Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 2007-1

sterylizacja na zyczenie

Polecane posty

Gość 2007-1

czy w Polsce wykonuje sie zabieg sterylizacji?Wkodeksie nie ma doslownej wzmianki o tym ,ze jest prawnie zabroniona.

Gość **** **** ****
z tego co kiedyś czytałam to jest jakiś przepis który zabrania okaleczania człowieka i to że nie można sterylizowac jest konsekwecją tego przepisu...czytałam tez ze również z tego powodu w polsce kiedyś nie robiono przeszczepów np nerki o zyjącego dawcy...ale jakos strasznie dawno o tym czytałam to nie wiem czy jakiś bzdur nie pisze.

Gość 2007-1
czyli ,ze nie ma konkretnych wytycznych zabraniajacych tego procederu? Ciekawe ,czy ktos z kafeteri jest wysterylizowany ? Ja chcialabym bardzo,bo mam juz 3 dzieci ,40 na karku a z te antkoncepcja to wiadomo jak jest.Wiem napewno ,ze w Angli mozna to robic ,kobiety jak i mezczyzni.Szkoda ,ze u nas porusza sie temat aborcji ,a nie np. sterylizacji na zyczenie.

Gość **** **** ****
ja słyszłam jeszcze tylko, zę czasem lekarze sterylizują kobiety przy którymś z kolej cc. wiem tez ze w niemczech można ten zabieg zrobić bez przeszkód, robi się go laparoskopowo. no i do góry z tym topikiem bo moze pojawi się tu jakiś prawnik który lepiej rozjaśni temat, bo też jestem bardzo ciekawa. albo osba która miała taki zabieg i opowie jak jej się to udało.

Gość 2007-1
w niemczech tez robia ,bo kolezanka ,ktora byla mieszkala przez 5 lat zrobila sobie i jest b.zdowolona.Bez przeszkod kocha sie z mezem i czerpie teraz dopiero duza satysfakcje,nie obawia sie wpadki .A dla nas kobiet ok 40-tki to bylby duzy problem.

Gość w polsce
zarówno kastracja jak i sterylizacja są zabronione prawnie w tym kraju "na gwałt" potrzeba murzynów stąd miedzy innymi i inny "zakaz" czyli kategoryczne narzucanie woli innych "mądrzejszych osobników" pod rygorem konsekwencji prawnych sumienie osoby zainteresowanej jest nieistotne :(

Gość 2007-1
nie zgadzam sie z toba ,ze jest legalnie zabroniona.W przepisach nie ma doslownej wzmianki o tym.Szukalam w gogle i jest cos na ten temat ,ale politycy do konca nie sprecyzowali tego faktu ,a to zostawia jakas furtke..

Gość myślisz że nie jest
No to spróbuj sobie to załatwić - zobaczymy czy ci się uda. Chyba ze masz kupę kasy.

Gość 2007-1
wiem ,ze nie zalatwie ,ale denerwuje mnie to ,ze przepisy jasno nie okreslaja tago problemu i przez to nie moge legalnie poddac sie styerylizacji.

Gość ble ble ble....
kiedys czytalem ze jest przepis ale on ma zastosowanie jezeli ktos kogos wykastruje bez jego zgody. Jak widac sa kliniki i dzialaja legalnie - ponizej link http://www.wazektomia.pl/

a moje zdanie jest takie że nigdy bym sie nie okaleczyła.....nigdy nie wiadomo co życie przyniesie a skutki takiej decyzji są nieodwracalne. Wiem co powiecie że każdy powinien sam o sobie decydować....ale idąc tą drogą to tak naprawdę nie powinno być żadnych zakazów...bo jak to sie ma do wolności człowieka?

wiecie co jeszcze mnie przeraża....ta obłudna troska nad życiem poczętym... troska o dziecko w łonie matki....ale gdy już przyjdzie na świat nikt nie martwi sie tym że dziecko może nie mieć co jeść... a jeśli pomyślę że debaty nad tym toczą ludzie których dawno ten problem nie dotyczy to krew mnie zalewa......sama bym chciała decydować o własnym życiu....

