Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 2007-1

sterylizacja -jako srodek antykoncepcyjny

Polecane posty

Gość 2007-1

co o tym myslicie? Lesze to niz aborcja.W Polsce nie ma doslownego przepisu zabraniajacego sterylizacji .Jest ona dopuszczalna w Angli ,Niemczech,dlaczego nie u nas?

Gość jestem za
niestety Polska to durny kraj ,tu nawet założenie spirali odbywa się w podziemiu

Gość 2007-1
wlasnie ,a spirali tez nia zaloza w gaginecie na ubezpieczenie???Tego to nie wiedzalam

Gość jestem za
mnie kilkukrotnie odmówiono ,dopiero jak dałam w łape zaproszono mnie na nocny dyżur do szpitala

Gość 2007-1
to super! tyle sie mowi ostatni o aborcji,a tu mamy prosty zabieg i antykoncepcja z glowy....

Gość jestem za
zle mnie zrozumiałaś musiałam dać w łape za spirale . wiem ,że przy cesarce można pogadać z lekarzem ,gdyby mnie ciął mój to miałam to ustalone niestety akurat nie było go jak mojemu misiowi chciało się na świat

Gość Stańczykowa
moja mama ma koleżanke, której dziecko urodziło sie ze spiralą w ciele. dzieciństwo spędzone w szpitalu i komplikacje zdrowotne bedzie miec prawdopodobnie do konca zycia. jestemm jak najbardziej ZA antykoncepcją i wolnością kobiet ale spirali albo innego zabiegu bym nie chciała-za duza ingerencja w moje ciało;) za to hormony juz prędzej a gumki jak najbardziej:)

Gość **** **** ****
ja jestem za sterylizacją...co mjaa rozbić kobiety które zbliżają się do 40 mają już 2 lub troje dzieci, hormonów nie mogą brać bo w tym wieku czasem zaczynają się powoli problemy zdrowotne (np problemy ze zbyt dużą krzepliwością krwi, ciśnieniem)? mają używać gumek, czy używać sprali która u niektórych powoduje ostre stany zapalne? a na litość 40 to już nie bardzo wiek na dzieci!! i co kilkanaście lat męczarni? bo jedna przekwitnie w wieku 45, a inna będąc grubo po 50 jeszcze będzie płodna. Dla takich kobiet sterylizacja to wybawienie :D

Tyle jest kobiet, które nie chcą mieć dzieci, a muszą się truć tabletkami, dla nich podwiązanie jajowodów byłoby wybawieniem. Podejrzewam, że aborcji byłoby zdecydowanie mniej, gdyby zabieg sterylizacji był ogólnie dostępny. Rząd dąży do całkowitego zakazu aborcji, a przecież aborcji mogłoby w ogóle nie być, gdyby kobiety miały możliwość decydowania o własnym ciele. Podwiązanie jajowodów nie jest zabójstwem, jak mówią obrońcy życia o aborcji. Sterylizacja nikomu nie szkodzi, nie zawadza. Jestem ZA i jeszcze raz ZA.

Zabieg podwiązania jajowodów jest poważną operacją brzuszną i wątpie żeby mógł być dostępny dla każdego na życzenie.Mnie taki zabieg zrobiono przy okazji innej operacji -na moją prośbę, bez żadnych problemów.Miałam wtedy 3 dzieci i była to największa głupota jaką zrobiłam w życiu.Teraz jestem po rozwodzie,dzieci prawie dorosłe,mam nowego partnera który jest bezdzietnym kawalerem(młodszy ponad 10 lat,ja mam 39)moja sytuacja życiowa uległa dużej zmianie a do szczęścia brakuje nam tylko dziecka.Wiem jak bardzo pragnie tego mój facet i teraz bede musiała wydac kupe kasy i przejsc mase niemiłych badań żeby spróbowac in vitro a szanse moje wynoszą 25%. KOBIETY zastanówcie się porządnie czy warto się okaleczać na własne życzenie???????Różnie w życiu bywa i pózniej możecie tak bardzo tego żałowac jak ja w tym momencie..........

Gość tyle ze jak sie komus odmieni
to po aborcji moze urodzic, a po sterylizacji juz nie. To dobre, jak np kobieta ma z 6ro dzici i wie, ze juz na pewno jejto starczy.

Gość kluska serowa
dokladnie. jak kobieta ma kilkoro dzieci i wie napewno ze nie chce wiecej, ze wiecej nie da rady wychowac. Ale... ktora moze byc na 100 % pewna? Nie, nie jestem przeciwna sterylizacji, tylko ze to jest BARDZO powazna decyzja. Nieodwolalna. Mam kolege. Mieli z zona 2 dzieci i zdecydowali ze wystarczy. on sie poddal zabiegowi. Rozwiedli sie. Dzieci juz dorosle. A on jak zaczyna sie z kims spotykac to zawsze musi powiedziec ze nie moze miec juz dzieci. A jak spotyka sie z mlodsza (powiedzmy po 30) jeszcze bezdzietna to one na to patrza.

Gość a co z facetami
dlaczego to baba zawsze musi sie ciac??! Facetowi tez mozna podciac nasieniowody! I z glowy!

Gość ___88
W naszym kraju stosowanie jakichkolwiek środków, które mogą zapobiegać ciąży jest zakazane. Zgodnie z tym co nakazuje każdy ksiądz , rodziny mają mieć co rok prorok.

Gość kluska serowa
a co z facetami - ale wlasnie napisalam ze ja mam kolege ktory sie poddal takiemu zabiegowi. fakt ze nie jest polakiem, ale nie wiem czy to ma cos do rzeczy a o antykoncepcji w zwiazkach tez najczesciej kobiety mysla :O czemu tak jest?