Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zestresowana21

torbiel

Polecane posty

Gość zestresowana21

Mam pytanko odnośnie orbieli na jajniku. Otóż mam torbiela na jajniku ma 8 cm i strasznie boli. Nie da się go wyleczyć trzeba wyciąć. Czy któraś z was miała taki problem?? miła któraś z was operacje wycięcia tekiego dziada. Jeżeli tak to jak wygląda taka operacja i jak szybko się dochodzi do siebie? Z góry dziękuje za odpowiedź.

Gość zestresowana21
We wtorek mam mieć operację i troszkę panikuje. NIby wiem jak to wygląda ale i tak sie boje:(

Gość mariola19761
Ja miałam torbiel na lewym jajniku (5 cm).miałam laparotomię jest to operacja rozcięcia brzucha.tak więc rozcieli mi brzuch ,nadcieli jajnik wyłuskali torbiel i wszystko pozszywali. Zabieg trwał 2 godziny w znieczuleniu ogólnym .Wszpitalu byłam 9 dni. Samopoczucie po operacji fatalne , dlatego jesli masz możliwośc wyboru to lepsza jest laparoskopia (3 dziurki w brzuchu ,a po 2 dniach do domu) Mój wynik histopatologiczny wykazał endometrioze, która lubi powracac i wróciła jestem rok po operacji i znowu ta sama sytuacja torbiel na 6 cm ,teraz jestem na zastrzykach Zoladex które działają niesamowicie ,4 miesiąc kuracji a torbiel zmniejszyła się do 1 cm. Zapytaj lekarza o Zoladex (jest dardzo drogi 1 zastrzyk kosztuje 360 zł) może unikniesz operacji.

Gość zestresowana21
pytałam o leki czy można go wyleczyc lekami. Powiedział mi że teraz to nei bardzo bo jest za duzy poza tym powiedziaąłk ze laki owszem sa ale to się odnawia..Ja właśnie chce laparoskopie ale powiedział mi jeszcze że ie wiadomo jak to będzie i zobaczy może się wcisnę między inne pacjentki bo mam straszne bóle..to operacji może znowu się to odbudować?? kurcze...

Gość zestresowana21
byłam trzy dni w szpitalu i mnie wypisali umówili mnie na operacje. Ja poszłam prywatnie do lekarza no konsultcje i on też mi powiedział że nie można mi już go wyleczyć niestety. NO i ide do podobno lepszego szpitala ale nie wiem mam strach bo nei znam szpitala tego ani lekarzy wogóle nic nei wiem....

Gość mariola19761
napisz mi prosze czy leczyli cię jakimis lekami wczesniej

Gość zestresowana21
wcześniej to lekarz jeden debil mi go nie wykrył. LAtałam do ginekologa conajmniej raz na pół roku ze względu na problemy z miesiączką i boleściami przy nich. W zeszłym roku we wrześniu nawer miałam usg wewnętrzne i nic nie wykrył. Teaz dostałam bóli po prawej stronie w dolnej części brzucha. Okazało się że jest torbiel i to taki duży. Więc nie było jak wcześniej go leczyć bo nie był wykryty i mógł sobei spokojnie rosnąć. A ja miałam bóle i mówiłam o nich lekarzowi np przez wszystkie dni miesiączki bolał mnie jajnik i nic z tym nie zrobił:( niestety a teraz no cóż pod nóż:(

Gość mariola19761
Po piewrsze to radzę zmienic lekarza bo jesli torbiel urosła do takich rozmiarów to jak on Cię leczył ,a po drugie czy którys z nich ci kiedys powiedział że możesz chorowac na endometrioze (bo wiele na to wskazuje) .Z jakiego miasta jestes może któras z dziewczyn poleci ci dobrego gin. odpisz

Gość zestresowana21
co to jest ta endometrioza?? do tego lekarza to na pewno już nie pójde!!! jestem z okolic Kielc. W szpitalu mam leżeć w Kielcach podobno dobry szpital i dobrzy lekarze. A zrobiłam błąd bo chodziłam do przychodni do lekarza i to mój błąd teraz poszłam prywatnie od razu inna gadka. i chyba dobry lekarz bo tez dużo kobiet miał..Nie wiem sama juz..

Gość zestresowana21
a czy ktoś mi mówił wcześniej ze moge chorawać na coś takiego? nie. ale u nas to chyba rodzinne mama ma torbiela tylko ma on 2mm babcia miła ciotki maja więc to chyba rodzinne tyle że tylko nei taki wielki urósł.

Gość mariola19761
Jezeli chodzi o endometrioze to życzę ci żebys jej nie miała to paskudna choroba której sie nie wyleczy.(wejdz na gogle na endometrioze to sobie dokładnie poczytasz). Ajesli chodzi o operację to nie martw się wszystko będzie dodrze zobaczysz ,.Napiszile masz lat , czy masz dzieci.

Gość skad wy bierzecie ta odmiane d
ta torbiel... a nie ten torbiel

Gość zestresowana21
mam 21 lat w maju wychodze za maż i nie mam dzieci. Lekarz mnie jeszcze nastraszył że jak jajnik będzie bardzo zaatakowany przez to paskudztwo to mi i jajnik usuną tzn nie cały tylko to co jest zarażone. Ale już jajnik nie będzie sprawny i dlatego panikuje..poza tym boje sie tego usypiania do operacji ja wogóle chyba panikara jestem.

Gość zestresowana21
a to chyba nie ma znaczenia jaka jest odmiana. Kiedy ma się taki problem to nie zwraca się uwagi na piownie...

Gość mariola19761
nie jestes panikara ja tez tak reagowałam. Powiedz mi czy robili Ci takie badanie Ca 125.

Gość zestresowana21
tak mam 5.38 U/ml a co to znaczy??

Gość mariola19761
To jest marker nowotworowy ale nie martw się masz wynik jak najbardziej prawidłowy.

Gość zestresowana21
acha no słyszałam że markery mam w porządku:) Ale panikuje chyba zawsze się panikuje przed operacją .. Mam nadzieję ze będzie dobrze dzięki bardzo:)

Gość mariola19761
jesli cie cos jeszcze interesuje to pytaj odpowiem

Gość mariola19761
Trzymam kciuki za ciebie odezwij się po wszystkim

Gość zestresowana21
na pewno cos napisze...mam nadzieje ze jakoś to będzie:)) MAm pytanie jeszcze jedno czy po tej operacji to długo trzeba się powstrzymywać od sexu?? Może głu[pie pytanie ale ciekawi mnie to pewnie mi lekarz powie ale jestem ciekawa:))

Gość mariola19761
Lekarze twierdzą żę jakies 6 tygodni , ale ja myślę że to jest trochę sprawa psychiki, jeżeli będziesz czuła się gotowa wczesniej , to czemu nie . Ja nie czekałam te 6 tygodni i nic się nie stało . Trzymaj się pozdrawiam........

Gość mariola19761
Hej zaintrresowana21 ,wiem ze jestes w szpitalu ,ciekawa jestem czy miałas laparotomię czy laparoskopię . Strasznie Cię pozdrawiam ,będę tu zaglądac napisz jak wrócisz do domu i będziesz czuła się na siłach. pa pa