Gość wazektomia jest dostępna
przynajmniej w necie są informację o tym robi się to niekonspiracyjnie co do kobiet - nie spotkałam oficjalnych ogłoszeń ale wiem że się robi (laparoskopowo - 2000 zł) zapis w KK dotyczy generalnie okalczenia pod przymusem, przemocą podstepem itd. status sterylizacji w polsce jest niejasny generalnie kto ma kasę - może wszystko aborcja też jest u nas na życzenie tylko nierefundowana - przecież nawet przedszkolak to wie

Gość 2007-1
z tego ,co czytalam do tej pory w necie sterylizacja jest odwracalna,ale nie we wszystkich przypadkach.Dla mnie ,kobiety 40-letniej,majacej 3 dzieci,bylaby doskonalym srodkiem antykoncecyjnym.Musze poszukac ,gdzie to robia i konkretnie za ile.Albo wy wiecie to podowiedzcie.Dzieki

Gość 2007-1
dziekuje ble ble za link.to mi wlasnie chodzilo

Zabieg podwiązania jajowodów jest poważną operacją brzuszną i wątpie żeby mógł być dostępny dla każdego na życzenie.Mnie taki zabieg zrobiono przy okazji innej operacji -na moją prośbę, bez żadnych problemów.Miałam wtedy 3 dzieci i była to największa głupota jaką zrobiłam w życiu.Teraz jestem po rozwodzie,dzieci prawie dorosłe,mam nowego partnera który jest bezdzietnym kawalerem(młodszy ponad 10 lat,ja mam 39)moja sytuacja życiowa uległa dużej zmianie a do szczęścia brakuje nam tylko dziecka.Wiem jak bardzo pragnie tego mój facet i teraz bede musiała wydac kupe kasy i przejsc mase niemiłych badań żeby spróbowac in vitro a szanse moje wynoszą 25%. KOBIETY zastanówcie się porządnie czy warto się okaleczać na własne życzenie???????Różnie w życiu bywa i pózniej możecie tak bardzo tego żałowac jak ja w tym momencie..........

Gość elena*
podwiązanie czy przecięcie jajowodów jest zabronione w Polsce...choc uważam że szkoda. Można ją wykonac tylko kobietom po 3 cesarce, ale ja zrobiłam ten zabieg i nie był on żadną operacją można znalezc dzikarzy którzy zrobią to laparoskopowo i spedza się tylko jedną dobę w szpitalu :) zabieg niestety kosztuje :(

Gość elena*
lekarzy*

Gość simatka
sterylizacja oczywiście jest w Polsce zabroniona, i wbrew przytoczonym opiniom jest to wyraźnie wskazane w przepisach. Pozbawienie człowieka zdolności płodzenia stanowi w polskim prawie karnym cięzki uszczerbek na zdrowiu, a zatem czyn przeciwko zdrowiu człowieka.. Jest to przestępstwo z art. 156 kodeksu karnego i co do tego,że dotyczy on sterylizacji nie ma żadnych watpliwości, ugruntowało taki pogląd także orzecznictwo. Nielegalne jest wykonanie zabiegu ale także poddanie sie jemu. Oczywiście w praktyce praktycznie nie zdarza sie by ktos ścigał kobietę która by sie nielegalnie wysterylizowała bo najpierw musiał by ktos o tym zawiadomić organy scigania. Myśle ze ważna kwestia jest jednak co innego. Od razu zaznacze że sama chciałam sie podjąć temu zabiegowi. Skoro jednak jest to tak skomplikowany zabieg i wiązą sie z nim, jednak jakies możliwości powikłań to jesli ktoś spartaczy robote(mowa o lekarzu) to ciezko bedzie nam dochodzic odszkodowania. Obawiam sie mozloiwości uzyskania pomocy jesli tego rodzaju zabieg zostanie zle przeprowadzony.

