Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 7fti7f

chrzest dziecka z małżeństwa niekościelnego

Polecane posty

Gość 7fti7f

Zwracam się do Pań które chrzciły lub zamierzały ochrzcić swoje dziecko, nie będąc same po ślubie kościelnym. Czy Kościół robił z tego problem? Pytam bo ja kościelnego ślubu nie mam (dla mojego męża to drugie małżeństwo) a dziecko chciałabym ochrzcić i jestem ciekawa jak to będzie w praktyce.

To zależy od księdza,ale w mojej parafii ksiądz robiący ze wszystkiego problemy, gdy dostał 50 zł, nie robił problemów w chrzcie, pod warunkiem, że odbędzie się po wieczornej mszy w sobotę. Tak więc nie wiem, czy to złe traktowanie?bo osobiście to byłam przygotowana, że nie będzie to w niedzielę na głównej mszy.

Mysle, ze wiele zalezy od ksiedza. Zwykle ksieza nalegaja na slub koscielny. Ale jesli wytlumaczysz, ze jest to niemozliwe, a nie chcesz dziecku odbierac mozliwosci zbawienia i zycia w Kosciele (wlasnie tak powinnas argumentowac!). Mysle, ze kazdy myslacy ksiadz zgodzi sie na chrzest.

Gość 7fti7f
aha... no mi tam byłoby obojętne kiedy, choć gdzie - już mniej no, zobaczymy... dzięki za info! ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia którymi by się podzielił? :)

Gość wszechanty
za odpowiednią kasę nie będzie problemu - goście w sukienkach lubią szelest banknotów

Gość dziczek malutki
mój brat ożenił się z rozwódką, więc też mieli tylko cywilny, z chrztem nie było problemu, bo jak powiedział książ, nie dziecko jest tu winne... Zastanawiam się jak to będzie z nami.. Ja z mężem też tylko cywila mamy a wcześniej nie byliśmy związani ślubem.

Gość 7fti7f
no i dokładnie tak bym argumentowała to nie dziecka wina że tata z kimś zawarł ślub i rozwiódł się na długo zanim poznał mamę

Gość z tego co słyszałam
to jeżeli nie ma przeszkód w zawarciu ślubu kościelnego, to ksiądz nalega na ślub... i moze postawić ultimatum- najpierw ślub, potem chrzest... ale na pewno też dużo zalezy od księdza, na jakiego się trafi...

Gość dziczek malutki

Gość dziczek malutki
No i to nie dziecka wina, że księża zniechęcili mojego męża do ślubu kościelnego... Oczywiście tłumaczyłam że to przed Bogiem przysięgamy a nie przed księdzem, ale on nie moż znieść myśli że taki grzesznik będzie mu morały prawił.... ehhh

Gość do mozajki
po co ci chrzest jak nie potrzebujesz slubu koscielnego chrzest tez nie powinienin byc ci potrzebny dla dzieciaka

Jeżeli chcesz wychowywać dziecko \"w duchu chrześcijańskim\" to u nas wystarczy..nie trzeba ślubu, tylko świadomość co się na chrzcie przyrzeka. Akurat jestem na etapie przygotowań do komunii i rodzice, którzy nie mają ślubu/nie mogą przystąpić do komunii a chcą aby dziecko miało możliwość komunii będą normalnie podchodzili \"po opłatek\" tylko umowa jest taka, że głowę spuszczają...i ksiądz będzie wiedział, że taki rodzic nie przyjmuje..a dziecko nie będzie miało przykrości, że jego ojciec/matka siedziało w ławce i cały kościół się gapi;) /niestety z tego też się robi sensację :o

Ja też niedługo będę chrzcić synka,byłam parę dni temu u księdza się pytać i powiedział żeym zgłosiła parę dni wcześniej że chcę ochrzcić, nie robi problemu z tego że nie mamy ślubu,powiedzial że mogę sobie wybrać dzień i godzinę kiedy chcę i ON się ustosunkuje,mam tylko kupić świecę i szatkę,dać metryczkę małego,chrzestnych i do kościoła....POZDRAWIAM i życzę też tak wyrozumiałych księży....

Ksiądz nie ma nic do gadania, MUSI ochrzcić dziecko i nie musisz się mu z niczego tłumaczyć. Jak będzie robił problemy to zaskarż go do kurii.

Gość do euglena
wcale nie musi!!!!! nie ma takiego obowiązku absolutnie co ty opowiadasz !?!?!?!?!?!?!

Jesli slub koscielny jest niemozliwy, to ze chrztem nie powinno byc problemu. Bo nie ma rady i koniec. Ale jesli rodzice moga sie pobrac w kosciele, a tego nie robia i mimo to wymagaja chrztu dla swojego dziecka, to zachodzi tu pewne nieporozumienie. Chrzest malemu dziecku udziela sie pod warunkiem, ze rodzice zobowiaza sie wychowac je po chrzescijansku. U par zyjacych na kocia lape ten warunek jest dosc watpliwy: Jak uwierzyc takim rodzicom, ktorzy wlasciwie swiadomie i dobrowolnie zyja w grzechu, ze dadza swojemu dziecku przyklad zycia chrzescijanskiego? Przeciez brak slubu koscielnego jest wyraznym znakiem tego, ze ci rodzice wlasciwie maja Kosciol w glebokim powazaniu.

a właśnie, że obowiązek ma. Jest SŁUGĄ BOŻYM, a Bóg chce przyjąć wszystkich do siebie. I nie klecha ma stawiać warunki na jakich Bóg będzie przymował do siebie ludzi. Wrrr. I jeszcze powinien to zrobić w ramach posługi duszpasterskiej, czyli ZA DARMO. Bóg nie bierze pieniędzy za przyjmowanie do nieba :)

Gość no oczywiście ze tak
i tak na prawde po co takie osoby chcą chrztu dla dziecka????ono moze poprosic o ten chrzest jak dorośnie

No i kościoła ( instytuacji ) nie trzeba mieć w głębokim zaraz poważaniu. Boga trzeba mieć. A jest duża różnica między BOGIEM a KOŚCIOŁEM.

Gość do shalla
oczywiscie że nie ma!!!!! skąd ty sie urwałaś, nie ma takiego obowiązku, ksieza wrecz odwodzą od takiej decyzji w przypadkach kiedy są małzenstwa niekoscielne

owszem, racja odwodzą. To prawda. Pytanie, czy robią to zgodnie z wolą Boga :)

Gość do mamy trojeczki
pewni ksiadz ma dobre intencje, ale czy nie wydaje ci sie, ze to straszne i zaklamane udawac cos w tej materii bojac sie ludzkiego gadania? Polacy sa coraz bardziej pod presja kosciola,to takie nieszcere i co tu duzo mowic - niemoralne .

Gość do shalla
ale kosciój jest jakby przedstawicielstweb Boga a prawo kościelne ostatnio mocno sie zmienia (i dobrze) po co chrzest dziecku którego rodzice zyją nie fer wobec Boga?!?!?!??!? co?!?!?!?!?czy oni go wychowają w zgodzie z przykazaniami?!?!?! no raczej nie bo zyjąc tak jak zyją łamią jadno podstawowe - ostatnio byłam na naukach jako chrzestna i ksiądz grzmiał nie mal do nas "po co chrzcicie, jak zyjecie w grzechu, dziecko moze samo zarządac chrztu jak dorosnie" i ja sie z tym zgadzam w 100%

Gość dokładnie tak
to takie zakłamane, bo co bo to dobrze wygląda, bo tak powino byc, bo wszyscy chrzczą ?!?!?!?!?bez sensu