n fef-lew fon-telefon nanam-jedzenie taptap-kapiel tratlo-traktor pipi-picie kaka-ptak niedziet-niedziwiedz pupa-buty tak mowil jeszcze niedawno i tylko wtajemniczeni rozumieli o co chodzi teraz mowi juz bardziej zrozumiale :)

ale sie usmialam:D nalepsze byly skarpetki u Neonówki i tygrys u Ninki35:D a mój syn ma 15 miesiecy malo jeszcze mówi ale najszcesciej uzywane to mama i baba i tak ja czyli mama, kuzyn Maciek, Malysz okresla jako MAMA a bajka, babcia, bułka, banan to jest BABA:) tato to TATIN tylko na dziadka mówi normalnie dziadzia i na jajko jajo a jak zapytasz co chce na kolacje to od razu krzyczy ze jajo i kaka:) co znaczy ze jajko i kakao na \"nie\" to kreci głową i mówi NE na \"nie ma\" rozklada rączki i mowi \"nene\" na zwiarzatka mowi przewaznie tak jak one robią, czyli wrona to kraaaa, pies - hau, tylko kot nie wiedziec czemu \"neeeeee\":) jak jeszcze cos sobie p[rzypomne to nap[isze

moje Kochanie dopiero na etapie aguuu ale za to siostrzeniec: dziedzienia - dowidzenia nionianoc - dobranoc czypeta - przyczepa :)

Tak..chyba z perspektywy czasu żałuję, że nie robiłam takich zapisków, a blog zniknął:/ No, na szczęście nie wszystko uleciało, bo mam chyba z kilkatysięcy zdjęć:P I na kamerze nagrania..tylko musiałabym gdzieś zanieść do przegrania z vcd na dvd bo video nie działa i chyba już nie będzie potrzebne