Gość simatka
Niestety nie mam obecnie dostepu do medycznych ksiazek aby uzyskac fachowe info o tym zabiegfu ale mysle ze waryo sie przyjrzec zwierzakom "Uboczne skutki chirurgicznej sterylizacji to dermatozy na tle niedoboru hormonów płciowych żeńskich (hipoestrogenizm) oraz skłonność do nadwagi". To skutki uboczne u królików, ale podejrzewam, że podobne moga byc u ludzi.jesli macie jakies info o skutkach ujemnych zabiegu dajcie znac. Zaczynam sie na serio bac tego zabiegu.

Gość ghehedhsrthsth
Podbijam temat. Z tego co wiem (wiedzialam) jedynym widocznym efektem u kobiety jest malutka (2cm? cos takiego) blizna na podbrzuszu. Szczerze planuje wyoknac tego typu zabieg gdzies w cywilizowanym panstwie za granica. Ale teraz sie troche przestraszylam ;_; Niech ktos prosze napisze wiecej o tym...

Gość zboczek_na_102
A dlaczego wy drogie Panie chcecie sie sterylizowac? przeciez sterylizacja u mezczyzn to zabieg 20 minutowy i facet wychodzi od lekarza. Po okolo 6 ciu tygodniach moze wlewac gdzie i ile chce. Konieczne jest zbadanie spermy na obecnosc plemnikow zanim zacznie sie rozkoszowac tym, ze juz nie sieje. Domniemam ze wiekszosc facetow nie pojdzie, bo to tchorze i wydaje im sie ze beda mniej warci. Ale to tylko ta glupza czesc spolecznosci meskiej ma takie zasady :)

Gość ghehedhsrthsth
Dlatego ze na tym swiecie mozna ufac tylko i wylacznie SOBIE.

Musze przyznac, ze poddalem sie teemu zabiegowi w Niemczech, jednak pojawily sie komplikacje podczas zabiegu lekarz stwierdzil, ze jedno jadro jest nieco wiecej obtluszczonie i trzeba bylo je wyciagnac aby naciac odpowiedni przewod Teraz rany goja sie dobrze tylko z jednej strzny nie chce zejsc obrzek Tak wiec czeka mnie kolejna wizyta u lekwrzy. Sam zabiek trwa ok.20 minut po 2 dniach mozna juz pracowac kosztuje 440 euro. Pordrawiam wszystki rozsadnych facetow

Gość ja sie nie znam
ale na noge to mialam zabieg a nie zabiek.

Zgadzam sie z tym, ze wystapilo kilka bledow w pisowni ale to nie ma nic do rzecz.Chcialem przedstawic kilka faktow z mojego punktu widzenia, jezeli chcecie bawic sie w potyczki jezykowe prosze bardzo. Odmeldowuje sie. Czesc!!!!!

Gość co sie tyczy
Facet-ty mowisz zes rozsadny bos sie sam wysterylizowal?Moze puknij sie w glowe.Po to sa przepisy prawne zakazujace okaleczania ludzi(szczegolnie mezczyzn) ze zawsze znalezliby sie kretyni ktorzy pod jakims pretekstem chceliby to robic.Oczywiscie -komus.Nie sobie.Przepis ten jest rygorystyczny i jak najbardziej sluszny.

Gość ssssssssssssiiii
>>ghehedhsrthsth Podbijam temat. Z tego co wiem (wiedzialam) jedynym widocznym efektem u kobiety jest malutka (2cm? cos takiego) blizna na podbrzuszu. Szczerze planuje wyoknac tego typu zabieg gdzies w cywilizowanym panstwie za granica. Ale teraz sie troche przestraszylam ;_; Niech ktos prosze napisze wiecej o tym...>>> ------ ucywilizowac to sie chyba najpierw musisz sama.Bo po ucywilizowaniu nie bedziesz plula na sama siebie-czyli na Polske.